НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(24) Среща в Стоянови от 6 и 30 до 8 и нещо - 18.I.1939 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк

(24 ) Среща в Стоянови от 6 и 30 до 8 и нещо - 18.I.1939 г.


Когато царят влезе, аз гледах портретите нови на децата, правени от Борис.

- Иск а да дадете на Лулчев цялата серия от тия фотографии.

- Да - каза Борис, а сестрата поиска една за Теофана129. Аз използувах това и помолих царя да я назначат учителка, понеже е много бедна, свършила е философия, а живее в палатка и се[га]. Той извади и завърза кърпата си с обещание, че ще го направи.130

- Това баре прави малките работи, пък, големите - Бог!

- Ех, това поне може да направим - каза царят и минахме на разговора. Той беше продължителен и крайно разнообразен. Най-важното беше, че утре сутринта той мисли да тръгва за Рим - за сватба, и какво поведение да държи там.131 Аз му прочетох части от горното, което бе ми казал Учителят, и той остана поразен от съвпадението на това, което и той с Кьосето бяха си уговорили.

- И ний се спряхме на същото, каза ми царят - а именно : 1. Ние сме свързан и с Югославия и сам и не можем да решаваме. 2. Не сме още въоръжени достатъчно. 3. Имам е Народно събрание, за което трябва да държим сметка .

След това му казах някои неща за баща му и то й го нарече, че е брандер* , който , където отиде, пали. Сега иска л пък в Триполи да подпали нещо. Много бил сърдит, кат о се научил, че и царят ще отиде, защото той мислел да играе първа цигулка. Германците му дали вагон, а той се интересувал ще има ли и рота почетна132 ...

После разговорът мина за жена му. Казах му, че от разговора , който то й има по телефона с нея, схванах , че се страхува и прочее работи интимни , които той призна . Аз му се извиних , че стоях на тоя разговор , пък то й ми каза :

- Пък аз бях благодарен, защото ми беше помощ .

Казах му, че Беби Петрова е идвала при мен.133 То й се изненада и се смя:

- Ако я знаеш е моята, ще я изяде.

- Тя е много самостоятелна - и му казах някои работи наблюдения. Решихме в бъдеще някога да се срещна с царицата, без да ме знае кой съм, понеже сега много ѝ е говорен о против мен. Царят се много зарадва , че моето дело най-после се е прекратило.134 Минахме на анкетата на Пращило ви казах после, че ще му я прочета , да види какво голословие, без ни един подпис под думите, само на един уволнен от Пращилов шофьор, и то пак неподписан и показания.. .

Минахме на много друг и въпроси : кмета, Янков , Радков и пр.

- Ами Стойчо и Илийчо как така нападат брата си Недев - те са масони !

- Не зная за Недев да е масон, но толкова по-зле за тях, щом това правят.

- Та това е именно - каза и царят.

После му четох някои сведения за Нурижан135 и неговото отрицателно държани е с царя, а също едно от 14.I., в което се казва , че Багрянов ще говор и една реч, която ще свали правителството на Кьосето, и ще направи свое. Казах :

- Учителят не е за промяна , защото положението не е избистрено и който и да дойде, ще стан е жертва на позиционната война .

- Виж , дано го разбере това - каза царят. - Аз мисля, че докато ме няма, ням а да го направи .

- Ако не го надумат тъкмо да използува това.

Говорихме за децата, за стари я му апарат , с който действува и който трябва да смени с по-нов и по-енергичен . Казах му какво да прав и в някои случаи. Засега изглежда , че ням а разногласие . Казах му, че на запитваният а каква е тая политика , която той води, отговарям , че тя е на компетентните , но не както досега с а разбирал и компетентни сам о тия, които с а шиели обущата, а и тия компетентни , за които досег а са забравял и - които са носил и тия обувки и мазолите от тях.

- Това е отлична формула - каза царят.

После заговорихме за политическите възможности . Казах му, че сега войната е само за заплашване , за да изстискат повече пари за въоръжени е от народите, поне[же ] после ще им вземат фабриките за оръжие , та сега бързат. После му говорих за другите по-дълбоки основи на живота : че Хитлер и Мусолини имат сила, но че изворът на тая сила е в погрешките на Англия и на Франция. Ако те си поправят погрешките , Италия и Германия ще [ги] обезсиля ти пр.136

Разговорът засягаше много въпроси, но те бяха от интимно естество - за живот а на царицата и неговия - и оставихме да го продължим, като се върне.

- Свито ми е нещо, но пак съм благодарен, ако това свито после се разпусне.

- Да не стане като кошницата на Мушанов.137

Пожелахме си един друг всичко хубаво и се разделихме. Андро ме чакаше в една сладкарница. Видях се след това с Учителя, но не записах това, което ми говори, макар че бе - както винаги - важно.

22.I.1939 г.

_____________________________
* брандер (Brander- нем.) - кораб, натоварен със запалителни материали, които служат за подпалване на неприятелски кораби, а днес - за запалване на мостове и други подобни съоръжения на неприятеля. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)




Публикувано изображение



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ