НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПОД ДЪРВОТО

ТОМ 20
Алтернативен линк


ПОД ДЪРВОТО


Много бяха насядали, а говореше Един. И всички слушаха.

- Онзи, който е помислил зло за теб и ти не си се  поддал на думите му, а си останал в доброто си настроение за него - ти  си се освободил спрямо него. Ти си освободен.

Но онзи, който те хвали, той много ще иска - пази  се! Всяка похвала е верига, която свързва твоето бъдеще; сметка, която  ще ти поднесат да платиш.

И не е важно, че ще платиш или даваш - защото  изворът е, за да извира, - а начинът, по който ти искат и взимат: ти не  си свободният - защото, ако се възрадваш от похвалата, то значи, че нещо  не ти е достигнало да бъдеш доволен от работата си, а недоволният човек  никога не може да познае Истината. Той си живее в своя собствена  градина, в която растат много и различни плодове, но не всички са  най-необходимите.

А ако не останеш доволен от похвалата, мисъл ще  гризе мисълта ти и ще смущава душата ти, че повече си заслужил. И ще  изгубиш мира си.

- Тогава?

- Тогава, бъди винаги свободен, защото само  свободният може да познава Истината; само тоя, над главата на когото  няма облаци, вижда истинския образ на слънцето.

- Тогава как да надраснем себе си?

- Всичко понякога се свежда за някого само към  това: да бъде буден, когато другите спят, и да работи за реализиране на  една Божествена идея.

Помнете: смели трябва да бъдете! А смел е този, който, като е изгубил всичко, нищо не иска.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ