НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЗА УЧИТЕЛЯ

ТОМ 20
Алтернативен линк

ЗА УЧИТЕЛЯ



При ученика дойде един и му каза така:

-  Знаете ли Вие, че тоя, когото наричате Учител, е само един учен човек,  но далеч някъде, в Хималаите, живеят истински учители на человечеството,  които са вечни? Вие се заблуждавате, като смятате тоя човек за Учител.

Ученикът го погледа насмешливо.

-  Ами Вие знаете ли, че има още по-учени учители от тия на Хималаите?

-  Къде са?

-  Не е важно. Мислите ли Вие, че тия, които знаете, те са край на Божи- ята мъдрост, възможност, знание, сила и йерархия?

И в обикновения живот има учители за забавачници, има и за гимназии. Всякакви има. Но твой учител е тоя, от когото можеш да се учиш. Изворът, от който  ти можеш да пиеш, той е изворът за тебе.  Може да има и по-големи  някъде, но те са за други. Аз съм намерил моя Учител. И ако имам нужда  от повече знание, той е, който ще ме заведе и упъти - той по-добре знае.  Защото, ако аз не зная и колкото най-малкия от Тях, как ще разбера кой е  по-голям? И какво ми важи мене колко са големи изворите, ако аз мога да  изпия само по няколко шепи от тях? Не е ли тщеславие да търсиш  непременно най-големия извор? По-добре гледай колко е чист. Бих  предпочел светлия планински извор пред мътния вир, па макар последният  да е огромен. А и нашият Учител това ни казва: «Водата във всички извори  е една - само че през различни места е минала и различни примеси  съдържа.»


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ