НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. ГОСПОДИН ДЪНОВ И ЖЕНИТЕ

ТОМ 20
Алтернативен линк

3. ГОСПОДИН ДЪНОВ И ЖЕНИТЕ



(В. «Алфа», г. I, бр. 1, 16.IV.1924 г., стр.2)

«Partout cherchez la femme»*112  - казаха нашите управници и подгониха г-н Дънов с всичките му  последователи. И защо? Защото събирал жени да им вади от пъпа разни  енергии, защото ги карал да се събличат голи, защото устро-явал  вакханалии при изгрев слънце, защото... и много още «защото», които са  най-цинични клевети в хор на разни гласове и с разни вариации, повторени  от много вестници в България под ръкомахането на един чернобрадат  диригент.

Какъв срам и каква мъка!

Повече от 5000 майки, жени и дъщери на българския  народ са дълбоко обидени от обвинението, че не се намери нито една  между тях, която да бъде за този беловлас вече старец нещо повече от  жена. Мъка и срам потискат душата на всяка от нас от тъй ниското мнение,  което нашите духовници и държавници имат за ония, които им даваха  своите мъже, синове и братя да ги водят като овце на заколение. Но нека  знаят, че ние повече не ще им ги даваме! Нека знаят че и ний имаме сила и  с нея достойно ще защитим нашата чест и ще изпълним нашия дълг. Нашите  думи може би ще разсмеят ония, които са свикнали да се разправят със  своите врагове само с картечници и отлъчвания. Защото нашето оръжие за  борба с всички е само сърдечната молитва, която денонощно отправяме към  Бога. И в тая борба наистина ние сме малко и сме слаби, но ние не  уповаваме на себе си. Ние уповаваме на Оня, Който преди 2000 години  събра тълпа бедни, прости и отхвърлени отвсякъде и ги издигна до Себе  Си. Той е жив и Неговият Дух днес пак събира наедно всичките «низши»,  «гладни» и «отхвърлени», да ги прибере и нахрани, защото Неговите  заместници не сториха това. Христос иде да вземе стадото Си от ръцете на  ония, на които беше дал да го пасат, защото техните зъби се оказаха  по-големи и от тия на овчарските кучета. И Той ще си го вземе!

Ние - майките, жените и дъщерите на този народ,  апелираме към всички останали наши сестри в България да се вслушат в нас  и ни подкрепят. Ние ги молим да вземат нашата литература, песни,  молитви и всичко, с което изразяваме новото учение и видят истината  такава, каквато е. И ако те сторят това, ние не можем да не вярваме, че  всички ще издигнат своя глас в негова полза, защото новото учение засяга  най-напред жената и семейството. Новото учение засяга най-много жената,  защото днес тя е най-онеправданата.

Днес жената не е другарка на мъжа, макар и да е  направена от неговото ребро. Като че ли е направена от краката на мъжа,  защото в повечето случаи тя е робиня.

Днес майката, която люлее люлката, не управлява  света, както някога е било, защото нейното право и възможност сама да  възпитава своите синове са и отнети.

Днес дъщерите не са украшение и радост на своето  семейство, а тежък товар, който трябва да намери по-скоро своята опора  на гърба на кой да е мъж. И защо е всичко това? Защото жената днес е  осъдена от самото и рождение на безидейност и безправие. Защото жената  днес се ражда и възпитава за едно: да живее само за насладите на мъжа.

След година или две най-много сърдечен живот в  семейството, ние - жените, ставаме много обикновени, даже безинтересни  за нашия мъж, защото не можем с нашата изрядна кухня да осмислим неговия  живот.

След като родим едно, най-много две деца (а често  пъти и без такива), нашите мъже почват да искат своите права от нас,  нежелаейки неминуемите техни задължения и ни подлагат на опити, които в  най-щастливия случай свършват с преждевременно остаряване.

Свършили гимназия или университет, ние -  дъщерите, не знаем накъде и как да се обърнем в обществото, защото  виждаме за какво можем да послужим на тъй елегантните днес господа...

И защо е всичко това, кой е виновният? - Животът -  ще ни отговарят. А кой крепи днешния почти нечовешки живот? -  Духовниците и управниците -отговаряме ние. И защо? Защото, според  официалните статистически данни, само в София има повече от 20 000  проститутки, защото в затвори и лудници умират и чезнат хиляди наши  сестри, защото крепителите на днешния морал преследват всеки, който не  споделя техния. А какъв е техният морал и какъв е нашият? Моралът на  днешните властници - духовни и светски - е: търговия с Божиите дарове и  добродетели, насилие над всичко свободолюбиво и честно и смърт на  враговете. Думите и делата на кроткия Исус останаха много надалеч в  миналото. Но, макар и много далечни, макари отдавна забравени, тези думи  и дела днес наново се разнасят по света, и то от мнозина - нашият  Учител е само един от тез, които напомнят на майките, жените и дъщерите  за тяхната свята роль113  на земята. Нашият Учител издига жената над всякакъв попски морал и  задължения, защото забранява проституцията и в семейството, против която  поповете не само не се борят, но и узаконяват. Нашият Учител издига  жената над всякакви писани и неписани човешки закони, защото й посочва  закона на нейната истинска красота и сила - закона на чистотата. Нашият  Учител издига жената по-горе, отколкото поповете биха я издигнали,  защото осмиля напълно нейното съществувание - той й посочва мястото, а  заедно с това - и работата в света. Вземете нашите беседи и четете какво  той говори за жената. Нашият Учител очертава напълно Божествено  красивата душа на жената, тъй велика в нейната издигаща и облагородяваща  роль и тъй понижена днес от всички, защото малко я разбират. Нашият  Учител проповядва повече на нас - жените, защото твърди, че спасението  на човечеството ще стане от жената, защото жената е причина на  грехопадането.

Майки, жени и дъщери, вслушайте се в неговия глас, ако искате да станете нещо повече от жени!
Няколко майки


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ