НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

XVII. ЗАЩО ЦАР СОЛОМОН И ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ НЕ СИ ИЗДЪРЖА ИЗПИТА

ТОМ 20
Алтернативен линк

XVII. ЗАЩО ЦАР СОЛОМОН И ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ НЕ СИ ИЗДЪРЖА ИЗПИТА

(стр. 349-350)

17.VII.

Прочетох какво съм писал снощи и ми се вижда смешно - не цялото, а краят само. Откъде тоя страх и тия сравнения?

Бог да ме пази от неразумни работи. Вчера четох  Соломоновия Еклизи-аст и си мисля: всичко земно е имал тоя човек и  стигнал да казва: «Суета сует и всяческая суета.» А да се изпълни волята  на Бога, суета ли е? Очевидно той е забравил за Него, когато е писал  това. Запитах Учителя, а Той ми каза, че Соломон е избрал мъчния път на  Мъдростта и не издържал. А Любовта е по-лесният, но той беше тщеславен. И  неговият храм не издържа - събори се, защото знанието, което беше  вложил в основите му, не беше цялото Божествено. Божественото предвижда  всички противоречия и противостои на всички възможности - затова то  изтрайва. А човешкото е нетрайно, временно. Но Соломон после се прероди  във времето на Христа и си поправи погрешките, макар че изведнъж не  позна Христа и трябваше да опита силата Му, да го свали от коня - тогава  да прогледне.104

Днес Учителят ни говори за живота - и ми се стори, че съм наистина най-богатият човек по света...

- И сиромашията, и богатството са само условия за  проявата на живота. Но всъщност най-голямото богатство е животът - а  всичко друго е само условия. Не гледайте дали е подвързана или не  книгата. И ако е подвързана-дали е златен надписът, а четете това, което  книгата съдържа. Не в подвързията е смисълът на живота. Непреодолимата  вяра, която имате в Бога, дава смисъл и подтик на живота. Само  правилната представа за Бога ще разреши всички въпроси.

От две неща трябва да се освободите -  аристократизма, крайната взискателност към дреболиите - и крайното  нехайство, което за нищо не иска да се учи. Това са две безполезни  състояния.

Който иска да влезе в новия живот, трябва да се  роди изново. Който иска да влезе в царството на звука - уши трябва да  има. Ако иска в света на светлините да влезе, очи трябва да има. А който  се не роди изново, в новия живот не може да влезе.

- Но как? - запита един брат.

- И сега сте родени в един свят, но сте родени  смесени - както яйцата се смисат. Ако сега ви турят под квачка - отново  се раждате вече за друг живот, в друга форма. Ако ви не турят под квачка  - в тиганя отивате.

Изново да се родиш, значи от яйце - на пиле да станеш. В Божествения порядък да влезеш.

Недейте да искате да  изменяте нещата, които Бог ви е дал - това е най-хубавото възможно -  достатъчно е, ако го развиете. И от страданията не се смущавайте.  Мислите ли, че ако дървото растеше в гората, щеше да струва повече,  отколкото ако го направят на цигулка? През много страдания ще мине то,  но мислители, че то не е живо-това дърво, чрез което се изказват толкова  чувства, страдания, мъка на човеците?


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ