НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1926 г. Из беседи, лекции и други

Част III АСТРОЛОГИЯТА В МАТЕРИАЛНИЯ И ДУХОВНИЯ СВЯТ ТОМ 19
Алтернативен линк

1926 г.



83. ИЗВАЖДАНЕ: 10 лекция от Учителя,държана на 17 януари 1926 г., София. - В: Влияние на светлината и на тъмнината: Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. II. София, 1937, с. 78 ÷ 79

„Числото 8 е число на безконечността, на вечността. Ето защо, когато работите за истината, не очаквайте бьрзи резултати. Резултатите на истината са във вечността. Истината не се занимава с дребни, с материални работи. Който търси истината, той трябва да бъде човек с жест. Той трябва да има голямо търпение.

Освен по този начин, вие можете да се спрете на числата и от астрологическо гледище, да видите, кое число с коя планета е свързано. За пример, числото четири е свързано с Юпитер, девет - с Луната, пет - с Меркурий. След това разгледайте цветовете на плодните дървета и вижте, по колко листа има всеки цвят.

Цветовете на черешата, сливата, ябълката и крушата са съставени от по пет чашелистчета и пет венчелистчета. Защо, именно, тези цветове имат по пет, а не по шест листа? Добре е да изучавате астрология, да знаете всяко плодно дърво с коя планета е свързано. Като знаете това, разумно ще се ползувате от плодовете. Ако иска тe да се ползувате от добрите влияния на някоя планета, ще употребявате такива плодове, които са свързани с нея. Наблюдавали ли сте върху себе си, какво влияние оказват, за пример, черешите? - Черешитз внасят радост и веселие в човека. Човек трябва да наблюдава влиянието на плодовете не само върху физическото си разположение, но и върху своя характер, за да се ползува от тях като метод за възпитание на децата. Човек не трябва постоянно да употребява един и същ плод, но само тогава, когато иска съзнателно да се ползува от неговото добро въздействие.”


84. МАТЕМАТИЧЕСКИ ЗАДАЧИ: 12 лекция от Учителя,държана на 31 януари 1926 г., София. - В: Влияние на светлината и на тъмнината: Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. ll, София, 1937, с. 96 ÷ 97, 105 ÷ 107

„С физическото си тяло човек не може да стигне до центъра на земята, обаче, с астралното си тяло може да достигне.
Този закон се отнася и до психическия живот на човека. Колкото повече навлиза към центъра на крьга, толкова по-големи са страданията му. Когато се намери пред известна мъчнотия, човек се затваря в кръг. За да се справи c тази мъчнотия, той трябва да дойде до центъра на кръга, до най-трудните условия и оттам да започне да възлиза нагоре. Тьй щото, най-страшно е докато човек дойде до центъра. Стигне ли до центъра, нагоре от него лесно се излиза. Когато навлиза към центъра на земята, човек трябва да разпери крилата си, да слиза леко, без сътресения, без никакви наранявания. Това се постига само при пълно съзнание, при присъствие на ума, при спазване на връзката между Бога и душата. Само при тези условия човек може да преодолее всички мъчнотии и страдания, и да излезе от тях неповреден. Първите християни са знаели тези закони и са поддържали връзката си с Бога чрез постоянна молитва. По същия начин и учените разрешават мъчнотиите си. Вместо молитва, те държат в ума си някаква висока идея. При всяко разрешаване на задачите си, ти излизат все от тази идея и към нея се връщат.”


„Сега да се върнем към формулата а + b. C „а” ние означаваме човешкия ум, с „b” - човешкото сърце. Как можем да изразим тази формула словесно? Ние можем да кажем: Възможностите на ума и възможностите на сърцето се равняват на възможностите на волята: а2 + b2 = с2 Значи, силите на ума и на сърцето се вливат във волята като притоци. С други думи казано: Силите на водата (а) и силите на въздуха (B) произвеждат известен резултат (с): а2 + b2 = с2. Водата, това са чувствата на човека; въздухът, това е неговата мисъл. Волята се проявява само под влияние на човешките чувства и мисли. Воля има само там, дето има мисъл и чувства. Без мисъл и чувства волята не действува. Всеки волев акт се диктува от онези мисли и чувства, които действуват в даден момент. Затуй казват: Човек е това, което мисли и чувствува Ако мислите и чувствата на човека да положителни възходящи, те ще произведат съответни резултати.

Силата на човешката воля зависи от силата на неговите мисли и желания. Колкото по-силни са образите на човешките мисли и желания, толкова по-активна е волята му. Кажете на човека, че еди-кои си е негов неприятел, и се отстранете. Този образ ще израсне в него и ще му даде сила; подтик да се бори с неприятеля си, да му се противопоставя. Достатъчно е човек да има силен образ за нещо, за да бъде всякога нащрек.”

„Човек трябва да се изучава, да знае, кои образи парализират неговата воля ида им противодействува. Той трябва да си послужи с методи, които да възстановят равновесието му Образьт на змията действува вьрху някои хора отрицателно. Как могат да се освободят от този страх? - Като приложат във волята си нещо положително. В дадения случаи любовта ще спаси положението. Казано е в Писанието. „Любовта изключва страха. Вярата изключва суеверието.” Значи любовта ще изпъди страха от човека навън, а вярата
ще внесе светлина в неговия ум. За да се домогне до вярата, човек трябва да изучава пътищата на светлината.”


85. МИКРОСКОПИЧЕСКИ ДОБРИНИ. 14 лекция от Учителя,държана на 14 февруари 1926 г., София. - В: Влияние на светлината и на тъмнината: Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. II. София, 1937, с. 136 ÷ 137.

„Затова се изисква усилие на човешкия дух. Да направи усилие човек, това не значи, че трябва изведнъж да скъса въжето на ограничението. Не, постепенно, конец по конец трябва да къса въжето. Важно е човек да постоянствува, да прилага волята си. При сегашните условия човек не може да постигне всичко изведнъж. С очите, които днес има, той не може всичко да вижда. За да вижда всичко, човек трябва да разполага с особен орган. Тогава той ще вижда не само това, което става пред него, но и това, което се върши зад него. Той ще вижда и през прегради. Обаче, така могат да виждат само истинските, културните и благородни хора, защото те няма да злоупотребят с това, което виждат. Ако ясновидството се развие в обикновените хора, те ще направят ред погрешки и престъпления.

В това отношение природата знае, на кого какви способности да даде. Докато човек не е развил своите висши чувства, природата не може да му даде необикновени дарби и способности. Тя му е дала много работа, много занимания, за да не скучае, да не се отегчава. Веднъж дошъл на земята човек трябва да учи, да мисли. Всяка вечер или сутрин, той трябва да употребява по 10 ÷ 15 минути за размишление, да си отговори на вьпросите, защо е дошъл на земята, какъв е смисълът на живота и т. н. Чрез мисълта си човек черпи енергии от природата. Така той си пробива път и през най-непроходим и места и се свързва с великото, с мощното в природата. Ако не можете изведнъж да си отговорите на някои въпрос, не се обезсърчавайте. Постоянствувайте ден, два, три и повече, докато се свържете с мисълта на по-напреднали от вас същества, които веднага ще ви помогнат”.

86. СТРАДАНИЕ, ТЪРПЕНИЕ, ОПИТНОСТ И ЗНАНИЕ: 16 лекция от Учителя, държана на 28 февруари 1926 г., София. - В: Влияние на светлината и на тъмнината: Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. II. София, 1937, с. 170 ÷ 171

„Като изучавате явленията в живота и природата, забелязвате едно повторение. Ако едно явление е станало преди 22 години, след 22 години ще се повтори същото - закон за периодичност на явленията. За пример, ако животът на някой човек започва добре, постепенно той върви все по-добре, докато дойде до най-високата точка - най-добре. След това настава слизане, което започва със страдания - зле, по-зле и най- зле. Щом дойде до най-ниската точка на страданията, пак започва изкачване - добре, по-добре, най-добре. Разумният човек минава тези периоди без сътресения, с пълна хармония. Тъй, щото, ако преди 22 години някой човек е свързал приятелство с един добър човек, след 22 години ще се запознае и ще стане приятел с друг добър човек. Ако преди 22 години е преживял някаква голяма неприятност, след 22 години ще преживее друга, подобна на първата. Това преповтаряне на явленията учените наричат „приливи и отливи” в природата.”

87. ДУХОВНА МЕКОТА: 17 лекция от Учителя,държана на 14 март 1926 г., София. - В: Влияние на светлината и на тъмнината: Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. II. София, 1937, с. 186

„Какво представя Земята? Земята може да се уподоби на параход, който пътува в безбрежното пространство, със строго определен път и предназначение. От време на време, през период от хиляди години, Земята се спира ту на едно, ту на друго пристанище, дето оставя част от пътниците си и продължава до последното пристанище. Напредналите същества излизат от орбитата на Земята и влизат в други планети, при нови условия на живот. За същества, които живеят във физическото съзнание, това е непонятна идея. Те не могат да си представят, защо са дошли на Земята, къде ще отидат и т. н. За да разбере живота на различните съзнания добре е човек да прави опити със себе си, да знае, кой момент, кое съзнание се проявява в него.”

88. САВААТ - АМОН-РА: 18 беседа от Учителя, държана на 14 март 1926 г., София: [Неделни беседи, серия VIII]. Русе, 1927, с. 6 ÷ 9

„Значи, знанието започва с един вътрешен акт. За да обясня мисълта си ще ви приведа една алегория, т. е. ще ви преведа един древен бит. Когато Господ създал Слънчевата система, когато създал разните светове и планети, най-напред направил Юпитер, после Марс и дошло време до Земята, а Венера и Меркурий не съществували още, за тях само се създавали условия. Както се създала земята, тя не била като сегашната, но много хубава, много красива, а сега е малко юмрук, както казват турците, кракът й е малко изкълчен, оста й е наведена малко, хромав е малко гръбнакът й. Едно време тя била много стройна млада и хубава. Тогава един от небесните богове се влюбил в нея и решил да слезе на земята и да я устрой. Аз не смея сега да изнеса същинското му име, но го наричам под друго име – Саваат - Амон-Ра, Туй име се среща и в египетската митология. Той като слязъл на земята, направил си един отличен палат от мрамор, бял като мляко. Всички прозорци на този палат били от диаманти и от злато. Този палат бил толкова красив, че славата му се разчула навсякъде и отишла чак до слънцето. Един ден, когато се разговаряли в небето за този палат, двете сестри - светлината и водата - чули този разговор, чули за Саваат - Амон-Ра, че имал толкова красив палат, подобен, на който нямало в цялата слънчева система. Двете сестри, светлината и водата, решили да слязат на земята и да видят този палат. Те се облекли в най-хубавите си дрехи и тръгнали инкогнито на земята. Като стигнали до земята, отишли на това място, дето бил палата, и светлината веднага влязла през прозорците. Като дошла до северната страна на палата, която била направена от мрамор, не могла да проникне през нея, затова се спряла в палата Сестра и, водата, не могла да влезе в палата и останала навън. Светлината като се спряла в стаята на Саваат - Амон-Ра, извадила фенерчето и с него осветила цялата му стая и започнала да я разглежда. Гледа навън, вижда там сестра си. Водата като останала навън, станало й много мъчно и започнала да плаче. Като плакала, започнали да текат по прозорците на палата изобилно капки. Колкото повече плакала, толкова повече те се измивали, и диамантът и златото почнали повече да светят, да блестят, но тя все пак не могла да влезе в стаята на Саваат - Амон-Ра. Водата запитва своята сестра светлината; Сестро, как влезе в палата? Тя й разправя, че влязла по този и този начин. Мьчи се водата да влезе, но не може. Питам ви: Защо водата не можа да влезе там, дето светлината влиза? - Понеже е по-плътна. Тогава водата разбрала, че между светлината и нея има разлика в състоянията и че там, дето светлината влиза, водата не може да влезе. Светлината била много благородна. Като излязла на двора осветила всичко наоколо си. Така започнали да се събират жители от околността на града, дето живял Саваат – Амон-Ра и видели, че по прозорците на палата тече изобилно вода, от която се образувал един хубав извор. Те започнали да се питат, отде иде тази вода и не могли да се научат, как се е събрала толкова много вода. Водата текла навсякъде. Хората взели да се радват на тази вода, взели да пият от нея, но тя все плакала. Защо? Защото не могла да влезе в стаята на Саваат -Амон-Ра. Тогава царят казва на водата: Съжаляаам, че ви причиних толкова страдания, но то е, защото не сте влезли през правия пьт. В моя палат има място и за водата и за светлината, но понеже вие искахте да влезете инкогнито, през прозорците, затова се случи с вас това нещастие. Законите на водата и светлината в невидимия свят, в слънцето са едни, а тук на земята са други - различават се. Тук се влиза през врата, а на слънцето може да се влиза и без врата.

Сега много философи искат да разрешат въпросите през прозорците и стоят вън да плачат. Голяма част от съвременния свят са вън, поглеждат през прозорците. И бащи, и майки, и деца, и свещеници, и проповедници, всички са отвън, всички плачат, проливат сълзи, защото не могат да влязат в този красив палат на Саваат - Амон-Ра.

Този разказ е окултен, той дава разрешение на съвременния живот. Вие трябва да го преведете, да разберете символите, които се крият в него. Ние искаме нашия живот да бъде щастлив, но искаме да придобием това щастие по един произволен начин, а в света няма произвол; в света има разумност. Нашето сегашно съществуване, нашата сегашна разумност се обуславя от една предшествуваща разумност в света. Нашите мисли, нашите желания, нашите действия се обуславят от мислите, желанията и действията на ред други същества, които и предшествуват. Никой в света не може да действува самостоятелно. Който и да е от вас, ако рече да извърши едно произволно действие в света, това действие са отразява върху съзнанието на всички разумни същества.


Затова, всеки разумен човек, които иска да възприеме някоя мисъл или когато иска да изрази някое чувство или когато иска да изпълни някое действие, той трябва да се спре и да помисли, има ли някаква връзка в дадения момент между неговото съзнание и съзнанието на другите разумни същества?”

89. ГРУПИРАНЕ НА СИЛИ: 21 Лекция от Учителя, държана на 4 април 1926 г., София. - В: Жива реч:Младежки окултен клас, Г, V (1925 ÷ 1926), т. ІІІ. София, 1937, с. 33 ÷ 34

„Това, което хората днес учат, е написано от първите им учители. Всичко, каквото днешната наука познава, е предадено от първите учители на човечеството. Съвременните учени правят преводи от оригиналните произведения на своите предци. Някой сьвременен учен работи върху даден въпрос от науката цели 20 години, и най-после открива нещо. Много естествено, че ще открие. Като мисли усилено върху даден въпрос, той нагажда мозъка си така, че го довежда до положение да възприема мисли, чрез внушение, от разумни същества, които се намират във висшите светове. Този учен е трябвало да напряга мозъка си 20 години наред, докато направи връзка със същества от разумния свят. Следователно, чрез мисълта си човек се свързва с интелигентни центрове във вселената, и по този начин предава тяхната мисъл. Ако цялото човечество може да направи съзнателна връзка с възвишения свят, това ще се ознаменува като нова епоха в културата. При това положение човек ще може да добива знанията си направо от този свят. Някои от посветените египтяни са придобивали знанията си, именно, по този начин. Те са били поставяни в магнетичен сън, през което време излизали от тялото си и се издигали високо в пространството, отдето наблюдавали Земята и разположението й около другите планети. Така те са проверявали такива неща: които по никакъв теоретически начин не биха могли да научат. Предсегашните хора се открива още по-велико бъдеще. За тях иде нещо по-велико, по-красиво. За да дойде до новата култура, човек трябва да се откаже от своя обикновен, дребнав живот.”

90. ДАВА ПЛОД: 21 беседа от Учителя, държана на 4 април 1926 г., София:[Неделни беседи, серия VIII]. Русе, 1927, с. 19 ÷ 22, 28 ÷ 29

„Ние трябва да започнем в живота си от закона на Любовта, от него да изхождаме във всяка своя работа. Под думата „Бог” аз не разбирам, че трябва да вярваш в нещо. Да вярваш в нещо. това е процес на мисълта. Под думата „Закон на Любовта” аз разбирам среда, в която да можеш да растеш и да се развиваш. Любовта е почва, в която ти можеш да живееш и да използуваш всички нейни сокове. Само така ще разбереш първата степен на Любовта, която се проявява във физическия свят. Като дойде Мъдростта, ще се прояви Любовта във втората фаза, и ти ще почнеш да изучаваш външните отношения на света. Питам: колцина от вас знаят, дали има хора на Марс. дали изобщо има живот там или не? Астрономите са изчислили, че оста на нашата Земя е наклонена 23° към Слънцето, а оста на Марса е наклонена на 24° и според този закон условията на Марс са два пъти по-лоши от тия на Земята. Там хората са много войнствени. На Земята всеки мъж бие жена си един път през годината, а на Марса всеки мъж бие жена си
10 пъти през годината. На Марс стават много войни, най-малко хиляда войни през годината. Аз изваждам тия заключения въз основа наклона на оста на 24°. Не ви говоря тия неща със сигурност, още не сьм ходил на Марса, да видя как живеят хората там, но предполагам да е така, Може да има нещо вярно, а може да има и някои преувеличени неща, това са вероятности. И действително, тия неща не са само предположения, но всички астролози доказват, че Марс оказва едно ужасяюще влияние върху хората на земята. Туй влияние само по себе си е зло, но във връзка с другите влияния в света, то е благо.


Астрологията е съществувала като наука още от древността, от което време е била добре разработена и математически и геометрически. Всеки астролог може математически да изчисли, какъв ще бъде животът на една мома или на един момък, за кого ще се оженят, на каква служба ще бъде мъжът, например, колко деца ще родят, щастлив или нещастен живот ще прекарат, какъв приход ще имат през годината, колко пъти през годината ще боледуват, кой лекар ще ги лекува, каква операция ще им прави, към какво верую ще принадлежат, по какви науки ще свършат и т. н. Всички тия подробности и ред други, един астролог може да ги изчисли по един математически начин. Питам: този астролог отде знае всичките тия неща? - Той ги черпи от невидимия сеят. Невидимия свят е затворен за нашия ум, за нашите схващания, но за един ум, който е организиран по-добре, които вижда малко по-далеч, нищо не е скрито от неговия поглед. На земята има същества, телата, на които са по-ефирни, по-светещи от другите. Забелязали ли сте, как някои път сте много по-леки, отколкото в обикновено време, и току се търколите на земята. Казва: изгубих си равновесието. Не. това е, защото някое от тия по-ефирни сьщества е нахълтало в тебе и ти създава това състояние. Някога отиваш на някое планинско място, или на някоя хубава поляна, но някое същество от невидимия свят е седнало на същото това място и се занимава. Ти се разположиш на това място, извадиш своята торба с хляб и лук и се готвиш да ядеш. Не се минава много време, и те хваща главоболие или друго нещо: заболи те кръст, корем или друго нещо. Българите казват: уроки го хванали. Не, ти трябва да разбираш законите. Като седнеш някъде, най-първо ще запиташ, позволено ли е да седнеш на това място или не? Някои казва: аз може да седна дето искам. Не, ти можеш да седнеш там, дето има празно място.”

„Нови училища трябва да се създадат, и на сцената трябва да излизат само най-разумните хора. Нека излезе един астролог да изчисли и определи, какво ще е бъдещето на България, Той може точно математически да изчисли, през какви перипетии ще мине България. Туй, което България досега е минала, не е нищо пред това, което има да минава. Този астролог може да определи, какво ще бъде тогавашното влияние върху Земята на Марса, на Слънцето, на Венера, на Юпитера и на другите по-отдалечени планети. Някой ще кажат тогава: Всичко това е играчка. Да, всичко което ние не разбираме, все е играчка. В миналото хората си играеха с пясъка, от които днес правят стъклото, но дойдоха разумните хора и го използуваха за добро, направиха от него стъклото. Хората на миналото си играеха със златния пяськ, но дойдоха разумните хора извлякоха от него златото и направиха парите, които днес се търкалят из целия свят. Онези, които не разбират цената на парите, туриха ги в касите си; други пък разбиваха касите, но тия, които разбраха цената на парите, отвориха касите и туриха парите в действие. Онези, които не разбират, какво може да донесе знанието, напечатиха книги, туриха ги е библиотеките, а онези, които разбират цената на знанието, извадиха тия книги от библиотеките и с тях учат хората. Туй знание трябва да се напише в нашите умове, в нашите сърца, в нашите души и по този начин да се приложат Божиите закони.

Та казвам; човешки, приятелски отношения трябва сега на земята, но не само към себе си да бъдем внимателни, но и към всички останали. Приятелски, братски трябва да се отнасяме според онзи велик Божествен живот. Това искал да каже и Христос с думите: "Ако житното зърно не падне на земята, само остава, но ако падне, обаче, то се размножааа и дава блага на света". Казва се още: "Когато грешниците в света се увеличават светът страда, но когато праведниците се увеличават, светът благува". Ние искаме, щото житното зърно в света да се увеличи, а щом житното зърно се увеличи, това се праведните хора. Ние искаме, като дойде тази вълна в света, всеки от вас да вземе толкова, колкото му трябва. Да не мислите, че и втори път ще дойде тази вълна. Не, тя няма да дойде втори пьт. Тази вьлна ще повдигне не само вас на една по-висока степен, но и всички животни, всички растения и минерали, а ония, които не подеме, ще останат за в бъдеще. Помнете, втора вълна няма да дойде, защото в природата няма повторение на нещата. Ако останете за бъдещето, тогава условията ще бъдат по-тежки.

И тъй, аз ви желая да бъдете посадени в почвата на Любовта като житното зърно и едни от вас да принесат плод 30, други - 60, а трети - 100.”

91. МАЛКОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ: 22 лекция от Учителя, държана на 11 април 1926 г., София. - В: Жива реч:Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. ІІІ. София, 1937, с. 53 ÷ 55

„На какво се дължи полудяването на хората? - Много причини има за полудяване на хората, но в дадения случай то се обяснява така: При първото сблъскване на треновете, двойникът на младоженика излязъл вън от него и се преплел с този на неговата възлюбена. При това положение и той, и тя се измъчвали, страдали, но не могли да си помогнат При второто сблъскване на треновете, вследствие на сътресението, което болният преживял, станало разплитане на двойниците, и той оздравял. Следователно, когато между двойниците на двама души стане преплитане, и двамата се мъчат: единият се мъчи, че не може да се разплете, а другият се мъчи. че не може да се освободи от влиянието на първия. Щом се разплетат, и двамата благодарят, че са се освободили. Когато хората са близо, между тях става това сблъскване. Щом се сблъскат, двойниците им могат да се преплетат, при което единият от тях, може да се умопобърка. Когато е сам. човек никога не може да полудее, но като мисли за някого, често стават катастрофи. Ето защо, когато човек тръгне на път, между много хора. той трябва да мисли само за Бога, Върви ли обаче пеш, и то сам, без хора, тогава той е свободен да мисли, каквото иска.

Веднъж е дошъл на земята, човек трябва да знае, че каквото и да се случи в живота му, всичко е строго определено, според разумните сили на природата. Възвишените същества, които ръководят човешката еволюция, познават добре законите и постъпват съобразно с тях. Че някой прекарал десет години в лудница, това не е важно. За тях е от значение той да научи урока си. Ако го е научил, те са доволни от него, ако не го е научил, той може да прекара още 20 години в лудница. Те не гледат на живота като обикновени хора. Ако някои е научил закона на живота, те веднага прекратяват зададената задача, като му дават нова. Не е научил още урока си, те му остават сьщия урок, макар и за 20 години още. Че някой се молил по три пъти на ден, че се молил 20 години наред, това нищо не значи. Той пак може да не получи никакъв отговор от Бога. Апостол Яков казва: „Постоянно се молете!” Това значи: постоянно се молете, за да изпълните великия принцип на живота - Божията Любов. Щом приложите тази любов в живота си, вие ще се помогнете до щастието, което е в самите вас. Щастието на човека е заключено е самия него, а външният свят, хората, представят условия за постигане на щастието.”

92. И ЗЕМЯТА ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНИ СЪС ЗНАНИЕ: 22 беседа от Учителя, държана на 11 април 1926 г., София:[Неделни беседи, серия VIII]. Русе, 1927, с. 18 ÷ 19

„След като залезе Слънцето, какво настава? Имате ли ясна представа за движението на Слънцето? Как се движи Слънцето? Всички вие, или поне повечето от вас, сте учили астрономия. Как се движи Слънцето? Струва ми се, че Слънцето като че прави своите обръщания от изток към запад. Но ако вие сте горе в пространството, над земята, ще видите, че Слънцето обикаля от север към юг, от северния полюс кьм южния. В нашето полушарие всичкото движение става около половината земя и всички звезди и Слънцето се завъртват все около една хоризонтална площ на движение. От гледището на Земята, нам се вижда като че Слънцето се деижи около нея. Учените хора казват, обаче, че земята се вьрти. На какво се дължи това въртение? Това нещо окултистите обясняват, като казват, че Земята е жива и в нея има едно живо съзнание, както и у хората, и тя обръща ту едната си страна, ту другата си страна към Слънцето. Тя не се движи механически, но с едно вътрешно усилие. Значи, този процес на движение става съзнателно в нея. И в това движение, с което тя се движи, ние някой път изгубваме този такт на движението на Земята. И щом изгубим този такт, в нас се заражда една вътрешна дисхармония. Съвременните учени хора забелязват това нещо и по цялата земна повърхност. Че става едно движение на твърдата почва на около 25 ÷ 30 см дълбочина, това и окултистите знаят. Цялата почва се вдига и спада, става тъй нареченото дишане на земната повърхност. Ето защо, в духовния живот, ние трябва да дойдем във връзка с туй специфично движение на земята, със специфичното движение на слънцето, със специфичното движение на слънчевите льчи, да вземем в съображение, какво влияние упражняват човешките мисли изобщо. И онези, които се упражняват в окултната наука, които я прилагат, имат особен начин, по които могат да се обновяват. Те сега развиват духовното си тяло, вечерно време оставят физическото си тяло на земята, а с духовното си тяло излизат извън земната зона на планинска разходка. Там те се обновяват и после се връщат отново в тялото си. Това обновяване става и с хора, които нямат ясновидство, за тях този процес става несъзнателно. Такива хора стават сутрин доволни, и разположени духом и казват, много добре спах тази вечер. Това показва, че този човек е направил тази разходка извън зоната. Някой казва: снощи не спах добре, цяла нощ ме гониха. Значи, той е останал под тази зона. В това седи истинската хигиена.

Казвам: Като си лягаш вечерно време, ще се освободиш от всички земни тревоги, които си имал през деня, и тогава ще отидеш на разходка. Там ще подишаш чист въздух, ще се обновиш, и като се върнеш в тази рудница, ще бъдеш бодър и весел, готов да работиш. Земята е тази рудница. Аз наричам тази разходка излизане извьн тази рудница, отиване горе на повърхността и после връщане отново. И тъй. ние имаме едно постоянно излизане и връщане. В този случай спането представлява един метод за почивка. Туй е обикновен метод.”

93. ЗАЗОРЯВАНЕ: 23 беседа от Учителя, държана на 18 април 1926 г., София: [Неделни беседи, серия VІІІ]. Русе, 1927, с. 25 ÷ 26

„Съвременните учени хора изучават например, в каква посока се движи нашето Слънце. Те имат известни теории, известни правила; макар, че още не са установили посоката на движението, но са близо до Истината. Вярно е, че Слънцето се движи нанякьде. И всеки от вас по същия начин се движи нанякъде. Накъде е вашата посока? Вие ще кажете: към Бога. Да, но това е много неопределено. Накъде е Бог? Слънцето се движи към известна посока във вселената. И всеки от вас се движи в известна посока, която той трябва да знае. Всеки трябва да излезе извън земята. Някои от вас, като излязат от земята, ще се спрат на Венера, други в Юпитер, трети - в Сатурн, четвърти - в Меркурий, лети - в Уран и т. н. Някой от вас пък ще отидат в друга някоя Слънчева система и там ще се установят. Питам ви сега: ако вие влезете в някоя Слънчева система, за която вие не сте готови, какво ще спечелите? Ако не сте готови, ще се намерите в още по-големи пертурбации от тия, които тук преживявате.

Та сега, този голям хаос, които чувствувате, е, защото временно се съединявате с някои други светове, които ни въздействуват. Някои ще кажат: как е възможно да ни въздействуват тия светове? Ако месечината може да повдигне водата в моретата на височина около 20 метра, това не е ли въздействие на Луната? Такова въздействие тя оказва и върху някои хора, наречени лунатици, и по този начин изменя състоянието им. Не само месечината, но и други небесни светила и планети произвеждат известно влияние върху някои хора. За в бъдеще, онези, които искат да възпитават младото поколение, трябва да основат възпитанието му върху тия научни данни. При такова възпитание ние ще имаме гениални деца, понеже ще бъдат поставени върху най-добрата обстановка. За сега човешкият мозък още не е готов да възприеме тия нови мисли. В нашия мозък постоянно се произвеждат известни сътресения, които ни изкарват от нормалното състояние. Вземете вестниците, които всеки ден се четат.”

94. УСЛОВИЯ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ И РАЗУМНИЯ ЧОВЕК; 23 лекция от Учителя, държана на 5 май 1926 г., София, - В: Условия за разумния човек: Общ окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. ІІІ. София, 1930, с. 12 ÷ 13

„Освен това, той, апостол Пазел, казва, че двоеумният човек е непостоянен във всичките си пъгища. В това отношение Луната е символ на двоеумния човек. Луната е много непостоянна в своите проявления, тя е причина за големи пертурбации в природата. Много хора са удавени от приливите и отливите, които стават в моретата Тези приливи и отливи се дължат на влиянието на Луната Тя влияе и върху много хора, наречени „лунатици”, някои, от които са пострадали в тези особени състояния. При все това, мнозина казват: красива е Луната! Тя е красива само за умните хора.

И тъй, човек не трябва да бъде като Луната двуличен, двоеумен. Едно лице,един ум трябва да има той! Бъдете с едно лице, като Слънцето, което дава светлина и топлина даром на всички. Луната постоянно се мени: ту се пълни, ту се празни. Като се напълни, тя представя нещо подобно на Слънцето, но скоро след това започва да се намалява, докато се изгуби съвършено и казва: Сега нищо не давам. Не се минава много време, и тя отново показва част от своето лице, във вид на сърп. Учените хора се ползуват от промените на Луната за определяне времето, а времето пък определя течението на живота. Добрият живот на човека се определя от Слънцето, а лошият живот - от Луната.

В невидимия свят има по една книга за всеки човек, в която се отбелязва положението на Луната, когато човек греши и положението на Слънцето, когато човек върши добро. По звездите пък се определя, как човек може да направи някое изключително добро. Всяка звезда служи като символ на това специално добро, което човек може да направи в своя живот.”

95. ЗДРАВО МИСЛЕНЕ: 27 лекция от Учителя, държана на 16 май 1926 г., София. - В: Жива реч:Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), том II). София, 1937, с. 111 ÷ 113

„И тъй, болестите на съвременните хора се дължат на подпушване на енергиите в организма им. За да се освободят от това подпушване, те се нуждаят от вяра. Вярата е средство за урегулиране на подпушените енергии в човека. Понеже съвременните хора страдат от безверие, те могат да се лекуват с вяра. Когато човек заболее, първо трябва да констатира в себе си, болен ли е, или минава някакво психическо състояние, което временно се отразява върху организма като болезнено състояние. Най-опасното положение за човека е, когато вярва, че е болен, без да има някаква болест или когато мисли, че е здрав, а всъщност е болен. Ето защо човек трябва положително да знае болен ли е или здрав. Той трябва да знае има ли капитал в касата си или няма. Болен човек е онзи. които има излишна енергия в себе си. Когато енергиите на човешкия организъм имат стремеж към центъра на земята, той заболява. За да се излекува, тия елементи трябва да се обьрнат кьм центъра на слънцето.

Единственият метод за лекуване на различните болести се заключава в превръщане на енергиите на човека от низходящи във възходящи, т. е. да се измени посоката на движението им от центъра на земята към центъра на слънцето. Болестите биват физически и сърдечни, без да имат органически произход. Те се дължат на натрупване на излишни енергии в организма. Тези болести са на нервна почва. Обаче, има и органически болести, които крият своя произход някъде далеч, в миналото на човека. Когато някоя болест се загнезди в астралното тяло на човека, тя постепенно минава в мисълта му; а оттам и във физическото тяло. За да се излекува човек, тази болест трябва да се махне от мисълта му. Когато образът на болестта изчезне от мисълта на човека, едновременно с това тя изчезва и от физическото тяло. Много от болестите на физическото тяло се явяват като последствие на някакви заболявания в астралния и в умствения свят на човека. Едно горчиво чувство, една противоречива мисъл причиняват физически болести. Щом се махне причината на болестта и самата болест изчезва.”

96. КОЕТО ДАВА ЖИВОТ: 29 беседа от Учителя, държана на 30 май 1926 г., София:[Неделни беседи, серия VII]. Русе, 1927, с. 14 ÷ 15

„И тъй, разумният живот, които изтича от Духа, се е проявявал много пъти в света, но тъй, както светът днес се развива, това показва, че цялата Слънчева система е навлязла в нова зона на Духа. Това навлизане е станало от 1914 година на 20 век. По този начин и земята е навлязла в тази зона. Че действително Земята е навлязла в една нова зона, в една нова фаза на съчетание със Слънцето, това нещо ще се докаже най-много след 1 ÷ 2 века от тогавашните учени хора. Понеже съществата на Слънцето са много по-напреднали от хората на Земята, това нещо оказва известно влияние върху нашата Земя. Или с други думи казано: ние сме навлезли вьв връзка с една девствена материя и затова очакваме възкресение. Ето защо онези хора, които са готови за това време, ще възприемат този жизнен елексир и ще възкръснат, а онези, които не са готови, ще заспят и ще чакат още хиляди години за новите условия, които ще дойдат в бъдеще. Този нов Дух индусите наричат Брама; окултистите го наричат Адам Кадмон, или, големият, космическият човек, а евреите го наричат Йехова. Съвременните учени под думата „Дух” разбират „неовитализма”, те. живата природа. Туй, което се проявява от Духа. единият му полюс е висшата интелигентност на човека, която засягат съвременните учени хора. Тази интелигентност се проявява в една малка част на човешкия образ. Тя се проявява именно в неговото чело. в неговото лице. Голата част на лицето у човека представлява разумния, благородния човек. По челото, по лицето, по скулите му ти познаваш, дали може да се разчита на един човек или не, дали ще бьде той гениален, или обикновен човек.”

97. МУЗИКАЛНО УПРАЖНЕНИЕ: 30 лекция от Учителя, държана на в юни 1926 г., София. - В: Жива реч:Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. III. София, 1937, с. 148

„Като ученици, вие трябва да имате правилен възглед за живота. Сам по себе си животът представя нещо цяло, неделимо. Когато хората говорят за живота на младия и за живота на стария, те не трябва да ги разглеждат като отделни животи. Младостта представя началото на един живот, а старостта - краят. Младостта и старостта заедно представят един завършен кръг. Младостта може да се уподоби на инволюцкюнния процес, слизане в материята. Този процес продължава до 33 годишна възраст. От 33 години нагоре започва еволюционният процес, качване, възлизаме. И този процес продължава около 33 години. Значи, при сегашните условия на живота, човек живее средно около 66 години”.

98. ЩЕ СЕ НАСИТЯТ: 30 беседа от Учителя, държана на 6 юни 1926 г., София:[Неделни беседи, серия VIII]. Русе, 1927, с. 27 ÷ 28

„Сега, например, нашият учен съвременен свят е започнал да се занимава с една стара наука, астрология. Според нея, животът има 12 зодии, и всяка зодия има свои качества, скрити в живота. Тези 12 зодии не са нищо друго, освен 12-те източници на живота, Следователно, за да се създаде човека, в него са влезли 12 източници, обаче, по причина на грехопадението, шест извори от тях са запушени, а са останали само шест Значи, ние се развиваме само в сънно състояние, а в будно състояние, в будния си живот ние се излагаме на големи изкушения. Ти пращаш сина си на училище, и там той се развращава. Вижте каква е днешната младеж! Казвате: ама те са млади! Да, но животът има свой израз.”

99 - 100. ПРОИЗХОД НА СТРАДАНИЯТА: 31 лекция от Учителя, държана на 13 юни 1926 г., София. - В: Жива реч:Младежки окултен клас, Г. V (1925 ÷ 1926), т. ІII, София, 1937, с. 156 ÷ 158, 161 ÷ 163

„Горе някъде в безпределното пространство, кислородът и водородът съществуват в свободно състояние, отделно един от друг. Когато водата на земята изгуби своята жизненост, водородът и кислородът слизат от безпределното, от етерното пространство, съединяват се, образуват вода, която обновява водите в океаните и в моретата. Това обновяване става непрекъснато. То се дължи на онзи запас от електрически течения, които се движат от север към юг по земната повърхнина. Тези течения движат земята около оста й. Учените са забелязали, че водата на земята постепенно намалява. В етерното пространство има повече вода, отколкото на земята. Някои окултисти обясняват този факт със запушването на три важни източници на живота. Щом водата се намалява и човешкият живот се намалява. Значи, каквито промени стават със Земята, същите промени стават и с човешкото тяло. Голяма част от тялото на човека е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма им. Влагата, водата е причина за топлината на организма. Отсъствието на вода охладя ва организма. Многото вода пьк го сгорещява.

Човек трябва да живее правилно, разумно да използва енергиите, които идат от Слънцето, за да създаде около себе си здравословна, приятна атмосфера. Ако живее добре, човек привлича към себе си теченията, които идат от Слънцето и образува оазис, източник на живот и сили. Природата гледа с добро око и разположение на разумния, неразумния, обаче, тя наказва, тъпчи безпощадно. За да еьбуди човека, за да го накара правилно да живее, природата му изпраща ред страдания. Страданията не са нищо друго, освен стремеж на природата към събуждане съзнанието на човека Като види, че някой човек се е захласнал в някоя временна идея, която и дребните същества са разрешили, природата му изпраща едно страдание, да го събуди. За пример, той седи и мисли, как да прекара живота си, - И буболечките са разрешили този въпрос. Човек ще прекара живота си или като минерал, или като риба, или като птица, или като млекопитаещо, или най-после, като човек. Не е въпрос животът да се прекара. Животът трябва да се използува.”


* * *

„Щом сте дошли на земята, вие трябва да бъдете смели и решителни, да минете през всички изпитания, които животът ви носи. Ще минавате през тесни пътечки на планински върхове, ще газите през реки; ще минавате и през пустини. Каквото и да правите, изпитанията ви чакат не можете да ги избегнете. Вървете напред и не се обезсърчавайте.”

„Следователно, щом сте дошли на Земята, ще знаете, че и добро и зло може да ви се случи. Никога не дръжте в ума си мисълта, че животът е пълен само със страдания или само с радости. Злото и доброто неизбежно следват човека. Те са негови спътници. Натъквате ли се на настроения, ще знаете, че минавате през пустиня. Когато чувствата ви се развиват, вие минавате през поле, в което едновременно растат и хубави цветя, и магарешки тръне. - Какво да правим с лошите чувства? - Ще ги оставите да растат свободно, както и добрите чувства. - Имат ли право лошите чувства да растат между добрите? - Едно лошо чувство има право да расте, да живее между десет добри. Един беден ученик има право да мине между десет богати ученици. Законът е такъв. И обратното е вярно: едно добро чувство има право да расте между десет лоши чувства.”

„Като ученици от вас се иска смелост и решителност. Пред каквито мъчнотии и да се намерите, вие трябва да бъдете готови на всичко.”

101. В МАЛКОТО: 32 беседа от Учителя, държана на 20 юни 1926 г., София: [Неделни беседи, серия VІІI]. Русе, 1927, с. 24 ÷ 25

„И тъй, на всинца ви е потребно будно съзнание! Туй подразбира „верният в малкото”. Човек трябва да проучава себе си. Всички окултни науки днес разполагат със закони, с методи, които помагат на човечеството. Те са скрити. Официалната наука няма да донесе нищо на човечеството. Ще му помогне онази наука, която официално не се приема. Вземете, например, астрологията, тя не се приема от съвременните учени хора, но ще допринесе много повече на човечеството, отколкото всички онези правила на съвременната наука. Те нищо не го ползуват. Ако един човек разглежда живота херомантически, той ще се ползува много повече, отколкото всички онези дисекции, които би направил вьрху труповете на хората. Днес поставят някой труп пред онези млади госпожици и кавалери, излиза един от тях с ножчето си, туря цигара в устата и започва да разрязва трупа. Другите наоколо му се смеят, приказват, за нищо не искат да знаят и тъй изучават човешкия организъм. Хубаво е и това, но казвам: ако човек би изучил астрологията, не като гадание, но да изучава отношенията на небесните тела, влиянието им върху даден човек, вътрешната връзка, която съществува между всички хора, той ще придобие един вътрешен опит, ще види, че тази наука има живо приложение в живота. Това са методи, които трябва да се изучават.

Дойде някой при мене, казва ми: Кажи ми, какво ще бъде моето бъдеще. В дадения случаи бъдещето на човека е определено, то е написано на ръката, на главата, на лицето.”

102. ЗАПАЛЕНАТА СВЕЩ: 34 беседа от Учителя, държана на 4 юли 1926 г., София: [Неделни беседи, серия VIII]. Русе, 1927, с. 6 ÷ 7, 11 ÷ 13

„Да се повьрнем към стиха: „Никой не запалва свещ и не я туря на скришно място”. Свещта е емблема на мислещия човек. Следователно, когато твоят ум се запали, ти няма да го туриш в услуга на материалния свят, няма да го обгърнеш с низки желания, с ниски мисли, няма да то изопачиш. Ще кажете: тогава каква полза ще ни принесе този ум? - Ти ще го поставиш на най-високото място, да осветлява положението, в което живееш, защото животът на земята е движение. Никои от вас не седи на едно място. Ние постоянно се движите Условията при които сте живеели вчера, не са същите днес, а няма да бъдат същите и утре. Днес действуват други условия. След като прекратя тази беседа, ние ще бъдем в пространството с милиони километри далеч от предишното място. Нашата Земя постоянно се движи. Като се изменя мястото и в пространството, изменя си и нашето състояние. Защо е така? Земята като пътува из пространството, условията на това пространство се различават, вследствие на което и влиянията на тия условия върху нас се различават. Онези, които не са запознати с космическото влияние, мислят, че пространството е празно. Не е така. Ония философи, които изучават пространството, третират въпроса дали съществува пространство, или не, дали съществува време или не съществува. Въпросът не седи в това, дали съществува време и пространство, или не съществува. Както и да обясняват пространството, това понятие съществува в човешкия ум. Понятието за време също тъй съществува в човешкия ум. Вие не можете да разгадаете тяхната сьщина, но можете да ги разглеждате като понятия.

В понятието пространство се включва материята.

В понятието време се проектира нашия живот. Да оставим настрана вьпроса за сьщината на времето и пространството. Няма нито един философ, който да е определил, какво нещо е пространството и времето. Има нещо. близо да Истината в техните обяснения, но в същност, какво нещо е пространството, какво нещо е времето, само Бог знае. Само най-напредналите, само най-великите духове, които са завършили своето развитие, своята еволюция в космоса, знаят, какво нещо е време и пространство. Всички останали същества, които още не са завършили своето развитие, имаг детински възгледи по тези въпроси.”

„През деветнадесетото столетие се сьстави цяла наука за изучаване на човешкия мозък. По отдавна се изучавало човешкото лице. През още по-далечното минало се изучавало и човешкото тяло: как е създаденото, какви са неговите функции и т. н. Там влиза астрологията, която показва, какво е отношението на тялото към външния свят. Ако човек не изучава тази наука ще мисли, че връзките между него и външния свят са далечни, като, че не съществуват. Не е така. обаче. Венера, например, има влияние върху чувствата на човека, Марс има влияние върху войнственото настроение на човека. Сатурн има влияние върху силите на мисълта у човека. Юпитер има влияние върху благородството, върху интелектуалните чувства на човека. Меркурий има влияние върху ума на човека. Луната пък има влияние върху въображението, върху фантазията му. Земята върху какво оказва влияние на човека? Най-голямо влияние върху човека оказват, обаче, Слънцето и Земята. Самият животе така разпределен, че между химическите процеси, които стават в Земята и животът, които иде от Слънцето, става постоянно преплитане. И обратно: между живота на Земята и химическите процеси, които стават на Слънцето, също тъй има известно преплитане. Та казвам: Христос е разбирал дълбоко природата и нейните закони.

Някой мислят, че Христос не е бил учен. Не, Той е бил много учен човек. Ако Христос беше професор днес, Той щеше да бъде най-видният професор в цялата съвременната култура. Не мислете, че онези велики Учители, онези велики адепти не разбират науката. Те я разбират много добре, те имат свои лаборатории, в които правят ред опити. Най-великите Учители имат методи, чрез които могат да отидат до Слънцето и да се върнат назад. Един адепт има положителни знания, той знае всичко, но мълчи, не говори нищо. Сегашната култура, която аз наричам „култура на малките деца” сега се занимава с въпроса, какво има на Слънцето. Те едва сега учат, колко елемента има там и какви са тия елементи. Те са направили малки опити и казват, че съвременната наука е много точна. Съвременните учени са направили ред изчисления, да определят, какво е разстоянието на Земята от Слънцето. Доколко са точни техните изчисления, виждаме от това, че един математик изчислява с всичката точност на математиката и намира, че разстоянието на Земята от Слънцето е 92 милиона мили, а друг изчислява, че същото разстояние е 93 милиона мили. Каква точност е тази, ако в изчисленията на двамата математици има един милион мили разлика? Какво бих направил, ако бих се качил на един трен, който ще ме остави на разстояние един милион мили от Слънцето? Като дойдем до всички теории на съвременната математика ние виждаме нейната несъстоятелност. Не искам да критикувам науката, но казвам, че истинските учени хора, върху плещите, на които се крепи науката, мълчат. Истинските адепти знаят точно разстоянието между Земята и Слънцето. В техните изчисления има само един сантиметър в разлика, и като отидеш на сльнцето, ще намериш, че действително има само един сантиметър разлика. Това разстояние не ти позволява напълно да се допреш до Слънцето. Докоснеш ли се до него, ще произлезе някакъв взрив. Същото това разстояние от един сантиметър съществува и между един и друг човек. Някой от вас искат да разрушат това разстояние и казват: да се съединим да развалим тази граница! Всички скарвания, всички недоразумения между хората започват именно когато дойдат наблизо един да други. Докоснат ли се, между тях се явява взрив.”

103. ПЕДАГОГИЧЕСКИ ПРАВИЛА: Беседа от Учителя, държана на 9 юли 1926 г., София. - В: IV Младежки събор, София, 1926, с. 99 ÷ 101

„Ако ти развиваш една тема, а сам не я разбираш, как е я предадеш? Говориш за Истината, а сам не разбираш, какво нещо е Истината. Например, някой чел някаква книга по астрология и дойде при мене да ми разправя, че Юпитер бил такъв, че Сатурн бил такъв, но виждам, че той не разбира нищо от тази материя. Астрологията е отвлечена наука. Няма нито един астролог, който да разбира, какво нещо е астрологията в нейният дълбок смисъл. Астрологията не е нищо друго, освен физиология на душата. Когато говорим нещо по астрология, ние не разбираме влиянието на разните звезди и планети върху човешкото тяло, но подразбираме влиянието им върху човешката душа. Тя е цял космос, съвкупност от необятни сили, които действуват и очакват своя момент за проявление. Един ден човешката душа, като дойде в своите условия, може да се прояви като един ангел. Всеки от вас може да стане ангел. Кога? - Като ви се дадат условия. На една буба са нужни 40 деня, за да се превърне в пеперуда. Тази пеперуда, в сравнение с пьрвото си положение, става ангел. Бубата трябва да стане човек, човекът - ангел.

Сега, изчислете тия 40 деня на колко години ще се равняват за човека, докато той стане ангел. Един ден е равен на 1000 години. Значи, човек, за да се превърне в ангел, за да добие известно съвършенство, нужни му са 40,000 години. Но трябва да знаете, че това голямо число години, това са само разумни точки, през които трябва да минавате в духовния свят всеки ден. Ден е само за този, у когото съзнанието извършва нещо. Ако съзнанието ви е будно, имате ден; ако съзнанието ви не е будно, никакъв ден няма за вас, тъмнина е в духовния свят. Следователно, щом съзнанието ти в този свят не е будно, усещаш нощ; щом е будно съзнанието ти, усещаш ден. Ония хора пък, у които съзнанието е непреривно буйно, имат постоянен ден. Вие можете да приложите този закон на земята. Ако искате да прогресирате, непременно трябва да имате в съзнанието си поне един непреривен ден. Значи, при каквито мъчнотии да се намирате, при каквито спънки и условия да ви поставят, вашето съзнание трябва да е винаги будно. Вие ще кажете: условията са тежки, не можем всякога да бъдем будни. Оставете това нещо! Когато говорим за условията, аз ще ви обясня, какво нещо са те. Условията на живота са продукт на нашия дух. Ние сами създаваме условията. Ние сме господари на тях, но сме забравили това нещо, и условията днес са ни станали господари.”

104. ПОСОКА НА РАСТЕНЕ: 1 лекция от Учителя, държана на 26 септември 1926 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 9 ÷ 16

„Срещаме учени, професори, които знаят много, но едно само не знаят, кога ще дойде при тях най- големият крадец - смъртта, да ги обере. Може ли да се нарече този човек учен? - Като отидем на другия свят, тогава ще научим всичко, което сега не знаем. - Отде знаете, че на онзи свят ще имате по-добри условия от тия на Земята? Който не може да използува условията на Земята, той не може да използува условията и на онзи свят. Докато е на Земята още, човек трябва да учи, да придобива знания, които да му служат като средство за защита срещу смъртта. Една от задачите на човека е да придобие безсмьртието. Ако смъртта го нагълта, той трябва така да й се противопостави, че да не може да го смели в стомаха си. Щом не може да го смели, както трябва, смьртта ще се принуди да го изхвърли навън. Мислите ли, че ако човек се моли на Бога усърдно, може да остане в гроба? - Не, гробът ще се разпука, но вярващият, както и онзи, които люби Бога, няма да остане заровен в земята. Той ще излезе от гроба и ще отиде да работи. Като ученици, всички трябва да работите, да не чакате да ви бутате остен. За тази година от всички се изисква да си изработите план за плодотворна работа. Добре е на края на годината да имате поне микроскопически придобивки.

Като ученици, вие трябва да живеете в хармония. За да спазвате хармонията в природата, всеки от вас трябва да намери своето място. Когато влизате в клас, всеки трябва да седне до такъв другар, с когото си хармонира. Тази хармония се определя от планетните съчетания. Някой от вас се намира под влиянието на Земята; друг под влиянието на Слънцето; трети - под влиянието на Юпитер и т. н. В зависимост от тия влияния на всеки човек са дадени съответни дарби и способности, които той трябва да развива. Не само в окултната школа, но и в обикновените училища, учениците трябва да се нареждат така, че всеки да сяда до другар, с когото си хармонира. Мнозина се страхуват от влияния, вследствие на което избягват дружбата си с някои хора. Никой на никого не може да влияе. Ако има някакво влияние, то не е опасно, не може да спъва човека. Хората могат да си противодействуват едни на други, но не и да се спъват. Ето защо, за да не си противодействуват, те трябва да се ползуват от доброто влияние на силите, които работят в тях. Някой казва: Еди-кой си ми влияе с мисълта си. - Щом той ти влияе и ти можеш да му влияеш. Живите хора могат да си влияят едни на други. Ако някои жив човек ти влияе, бъди и ти жив да му влияеш. Ако някои човек е земен тип, може ли той да влияе на Луната или на Слънцето? Слънцето, обаче, влияе на Земята, като й изпраща светлина и топлина. Колкото слабо да е влиянието на Земята, и тя влияе на другите планети. Влиянието е велик закон. Тъй, щото, пазете се от противодействие, но не и от влияние. Колкото и да се пазите от влияние, вие не можете да го избегнете. Как ще избегнете влиянието на Слънцето? Как ще избегнете влиянието на Земята, на твърдата почва? За да укрепне, за да се развие, дьрвото трябва да пусне корените си дълбоко в земята, да се свърже с нея, да се намира под нейно влияние. Как ще развие човек тялото си, ако не се намира под влиянието на Земята?

Съвременните хора трябва да изучават динамиката на човешкото тяло във връзка с планетните влияния върху него. Така той ще разбере, че известни клетки от тялото му се намират под влиянието на Слънцето, други - под влиянието на Сириус, трети - под влиянието на Юпитер и т. н. Изобщо, с колкото по- възвишени същества и планети е свързан човек, толкова по-възвишена и обработена е материята на неговото тяло. Колкото по-обработена е материята на човешкото тяло, толкова и животът му е по-
възвишен. Степента на човешкото развитие се определя от материята на неговия организъм. Животът на човека се изразява чрез материята. Колкото повече се развива съзнанието на човека, толкова повече той се свързва със звездите и планетите. Когато използува влиянието на всички слънца в космоса, човек дохожда до съвьршеиство.


Като сте дошли на Земята, вие трябва да изучавате планетите и звездите в Слънчевата система, да знаете, какво влияние упражняват върху вас. За пример, някои са забелязали, че Сатурн оказва лошо влияние върху човека. Обаче, те не са проследили в какви случаи, именно, Сатурн влияе зле. Когато човек се бори със Сатурна, т. е. със съдбата си, последната го пази. Докато мисли, че сам може да устрой съдбата си, човек всякога ще изпитва нейните удари. Той всякога ще среща противодействието на Сатурна. Юпитер пък казва на човека, че трябва да бьде благороден, великодушен, доблестен, щедър, без да употребява някакво насилие. - Какьвто съвет и да даде Сатурн на човека, последният казва: Това не е твоя работа. Аз зная как да наредя работите си. - Добре, ще се опиташ. Знай, че ако отвориш война трябва да устоиш. Не устоиш ли, ще носиш последствията на твоята неразумност. Затова е казано: „Не противи се на злото!”

Какво представя злото? - Злото е сбор от действия на същества, които не спазват Божите закони. „He се противи на злото”, това значи, не се противи, нито осъждай тия същества, които не спазват законите. Каквото и да правите, тези същества са безпощадни в проявите си. Те трошат камъни и скали в планината с динамит. Видите ли това, отдалеч още се отбийте от пътя си. Не минавайте покрай тях. Ако трябва да минете край тяхната кариера, минете и заминете, без да им кажете нещо. Някой се оплаква от съдбата си, - Не, дойдеш ли до съдбата си, отдалечи се малко и от там изучавай законите й. Макар и да сте млади, вие ще научите много неща от съдбата си. Докато сте още млади, вие трябва да разрешите много вьпроси. - Не може ли тия въпроси да се разрешават на зряла възраст? - Има въпроси, които човек трябва да разреши още сега на младини. Младият трябва да работи, да учи, а старият, който е пропуснал това време, трябва да се разкайва. Започне ли младият да се разкайва, той преждевременно е остарял. Когато греши, младият трябва да изправя погрешките си. Среща ли мъчнотии, той трябва да ги преодолява. На младият не е позволено да се обезверява. Щом се намери пред някаква мъчнотия, младият трябва да си каже: Ще работя, ще правя усилия, докато разреша задачата си. Никакви мъчнотии няма да ме спрат в пътя ми. Ще имам доблест да се справя с всичко.

Като ученици, вие трябва да знаете, че непрекъснато се намирате под влиянието на Юпитер, на Сатурн, на Марс, на Венера., които представят сбор от същества, завършили своето развитие. Те познават законите на човешкото развитие, вследствие на което всякога могат да ви дават добри съвети и напътвания. Ако някои иска да развие благородството си, съществата от Юпитер ще му покажат начин, как да работи. Благородството в човека представя златото в неговата кръв. Изобщо, всички планети и сльнца във вселената представят банки, от които човек може да извади онова богатство, което в даден случай му е потребно. От човека зависи, какво богатство ще си достави и как ще го използува. Щом сте дошли на Земята, вие трябва да учите, да изучавате планетите и тяхното влияние върху вас. Не питайте, каква ще бъде съдбата ви, нито роптайте против нея, но учете. Каква ще бьде съдбата на онзи, които минава през пустинята? Ако с гомната му е здрава и пълна с вода, съдбата му ще бьде добра. Щом ожаднее, той ще дигне стомната си и ше се напие с вода. При това положение, гърлото му никога няма да бъде сухо. Пукната ли е някъде стомната му, той е изложен на страдания, на голяма жажда. Пукнатата стомна означава изгубване на вярата. Изгуби ли човек вяра в Бога, славата му ще побелее и оголее от страдания, и в края на край щата от него нищо няма да остане.

И тъй, щом е дошъл на Земята, човек трябва да вярва в Първата Причина на нещата, като Вечно Начало на живота, като източник на всички блага за растене и развиване. Вярата представя зенита на живота, дето има растене, подигане и развитие. Обезверяването е залез на живота: дето всякаква култура изчезва. Обезвери ли се, човек изгубва всякакъв стремеж в себе си. Той представя гола пустиня, в която цветя не цъфтят, птички не пеят, води не текат. Вярващият, обаче, носи Божията светлина в ума си, и Божията топлина в сърцето си и под тяхно влияние расте и се развива.”


105. ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА СЪРЦЕТО: 2 лекция от Учителя, държана на 3 октомври 1926 г, София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 26 ÷ 28

„Следователно, всяка сутрин, като ставате от сьн, спомняйте си, че сте минали през културата на растенията и сте развили известна височина; минали сте през културата на животните и сте развили сила; минали сте през културата на птиците и сте развили външната красота; минали сте през културата на човека и сте развили ума си, които е дал израз и красота на очите ви. Сега вече минавате през друга фаза на културата, в която трябва да развиете благородно сърдце, което да даде израз и красота на цялото лице. Красивото лице съдържа в себе си придобивките наминалите култури. То представя човека. Новата култура е култура на сърдцето, което води хората към побратимяване, към братски живот. Чрез сърдцето ще се изяви любовта. В стария живот любовта е започвала с радост, а свършвала сьс скрьб. В новия живот, обаче, любовта започва със скрьб, а свършва с радост.”

„Упражнение. През цялата седмица наблюдавайте Луната; като си записвате първата мисъл, която мине през ума ви. Ще наблюдавате Луната цялата седмица, а всеки ден от седмицата ще спирате вниманието си върху оная планета, която е свързана със съответния ден. За пример, вьв вторник ще наблюдавате Марс, в сряда - Меркурий, в четвъртък - Юпитер, в петък - Венера, в събота - Сатурн, в неделя - Слънцето, когато изгрява. Като наблюдавате тия планети, същевременно ще си записвате първата мисъл, която е минала през това време в ума ви. Ще отбелязвате и времето, дали е било ветровито, облачно или ясно. Като правите тия наблюдения, все ще придобиете нещо, ще увеличите знанията си.”

106. ВНУШЕНИЕ: 3 лекция от Учителя,държана на 10 октомври 1926 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 30 ÷ 31

„Съвременната култура има предвид развитието на човешкия ум. Тя работи за развиване на човешкия мозък, за развиване на неговите сили и способности. Каквото придобие в тази област, човек го складира в подсъзнанието си, като материал за бъдещата култура. Днес виждате, че някой човек е обикновен, но той носи знанията на миналото, когато е работил като виден учен - математик, естественик, философи т. н. Днес минава за обикновен човек, но в миналото е бил велик музикант, учен, художник и т. н. От човека зависи да складира своите придобивки и опитности в подсъзнанието си, или да не ги складира. Съзнателната работа на човека в сегашния му живот определя неговото бъдеще.

Животът на Земята е подобен на частиците на една гумена топка. Докато топката е в естественото си положение, частиците и са сгрупирани на едно място, като в ядро. Такова е положението и на хората на земята: те се движат, работят, радват се и скърбят, но в края на краищата се централизират помежду си, като в едно ядро. Обаче, ако гумената топка се надуе чрезмерно, частиците и се отдалечават едно от друга, докато напълно се отдалечат и пръснат в пространството. Такова е положението на душите в астралния свят. Те се отдалечени една от друга, без някакви видими връзки и отношения. Докато са на Земята, хората се обменят помежду си. Те се намират в отношение на взимане и даване. Докато е на Земята; докато живее, човек чувствува живота в себе си, той чувствува, как теченията на живота се втичат и изтичат от него. Под влиянието на тия течения, именно, той расте и се развива.”

107. ЗАТОВА СЕ РОДИХ: Беседа от Учителя, държана на 10 октомври 1926 г., София. - В: Затова се родих: [Неделни беседи], серия IX, т. I. София, 1929, с. 20 ÷ 21

"Каква е тази наука за чистия разум? Аз наричам наука на чистия разум тази, при която човек ходи без никакьв смут в сърцето си и се разговаря със същества от невидимия свят. Каква по-хубава наука от тази, да дойде при тебе един ангел и да ти разправя за небето, за слънцето, за всички звезди, и след всичко това да знаеш, че ти разполагаш с една велика Истина. Съвременните учени казват, че разстоянието от земята до слънцето било около 92 или 93 милиона мили. Казвате. „Значи разстоянието е или 92 или 93 милиона мили, не се знае с абсолютна точност колко е, но разликата между 92 и 93 е много малка.” - Как, малка разлика ли е един милион мили? Какво ще стане с мене, ако аз разчитам на тия данни и тръгна с един трен до слънцето, и като стигна до 92 милиона мили, тренът ме остави, а пространството, без да съм стигнал до слънцето. Каква трябва да бъде тази математика, на която мога да се основавам? Някой казва: „Аз съм близо до часа, в който ще изправя живота си”. - Колко си близо? - Докато изправиш живота си, има един милион мили разстояние. Между Слънцето и Земята има разстояние от цели седем физически пояса. Ще дойде време, когато нашето слънце ще прояви само своята физическа обвивка и ще почервенее. На същото основание има и звезди червени, портокалени, сини и т. н. Това показва, както степента на тяхното развитие, така и степента на нашата култура. Ако човек развива своето духовно тяло, той ще започне да вижда звездите тъй светли, както и слънцето, и ще влезе във връзка с тях. Често съм говорил, че човек може да се разговаря не с материалното, но с духовното слънце. Слънчевата светлина, която виждате от земята, е физическа, но Слънцето има и духовна светлина, която не хвърля никакви сенки. Тази светлина е мека. и когато тя проникне в човешкото сърце, в човешкия ум и в човешката душа в човека настава голяма вътрешна тишина. Например, някой човек дойде до отчаяние, иска да се самоубие; взима револвера си и излиза вън някъде си из гората. В този момент обаче, тази мека светлина прониква дълбоко в душата му, и веднага в него настава мир, тишина, и той чува един тих глас, които му казва: „Не бой се, всичко ще се оправи!” Не се минава много време, и той вижда, че в този разрушен мир започва да расте нещо красиво, хубаво. Започват тогава приятелите му да се изреждат един след друг, започват да му говорят, да го насърдчават, докато той изправи живота си. Значи, Бог е в сила да измени живота на всеки едного.”

108. СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ: 4 лекция от Учителя, държана на 13 октомври 1926 г, София. - В: Отношение на простите истини към човека: Общ окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), Т. I. София, 1933, с. 86 ÷ 87

„Сега, ще дам още някои обяснения на числото 2: взето от първа до четвърта степен. Числото 21 означава човек, роден през пролетта. Пролетта е под влиянието на Венера, богиня на любовта. Значи, този човек се намира при най-добри аспекти. Дето ходи, той все любов ще развива Той ще бъде поетична натура. Коята жена срещне, ще се влюби и нея и ще я възпява. Ако роденият през това време е жена, също така ще бъде поетична натура, ще се увлича лесно. Изобщо, всички поети се намират под влиянието на Венера. Не може да бъде поет онзи, на когото Венера не влияе.

Числото 23 представя човек, роден през есента и се намира под влиянието на Сатурн. Този човек е крайно подозрителен. Религиозен или светски, учен или прост, той подозира всички. Каквото да му се говори, той казва: Тези работи пред мене не минават. Сатурновият тип не се убеждава лесно. Обаче, обикне ли те веднъж, той издържа в любовта си, готов е на всички жертви. Когато сатурновият тип реши да се жени, той ще избира, ще търси, ще има пред вид най-малко сто моми, докато избере една от тях. Неговата избраница ще бъде богиня, а станалите 99 ще бъдат обикновени моми. Често и вие изпадате в големи съмнения, подозрения, което показва, че се намирате под влиянието на Сатурн. Някой казва. Много добри хора са моите познати. Не се минава година-две, той започва да се съмнява във всички и казва: лъгал съм се аз, тия хора не са толкова добри, както съм мислил. Питам: как така по-рано бяха добри, а сега станаха лоши? - Заблуден съм бил. затова съм ги виждал такива. Значи, да виждаш хората добри, това било заблуждения; да ги виждаш лоши, не било заблуждение. Има едно вярно положение в живота, според което трябва да виждаш хората такива, каквито са.”

109. РАЗДАЙ ГО НА СИРОМАСИТЕ: Беседа от Учителя, държана на 17 октомври 1926 г., София. - В: Затова се родих: Неделни беседи, серия IX, т. I. София, 1929, с. 43

„Учените хора имат ред теории за създаването на света. Според една от тия теории първоначално всичко е представлявало една мъглявина и от въртенето и около един център се е образувало Слънцето Значи, тази мъглявина постепенно се е втвърдявала, оформявала, докато най-после се е превърнала в твърда маса. Първоначално Сльнцето е заемало няколко милиарда километри пространство по обем, но после около него се явили няколко обръчи, които го разделили на няколко части от които постепенно се образували ред планети, каквито са нашата Земя, Венера, Юпитер и други. Засега нашите астрономи знаят само седем планети, но има още две неизвестни за тях - всичко девет планети. Числото седем е строго число. То е съдията, който те закача на въжето, без да мисли, че съществува Бог. Числото девет пък е търговецът, който те поставя пред ликвидационната маса. Как ще ликвидираш? - С 25% лихва. Питам: вие, съвременните хора, като започнете ликвидацията си, с колко на сто ще ликвидирате?”

110. РАННИТЕ ЛЪЧИ: 5 лекция от Учителя, държана на 24 октомври 1926 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г, VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 66 ÷ 71

„Когато влиза в клас, учителят дава на учениците си от своето знание, а учениците взимат. Когато учителят изпитва, учениците дават нещо от себе си. Колкото повече знания има учителят, толкова повече дава. При това способният учител може да предаде и най-великите истини и на децата, и на възрастните. Разликата в преподаването му се заключава само във формата. Той може да говори нещо по астрономия на децата, и на възрастните. На децата ще каже, че Слънцето, земята и всички останали звезди представляват едно голямо семейство. Някога те са живеели добре, в мир и съгласие помежду си, но по неизвестни причини са развалили отношенията си, вследствие на което майката ги наредила по особен начин: Слънцето, най-големият брат, поставила в средата, а по-малките братчета - около него. Тази е причината, поради която и до днес всички звезди се въртят около Слънцето. Те са поставени по-близо или по-далеч от Слънцето според големината им. Това е една малка приказка по астрономия, която задоволява децата. В тази приказка има нещо вярно, тя не е измислена. На възрастните пък, които са свършили университет ще се говори другояче. На тях ще се говори за планетите като източници на енергии и т. н. Там учителят ще си служи с ред сравнения, за да направи въпросите по-ясни и близки до техния ум. Той прави сравнение между планетите и човешкия мозък. Както Слънцето е източник на енергия, така и през човешкия мозък минава много енергия.

Енергиите, които излизат от Слънцето крият е себе си запас от жизнени сили, от лечебни енергии. Иска ли човек разумно да използува енергиите на Слънцето, той трябва да излага гърба си на ранните слънчеви лъчи, още преди изгряването на Слънцето. Енергиите, които ще приеме по това време, се равняват на енергиите, които би приел, ако се излага цял ден на слънцето. Даже и в облачно време може да излизате преди изгряване на слънцето и да концентрирате мисълта си в посока на изгряващото слънце. Облаците пречат само да видите слънцето, но неговите жизнени енергии минават и през тях. Никаква външна сила не е в състояние да противодействува на слънчевите енергии.

Ето защо, на всички анемични и слаби хора, препоръчвам при всяко време да излизат вън, половин час преди изгрева на слънцето, да възприемат ранните слънчеви енергии и после да отидат на работа. Колкото по-разумна е работата им, толкова по-голяма полза ще имат от приетата енергия. Зората дава на човека такава енергия, каквато никоя друга сила не е в състояние да му даде. И Псалмопевецът казва: „Господи, ще те потърся на ранина” Светлината, която няма никакъв образ, е по-силна от тази, която има образ. Същото се отнася и до знанието Докато човек се стреми към знание, без да има някакъв обект, стремежът му е по-силен. Щом придобие някакъв обект, стремежът му се намалява Обектът трябва да бъде тил. Така постъпва и Бог. Той винаги е тил в човешкия живот, никога не изпъква напред. Бог се скрива зад всички наши идеи, красиви желания и стремежи и се изявява във вид на слаб подтик. Спре ли човек движението си, Той пак го импулсира да върви напред, да реализира своята идея. Бог никого не ограничава, но импулсира, дава подтик. Като свърши започната си работа. Божественото в човека се скрива, като дава възможност да се радва, да мисли, че сам е направил всичко. Човек се радва, че е написал нещо хубаво. Божественото в него слуша, какво е написал, радва се и тихо му пошепва: Изпълни това, което си написал.

Като ученици, вие трябва да имате прави разбирания. Приемете ли веднъж една идея, една мисъл, трябва да я приложите. Не мислете, че същата идея може да се повтори. Природата не повтаря нещата. Човек може да се фотографира само един път. От този образ могат да излязат хиляди отпечатъци, но оригиналът е един. Живият, безсмъртният човек можете да видите само един път. Задържите ли се на това ниво, на което е бил той, неговият образ винаги ще свети на вашия хоризонт. Слезете ли по-долу от него, образът му ще залезе от вашия хоризонт, и вие ще останете с една бледа представа за нещо светло в живота си, към което вечно ще се стремите. Това не е загуба, но светлия образ се е скрил временно.от вас, за да има към какво да се стремите. Загуба има само тогава, когато човек взима повече, отколкото трябва. Всичко, което е надвзел, ще му се отнеме Когато Земята е дошла в съприкосновение с една тъмна планета, станало е грехопадението. Това, обаче, не е загуба. В бъдеще Земята ще дойде в съприкосновение с една светла планета, която носи условия за новата епоха. Тогава хората ще възкръснат. Онези, на които съзнанието е будно, ще видят тази планета. Онези, на които съзнанието още не е пробудено, няма да я видят. Идат добри времена, добри условия на Земята.
За следния път пишете върху темата: „Разлика между будно и спящо съзнание”.


Упражнение: Ръцете напред, успоредни една на друга. Палецът и средният пръст допрени с върховете си, при което образуват един малък кръг. Отхвърляне със сила средния пръст напред (и на двете ръце). Средният и големият пръст се поставят пред устата, допрени. Слабо духане. Ръцете се изнасят напред, с бавно отваряне на пръстите. Това упражнение се прави няколко пъти.

С какви планети са свързани палецът и средният прьст на човека? - С планетите Венера и Сатурн. Когато искате да бъдете справедливи и съвестни, хванете средния си пръст - сатурновия.”

Верен, истинен, чист и благ всякога бъди!"

111. ДОБРОТО СЪРЦЕ: 8 лекция от Учителя, държана на 10 ноември 1926 г., София. - В: Отношение на простите истини към човека: Общ окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1933, с. 186, 187 ÷ 188

„Когато ученикът изучава природата или когато размишлява върху въпроси от Божествен характер, той трябаа да облича ленена дреха. Природата обича хармоничните движения. Тя обича разумните постъпки. Тя ще научи човека по вътрешен път, как и в какви дрехи да се облича, как да ляга и да става, как да се храни, как да диша и т. н. Природата казва на човека, на коя страна да ляга и как да става, но ако не слуша и легне както намира за добре, той цяла нощ ще се върти в леглото, без да спи. Правилно е човек да спи на дясната, но може да спи и на лявата. Когато енергиите на повърхността на Земята са положителни, човек трябва да ляга на лявата си страна, която е отрицателна, за да става правилна обмяна между силите Легне ли на дясната страна, цяла нощ няма да спи. Когато силите на повърхността на земята са отрицателни, човек трябва да ляга на дясната си страна. Следователно, човек трябва да знае, дали енергиите на повърхността на земята са положителни или отрицателни. При това, енергията на земята не е еднаква навсякъде. Има места, дето енергията е положителна, а в същото време, на друго място на земята, енергията е отрицателна. Човек трябва да познава тия сили и да се съгласява с тях.”

„Две раждания има в света. Едното е физическото раждане, по плът, а другото - духовно, по дух. Когато се говори за новораждане, това подразбира да се родиш по дух и да се слееш с физическия човек. Духовното тяло представя доброто, разумното сърце на човека, което намира правия път в живота. Някои го наричат интуиция. Който има доброто сьрце в себе си. той има особена, специфична черта на лицето си. Тази черта придава пластичност, подвижност на мускулите на лицето. От лицето на такъв човек излиза светлина и дето мине, той обръща внимание на хората, привлича ги.”

112. КАК ТИ СЕ ОТВОРИХА ОЧИТЕ: 7 беседа от Учителя, държана на 21 ноември 1926 г., София. - В: Затова се родих: Неделни беседи, серия IX, т. I. София, 1929, с, 166 ÷ 168

„Явява се един философ и започва да говори за създаването на света, а той сам не разбира причините и последствията на нещата. Явява се един математик и започва да прави изчисления за разстоянието на небесните светила едно от друго, а той сам не знае, защо му са тия изчисления. Всеки учен, който прави тия изчисления, трябва да знае, че небесните тела имат известни съотношения помежду си. Всеки учен трябва да знае дълбоките причини, поради които времето е разделено на години; годината от своя страна е разделена на 365 дни; денят е разделен на 24 часа; часът е разделен на 60 минути, а минутата - на 60 секунди. Това деление произволно ли е или има някаква дълбока причина? Защо, именно, месечината прави някакви си лъкатушения. ту в ляво, ту в дясно? Не можеше ли тя да се върти около Слънцето, както Земята се върти около него? Всеки учен трябва да знае, че между небесните тела и човека също така има известни съотношения.

Всеки човек има в себе си по едно слънце, по една месечина и също по толкова звезди, колкото има и в цялата слънчева система. В туй отношение той представлява малка, микроскопическа вселена. Между външното физическо слънце и слънцето, което се намира в центъра на човешката душа има известно съотношение. И когато между външното слънце, и слънцето, което е в душата на човека има известно съотношение, в човека настава приятна вътрешна хармония. Понякога обаче, вън е топло, а вътре в човека е студено. Случва се и обратното. Някой казва: „Хладно ми е на душата”. Това показва, че човек от памтивека е разбирал, какво топлината на човешката душа се произвежда от Любовта. Когато човек обикне някого, в него настават вече някакви промени. Истинската любов предизвиква известно разширение в човека. По това той може да познае дали любовта му е силна Всеки сам трябва да изучава тия размери на разширение. Духовната любов предизвиква по-малко разширение, отколкото физическата, но затова пък кръгът, които се образува при нея, е по-равномерен. За в бъдеще, по размерите на разширението, хората ще могат да познават качеството и силата, както на своята любов, така и на любовта у другите хора. Тогава младите моми и момци няма да се разочароват в любовта си, но предварително ще знаят, кой какво представлява в своята любов.

Всичко е написано в човека - няма нищо скрито-покрито. Който иска да знае, какъв ще бъде неговия живот, нека отида при някой знаменит хиромантик, или френолог, или физиогномист и му заплати известно възнаграждение, и той ще му каже всичко до най-малки подробности. Когато някой момък иска да се жени, нека отиде при някои астролог, той ще му каже всичко, което го интересува. Най-напред ще вземе от него следните данни: датата на рождението му, годината, денят, часът, минутите и секундите. След това ще го запита за името на баща му и на майка му, на дядо му и на баба му и т. н. Като събере всички нужни данни, този астролог ще му определи, за каква мома ще се ожени, как ще живеят, колко деца ще имат, здрави ли ще бъдат, или не: ако боледуват, той ще може да определи, кой лекар ще ги лекува и т. н. По този начин той ще направи подробен хороскоп на този млад човек, ще му го връчи, като определи и нужната за себе си такса. След време този млад човек ще провери, че всичко, което му е било предсказано, се сбъдва точ в точ. Ще кажете: „Това е едно съвпадение”. - Добре, може да имаме един, два, три и повече пъти съвпадения, но ако тия съвпадения се случват много пъти, това вече говори, че пред нас стои наука, а не някакви произволни гадания. Въпреки тия точни данни, все пак съвременните астролози и хиромантици още не са достигнали до онази абсолютна, положителна наука, към която се стремят всички хора.

Казвам: днес всички хора се нуждаят от тази велика положителна наука. Българите казват за някого: „Този човек се ожени в сляпата събота”. - Всяка женитба, която става в сляпата събота, не е истинска женитба. За да започне човек своята работа, очите на сляпата събота, както и неговите очи трябва да се отворят. Който иска да се жени, трябва да отиде при някой човек, като Исуса, и да го запита, трябва ли да се жени. Когато пред човека се изпречи въпроса за женитбата, той трябва да се вдълбочи в себе си, да се обърне към Господа и да Го запита, трябва ли да се жени. След това трябва да се обърне към своята майка към своя баща и най-после да запита и себе си. И ако от трите места получи положителен отговор, тогава нека пристъпи към решението на този въпрос. Само по този начин той ще получи благословението на Господа, на баща си, на майка си и ще бъде щастлив в своя живот.”

113. ОСВОБОЖДАВАНЕ: 9 лекция от Учителя, държана на 21 ноември 1926 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VІ (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 107 ÷ 109

„Мисълта на човека трябва да бъде ясна и трезва, за да осветява пътя му в тъмните нощи на неговия живот. Мисьлта ражда светлината. Следователно, светлината в природата е признак на интелигентност. Колкото по-гопяма е интелигентността, толкова и светлината е по-голяма и мека. Било е време, когато земята не е била осветена. Казано е в Битието: „Дух Божи се носеше над бездната”. И рече Бог: Да бъде виделина!” - И стана виделина. Щом светлината излезе от Духа, и мисълта се проявява.
Земята е лишена от външна светлина. Тя има само вътрешна светлина. Слънцето обаче, е светло отвън и отвътре. Някои казва, че има идея, но като го накарат да я изрази, да я опише, не може. Друг казва, че разбира от изкуство, от музика от художество, може да свири и да рисува. Накарат ли го, обаче, да нарисува или да изсвири нещо, не може. Защо? Защото той има само вътрешна светлина, но не и външна. Истинската интелигентност подразбира едновременно и вътрешна и външна светлина. Човек трябва да бьде като слънцето, отвън и отвътре светъл.”


„В живота на човека има много задачи, които днес са неразрешими. За пример, една от неразрешимите задачи е въпросът, кой е създал света и защо го е създал. Тази е далечна задача. По-близка задача за човека е, как да използува създаденият свят. Първата задача е тежък камък, който и досега не е дигнат. Той стой на пътя на човечеството, но не се е намерил човек, който може да го дигне. Много философи са го разрешавали, но камъкът и до днес стои непокътнат. И още много философи ще го разрешават, но едва ли ще им се даде щастието да го дигнат. Колкото е възможно да претеглите земята на везни, толкова голяма е вероятността да се реши въпроса, кой е създал света. Колко тежи земята, колко енергия е определена за нея, това са данни, изчислени с абсолютна точност, но не от хората, а от ония, които са я създали. В природата всяко нещо е строго определено. Който може да чете езика на природата, той никога не се лъже.”

114. ПУЛС. 11 лекция от Учителя, държана на 5 декември 1926 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 129 ÷ 130

„Всяко подпушване на чувствата внася известна аномалия във функциите на сърцето, вследствие на което пулсът му се изменя. За да се възстанови нормалната функция на сърцето, човек трябва да влезе в хармония с природата, да свърже своето сърце с общия пулс на космическото сърце. Всяка планетна система има също така свое сърце, което е свързано с общото, космическо сърце. Сърцето на нашата Слънчева система е Слънцето. Ритмичното движение на кръвта в човешкото сърце се определя от ритмичните вьлни на Слънцето, Следователно, ако сърцето на някои човек не функционира правилно, това показва, че той е нарушил отношенията си към Слънцето - сърцето на Слънчевата система, в която живее. Иска ли да възстанови функцията на своето сърце, той трябва да изправи отношенията си към Слънцето, да внесе хармония между своя пулс и този на Слънцето. Не разглеждайте Слънцето само като физическо тяло. Вън от своето физическо проявление, слънцето има и духовна природа, която именно, е в единство, в пълна хармония с Общото, с Великото слънце на космоса. Ето защо, всеки момент дръжте в ума си мисълта, вашето сърце, вашият пулс да бъде в хармония с пулса, с ритъма на слънцето. Пожелайте в себе си да свържете пулса на вашето сърце с пулса на космическото слънце. За десет деня направете следния опит Всеки ден по три пъти - сутрин, на обяд и вечер, вглъбете се в себе си и си кажете: Аз искам моето сърце да бие ритмично, да се слее с пулса на слънцето и правилно да изпраща енергията си по целия организъм, както Слънцето изпраща енергията си по целия свят."

115. УМОВЕТЕ ИМ: 9 беседа от Учителя, държана на 5 декември 1926 г., София. - В: Затова се родих: Неделни беседи, серия IX, т. I. София, 1929, с. 212 ÷ 213

„Ще ви приведа аналогията, която съществува между живота на отделния човек и отношението му към обществото народите, цялото човечество, а дори и към цялата вселена. В естествената наука се говори за клетки, органи и системи и за отношението, което съществува между тях. Клетките образуват органите, а органите-системите. Това отношение съществува и в обществения живот. Човек представлява клетката. Няколко души заедно съставляват семейството - органа. Няколко семейства заедно образуват племето, народът - системата. Всички системи заедно образуват човечеството - вселената.

Мнозина казват: „Да се жертвуваме за своя народ!” Каква е вашата идея за жертвата? Говори се за жертва, а като дойде някой селянин в града, който е част от народа, подлагат го на ред изтезания. И той, от своя страна изнудва гражданите. Всъщност, когато се говори за български, или за английски, или за германски, или за еврейски народ, под понятието „народ” се крие идеята за племето. Никъде в света не съществуват нито български, нито английски; нито какъв и да е друг народ, но съществуват само племена. В света съществува само един народ - Божият народ, чиито граждани са разумните същества, които живеят според Божиите закони. Тези разумни същества живеят, откакто светът е създаден, и те го управляват. По- нататък можем да пренесем отношението между клетката, органа и системата и към цялата Слънчева система. Слънцето е клетка от Божествения организъм; Слънчевата система е орган от този организъм; цялата Слънчева система пък се стреми към друго слънце, което представлява система в Божествения организъм. За това слънце астрономите разправят, че е 75 милиона пъти по-голямо и по-силно от нашето Слънце. Около това слънце, като система от Божествения организъм, се движат около 100 милиона по- малки сльнца със своите спътници. Това Сльнце, именно, съставлява система, племе, като българското, като руското, като английското и т. н.”

116. БЛАГОПРИЯТНИЯТ ЧАС: 13 лекция от Учителя, държана на 19 декември 1926 г., София. - В: Посока на растене: Младежки окултен клас, Г. VI (1926 ÷ 1927), т. I. София, 1938, с. 140 ÷ 144

„Да допуснем, че ви е дадена задача, да направите сравнение между две личности: личността А - младеж на 20 години и личността В - на 22 години. Първият - А е роден в 1906 г, на 22 март, сряда, 6 ч. с. в София. Вторият - В е роден в 1904 г., на 22 декемврий, петък, 12 ч. по полунощ. Има ли допирни точки между тези две лица, за да бъдат приятели? - От астрологическо гледище, в хороскопа на първия - Слънцето минава в знака на Омена и е изгряло вече. Понеже вторият е роден през декемврий, всред полунощ, на зимното слънцестоене, той спада в знака на Козирога. В момента на раждането на В изгрява знакът на Везни, а Слънцето е минавало в надир, в четвъртия том долу. Асцендентните знакове на тия двама души са противоположни, а слънцето в хороскопа на единия и на другия се намират в квадратура. Квадратурата е аспект, който показва, че двете планети се намират на % от кръга, като съберете цифрите на годините на раждането на пьрвия и на втория, ще получите: 1906 = 1+9+0 + 6 = 16 = 1+6 = 7; 1904 = 1+9+0+ 4 = 14 = 1 + 4 = 5.

Числото 16 означава изхвърляне на злото от висшите светове. То е число на големи противоречия. То означава още събаряне на кулите на дявола. Щом кулите на дявола се съборят, явява се числото седем - Божествен принцип. Преди да се е справил със злото в себе си, човек живее в числото 18. Ако е търговец, той се кара с длъжниците си, дава ги под съд, взима големи лихви от тях, докато един ден фалира. Като се види в положението на последния сиромах, той иска да се самоубие, да тури край на живота си. Най-после той се смирява, започва да търси Бога и казва: Да бъде волята Божия! Числото 15 е число, при което силата на злото е най-голяма. Дойде ли до числото 16, силата му чувствително намалява. Сумата от цифрите на числото 15 е 6, което число на илюзии.

Като ученици на окултната школа, вие трябва да изучавате астрология, да я прилагате в живота си. Като знаете влиянията на планетите върху земята, върху всеки човек, вие ще може да определите, какви резултати ще имате при започване на известна работа, или някакво предприятие. От гледище на астрологията, за пример, не е безразлично, кога започва човек да учи музика. За да успява в музиката, човек трябва да започне да я изучава в най-благоприятната година, най-благоприятния месец, ден и час. Това се отнася не само до музиката, но до всички човешки предприятия. Не се ли съобразява с тия неща, човек всякога губи. Когато не иска да учи и да мисли, човек казва, че всички дни са Божии и не е важно кой ден, каква работа ще започне. Обаче, като види, че при всички усилия, които прави, работите му не се нареждат, той започва да мисли, да търси причината на неуспехите си вън от себе си.

Като четете Библията, вие казвате, че Бог създаде света в шест деня, и в седмия ден си почина. Като четете, как е създаден светът, вие не се спирате, да видите, дали тия шест дни имат някакво отношение към вашия живот. Казано е в Битието: „И разлъчи Бог виделината от тъмнината, И нарече Бог виделината „ден”, и тъмнината – „нощ”. Значи, в пьрвия ден на човешкия живот ще се роди велика борба, докато светлината се отдели оттъмнината, докато денят се отдели от нощта, докато се очертае орбитата на неговата земя. Първият човек е бил създаден в петък. Това показва, че той се намира под влиянието на Венера. Тя е неговата слаба страна. В бьдеще духовния човек трябва да се роди в друг ден - в деня на Слънцето. Като знае, че планетите оказват влияние върху целокупния живот на земята, човек трябва да има пред вид, какви препятствия, и какви благоприятни условия ще срещне на пьтя си. Ако в петък се яви някаква идея в ума му, той трябва да вземе пред вид препятствията, които ще срещне на пътя си. Ще кажете, че това са суеверия. Не, това е наука, която всеки момент има приложение в живота.

И тъй, човек, роден под знака Овен, е импулсивен, деятелен. Той решава нещата бързо, без да мисли много. Обаче, роденият под знака Козирог обмисля добре нещата и тогава се проявява. Първият бьрзо вади нож. Щом се засегне неговата личност, щом се разочарова от нещо, той веднага вади нож. Поради това съществено различие в проявите си, те не могат да бъдат приятели. Роденият през месец март е изложен на големи промени и противоречия. В края на краищата той свършва добре, но с няколко белези на главата. Роденият през декемврии е уравновесен човек. Той се интересува повече от материалните работи, отколкото от духовните.

Задача

22 март 1906 Чт 6:00 (GMT+2) 42n41 23е19


Публикувано изображение


22 март 1906 6:00:00 (GMT+2) София (42n41 23е19)
Съединение Слънце-Венера <8°49'25"> Секстил Сатурн-Уран <60°10'34"> Тригон Сатурн-Нептун <119°9'9"> Квадрат Слънце-Уран >82°20'47"< Секстил Слънце-Юпитер >6°14'40"< Квадрат Сльнце-Плутон <80°8'6"> Квадрат Сльнце-Нептун >96°58'56"< Секстил Луна-Марс >65°18'47"< Квадрат Луна-Юпитер >93°47'51"< Тригон Луна-Плутон <112°41'17"> Опозиция Луна-Раху <172°23'54">
Полусекстил Венера-Сатурн <30°59'38"> Секстил Венера-Хирон >58°30'42"< Квадрат Венера-Уран <9°0'12">
Квинтил Венера-Плутон <71°18'4"> Квадрат Венера-Нептун <88°9'31"> Секстил Меркурий-Плутон >62°33'4"< Тригон Меркурий-Раху >122°16'17"< Тригон Марс-Уран >115°6'22"< Секстил Марс-Нептун >64°13'20"< Опозиция Уран-Нептун <179°19'43"> Квадрат Юпитер-Сатурн >83°24'53"<
Секстил Плутон-Раху <59°42'36">




Задача

23 декември 1904 Пт 0:00 (GMT+2) 42n41 23е19
Публикувано изображение





23 декември 1904 0:00:00 (GMT+2) София (42n41 23е19)
Съединение Луна-Нептун >4°10'56"< Съединение Слънце-Уран <0°31'39"> Тригон Марс-Плутон >117°59'23"< Квинтил Марс-Уран <7°38'9"> Тригон Марс-Сатурн <119°8'53">
Опозиция Марс-Юпитер >178°10'40"< Опозиция Луна-Уран <177°22'25">
Квадрат и половина Луна-Сатурн <135°6'50">
Квинтил Луна-Юпитер <72°26'23"> Тригон Сльнце-Раху >108°38'39"< Квинтил Слънце-Марс <72°9'47"> Опозиция Слънце-Нептун >173°43"8"< Опозиция Слънце-Луна <177°54'4"> Опозиция Слънце-Плутон <169°50'50"> Тригон Слънце-Юпитер <109°39'33"> Квадрат Меркурий-Марс <88°36'10"> Полусекстил Меркурий-Сатурн <3°32'4"> Квадрат Меркурий-Юпитер <93°13'11"> Квиконс Венера-Раху >149°25'28"< Тригон Сатурн-Плутон >122°51'44"< Секстил Юпитер-Плутон >60°11'17"< Секстил Юпитер-Сатурн >62°0'27"<

Напишете следните изречения: Истината носи живот за разумните. Любовта носи живот за благите.


Мислете върху тези изречения десет деня по десет пъти на ден: сутрин три пъти, на обяд три пъти и вечер четири пъти. Като размишлявате съзнателно върху тия изречения, наблюдавайте, какви преживявания ви се създават. Отбелязвайте си по-важните опитности. Щом престанете да мислите върху дадените изречения, вложете ги в подсъзнанието и свръхсъзнанието си, там да работят.
Като казвате, че свободата е само за разумните, не мислете, че вие сте дошли до разумността, но пожелайте в себе си да я придобиете.”


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ