НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. Изучаване на човешкия характер (продължение)

(В. «Братство», бр. 172, 8.XI.1936 г., стр. 3-4) ТОМ 20
Алтернативен линк

14. ИЗУЧАВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ХАРАКТЕР

(Продължение)


(В. «Братство», бр. 172, 8.ХI.1936г., стр. 3-4)


Но да се върнем върху носа като израз на състояние, способности и проява на един человек, сиреч като характерологичен белег. Във всеки нос можем да забележим преди всичко главната насока на основната линия. Тя може да бъде права, вдлъбната навътре, и изпъкнала навън, и смесена.

Публикувано изображение

В първия случай (фиг. 1,1.) ний имаме сили, които се уравновесяват хармонично. С други думи, ний сме пред един ум, който разумно постъпва. Като етична основа има правдата, желание да постъпва справедливо, разположен е да дава път повече на своя ум, като вярва твърдо, че идеалите или идеите и законите, свързани с правдата, може да разрешат правилно всичките трудности в живота. В повечето случаи хора с така прави носове (зависи и от тяхната по-голяма или по-малка острота и дебелина) са доста упорити.

Ако такъв нос минава направо във връзка с челото без голямо понижение в основата и представлява като че ли продължение на самото чело такива хора са склонни към едностранчиво мислене, но са справедливи и понякога до фанатизъм отстояват своята мисъл или мнение.

Когато тази линия е в дисхармония с останалото лице (напр. лицето има меки, закръглени линии, а носът отгоре е прав и без вдлъбнатина в основата), това показва човек, склонен към противоположни заключения едновременно (без да ги забележи), но страдащ от липса на мир в душата си. Склонен към противоположни и непоследователни решения.

Ако гърбът на носа е дебел (широк), това показва, че такъв човек работи с много възможности и няма принципни решения, а се ръководи от многобройни причини и правила и се надява на инстинктите и миналото си.

Публикувано изображение

Когато носът е остър отгоре (не върхът на носа, а гърбът му случаят «б», фиг. 2), тогава тия натури са склонни към фини преживявания, но надменчиви, склонни към надценяване на своите сили, към неуравновесени желания, в които любопитството играе важна роля.

Но обръщам внимание на един съществен факт, който трябва да се има предвид за всички случаи. Ще го илюстрирам с пример, за да бъде по-добре разбран. Цифрата 3 си е 3, но нейното абсолютно значение зависи не само от нея самата, но и от мястото, което заема всред другите цифри. Така 30 и 203 не е едно и също значение. С други думи, това, което става нещо отделно като факти или съставя елементи на една част от човешкото тяло, за да получат своето вярно значение, трябва да се турят на своето място в лицето на човека и съответното тяхно значение, омекотено или засилено от другите околни фактори, ще им даде вярната преценка на значение на всяка част, линия или ъгъл. Тъй че нека се пазят от прибързани заключения начинающите. По-добре е дълго да изучават и наблюдават и тогава да кажат своето схващание. В противен случай ще се намерят пред резултати, които ще внесат може би смущение в тях или даже съмнение във верността на това, което знаят. Само добро съпоставяние на нещата, всяко нещо на своето място и неговото значение, дават верни резултати.

Големината на тия линии може да се измери само относително. Норма не може да се даде, по много съображения, но винаги има едно отношение, което първоначално може да служи като ръководно начало на ония, които искат систематически и дълбоко да се опознаят с характерологията като наука. В такъв случай те ще се изненадат от оная широка възможност всяко нещо и най-незначителният жест, пъпка, бенка, бръчка или привично свивание на окото, да са цял разказ за едно вътрешно някогашно или сегашно състояние.

Дължината на лицето, т.е. дължината на откритата част на главата от върха на челото началото, гдето почват космите, до подножието на брадата, трябва да бъде равна на дължината на човешката длан от първата гривна над дланта до върха на средния пръст. Тогава те се смятат за нормални.

Дължината на носа трябва да съставя една трета от цялото лице. В такъв случай числата, които ще се получат в повече или по-малко (колкото и да са малки), са от голямо значение като израз на положителни или отрицателни прояви на едно качество или насока на характера.

Собствените наблюдения на всеки един са от много по-голямо значение, отколкото всички други ръководства и упътвания, дадени отстрана.

От съществено значение са и ъглите, които се образуват между челото и носа. Това има отношение с енергиите и начина, по който се проявява един човек. Така носовете, които представляват почти продължение на челото, имат хора, които изживяват нещата повече вътрешно. Колкото носът стърчи повече навън, толкова тоя човек по-енергично се проявява, претендира да знае и решава нещата. Такъв човек, особено ако и челото му е ниско и право със стърчащия нос, е «белалия» човек обича да настоява и досажда, но не с лошо намерение, а от желание често само да бъде полезен.

Вдлъбнатината в началото на носа ако е много дълбока, сочи за нещо болезнено, за неестествени пречупвания на възприятията в съзнанието на индивида. Често такива хора са способни да извършат престъпления с идейна подкладка. Това толкова се повече улеснява, ако носът е тесен в своето начало (вследствие на което очите изглеждат много близко едно до друго), а широк в своята основа.

Когато носът, правият, е хармонично съчетан с челото и брадата, получават се линии на лице, което внася строго неземно спокойствие, малко студено, но вдъхващо доверие. Жени с такива носове са добродетелни, но недосетливи като жени и не всякога са обичани достатъчно от мъжете си.

Широчината на носа при ноздрите е свързана с дишането, оттам с характера на ума и проявата на човешкия характер. Когато носът е къс, тогава такъв човек мисли малко дребно, действува бърже и ако е и с широки основи (ноздри), е склонен към избухване.

Публикувано изображение

Ако дойдем сега до синтеза на гореказаното, може да си послужим със следния чертеж, който може да остане като обект за обобщавание на казаното.

Дължината на носа

«а» - това е израз на продължителността на действие набилата, в случая уравновесена дейност между ума и сърцето, с надмощие на ума като ръководно начало.

«в» - височината на носа това е израз или резултат на действуващите сили тяхната проява във физическия свят като дела и желания.

«с» - това е широчината на носа тя е израз на интензивността на силите, които действуват. Широките ноздри са в здравите, сприхави, откровени хора. Често дърдорковци хора, в които преобладават чувствата.

Свитите тесни ноздри сочат за хора, в които умът, самовладанието, често и лицемерието са съществени качества.

(Следва)


Л. Лулчев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ