НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. ДВЕТЕ ЧЕРКВИ

ТОМ 20
Алтернативен линк

4. ДВЕТЕ ЧЕРКВИ

(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV. 1924 г., стр. 2-3)

Днешната черква е престанала да интересува всички  (освен тия, които търгуват с нея), защото е една къща без прозорци. Но  нуждата от нейното съществувание за някои не може да се отрече. Тя  трябва на всички, които, за да живеят, не се нуждаят от светлина. И  всъщност винаги е имало две черкви. Една черква на гонените, гладните и  жадните заради правда, добродетел и обич винаги е съществувала заедно с  черквата на държавата. Откогато в историята се говори за държава и за  държавно устройство, оттогава се говори и за двете черкви, които са биле  постоянно в борба. Старият завет на свещеното Писание е изпълнен с  борбите на тия две черкви, а Новият завет подчерта тия борби и ги остави  в наследие нам. И няма по-безпощадни борби от религиозните. За славата  Божия - освобождението гроба Господен от турците - римската черква  организира седем кръстоносни похода и дотам беше всадила в душата на  хората омразата и отмъщението против всичко «нехристиянско», щото беше  завладяла и децата. Имаше един кръстоносен поход само от деца, които  събратята на днешните попове пратиха по горите на Европа и Балканския  полуостров да ги изядат зверовете и да измрат от глад. А «светата», като  днешния синод, инквизиция изгори само за един век повече от 50 милиона  човешки същества. И това все заради името и славата на Исуса Христа -  носител на любовта.

Днес инквизиция нямаме. При разрешаването на  въпроси като настоящия, поповете не могат да си послужат със светлината  на костерите114,  макар и Данаил Ласков да изказа преди три години във В. Търново  публично своите съжаления за това. Да, инквизиция няма и ние мислим, че  няма и да има. Но маниерът на поповете да горят всичко, което намират за  «враждебно» на Христа, съществува и днес. Не можейки да турят на костер  г-н Дънов и последователите му, те туриха там истината, която той носи.  Поповете успяха да натрупат почти всички български вестници (с  изключение само на два-три) на една голяма клада, и с тях изгориха  учението на г-н Дънова. Между многото, които го хулят и разнасят никога  небивали работи, за голямо съжаление, виждаме и някои професорски,  министерски и др. вестници. Напоследък пламъците на тая вестникарска  клада се усилиха от тия на един «факел». На него и на всички, които  мислят като него, г-н Дънов, заедно със своите хиляди последователи, би  могъл да им прошепне: «0, запора 51трИсИ:а5!»115

Днес българската черква организирва своите походи  против опасната ерес на г-н Дънов. Дали ще бъдат пак седем тия походи -  не знаем, но че ще се опитат да вдъхнат омраза и отмъщение против  неправославните, даже и у пеленачетата- знаем. Но, както е било винаги,  така и днес всички «сектанти» са готови да посрещнат «благословиите» на  «святия» синод. И нещо повече - те искат това, което днес поповете  вършат.

Когато кръстоносците отидоха на изток, да  освобождават гроба Господен, много от тях убиваха и ограбваха  «неверните». Но между кръстоносците имаше и интелигентни синове на  запада, които се натъкнаха на окултните школи там. Пред блясъка на това  величествено знание, тъй копнеещи по него, те ослепяха за всичката слава  и мощ на римокатолическата черква и когато се върнаха в Европа,  пренесоха светлината, пламнала в техните души. Рицарите станаха  началници на тайните ордени: Тамплиери, Хоспиталиери, Малтийци, Иоанити,  рицари на «Златното руно» и много други, които по-после дадоха  Ро-зенкройцерите, Мартинистите, Илуминатите, франкмасоните и пр.

По тоя начин римската черква възкреси сама своя  смъртен враг - окул-тизма, и остана твърде жалка със своите костери и  йезуити пред великите умове и сърца, които заблестяха в обществата на  окултистите. Събитията се повтарят. И това, което е станало в миналото,  ще стане и днес.

Алфонс



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ