НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. Влиянието на планетите

ЧАСТ II ВСЕЛЕНАТА И ЧОВЕКА Резюмета от беседи ТОМ 19
Алтернативен линк

ЧАСТ II

ВСЕЛЕНАТА И ЧОВЕКА

Резюмета от беседи

1925 г. ÷ 1934 г.


Съставил

Вергилий Кръстев




1. Влиянието на планетите


22 школна лекция на Общия окултен клас, държана на 12.ІІІ.1923 г., Ст. София. Русе, [1923], с. 1 ÷ 14, 20, 30 ÷ 32 588




Прочете се резюмето от миналата лекция.

Прочетоха се няколко теми върху „Влиянието на планетите върху човека”.

Т. м.

Астрологията, това е една стара наука, Тя води своя произход още от първата култура, зачената е с първата раса, която е съществувала на Земята в предисторически времена. Астрологията, това е физиология на човешката душа. Може да направим следното сравнение: както анатомията е необходима за един лекар, за един хирург, така съвременната астрономия предстаея анатомия, а пък астрологията - физиология на небесните тела. Астрологията, това е една отвлечена наука. Мъчно е да се докаже каква връзка има между планетата Марс и човека. Или, мъчно е да се докаже прямо, фактически какво влияние имат Сатурн за човека. Когато кажем: че някой индивид е слънчев тип, това е символ. Когато кажем, че някой е марсианец или че някой принадлежи към типовете на Месечината, Сатурна или Венера, това са пак символи.

При хората от Слънчевия тип Слънцето има врьзка с човешкия ум. Ще ви дам общи, бегли мисли върху тия типове. Слънчевите типове се отличават по следните белези: те са любители на природата, затова са хора поети, оптимисти, гледат светло на бъдещето, весели са, и по натура са добри. Можем да кажем, че те са почти най-добрите хора. При добрия аспект на Слънцето те са философи на творчеството, разсъждават философски, имат една здрава философия, подложена на един здрав опит. Следователно, Слънчевите типове се занимават повече с музика. Туй е влиянието на Слънцето - върху целокупния мозък на човека.

Дойдем ли до влиянието на Венера, тя се занимава с една по-гъста материя, сьс сърцето, занимава се с кръвообращението - сгъстяването и разредяването на кръвта. Понякой път тя се занимава с миризмите на цветята и знае как да ги комбинира. Понеже е богиня на Любовта, то, за да увлече хората, тя е майстор на формите. Сега астролозите разправят, че тия хора, който са под влиянието на Венера, всякога се отличават, че са горещи, у тях има отлично кръвообращение. Те на всяка стъпка все за Любов говорят. Ще ги видиш в разни афери, инциденти, навсякъде. Те и през прозореца излизат, и през вратата излизат, и през най-малката дупка може да влязат и да излязат. Когато Венера заговори, за нея няма препятствие. Разбира се, Венера си има и своите добри влияния. Когато тя се влюбила в Слънцето, придоби от него добри качества. Венера има за баща Юпитер и го почита. Тогава тя упражнява отлично влияние върху човека. Но понякой път куртизанка е тя; когато е свързана със Сатурна, пьк има приятелство с Марса, че и с Меркурий, тогава се вдигат много скандали и все от Любов. Разбира се, за в бъдеще науката трябва да анализира кръвта на влюбените хора. Кръвта във Венерините типове се различава от кръвта на хората от Слънчевия тип. Устройството на организма във Венерините типове е различно от формите на Слънчевите типове. Изобщо, всичките типове се различават по своите геометрически форми. Венерините типове обръщат внимание на външната култура: красивите шапки, изпъстрени с пера на птици и др. Като обича външното, и като се стреми към красивото в природата, тя създава модата, все тя се разпорежда. Венера, като види някое голо дете, казва: „Ще облечете туй дете”.

Сатурновите типове са под влиянието на Сатурна. Вие сте учили за него. В старата митология се говори, Сатурн едно време е бил баща на боговете. Той изгубил своя престол и станал недоволен. Хората, върху които тази планета има влияние, са много скептици. Едно окултно предание казва, че за да изгуби Сатурн туй си положение, причината била, че се влюбил в една от дъщерите на човечеството. Тя го излъгала и затова го свалили от престола му. Ето защо Сатурн спрямо хората е крайно подозрителен. Тъй е паднал този Бог от своето величие. Туй, което ние наричаме „съдба в света”, това са всякога Сатурновите типове. Те се отличавате крайно подозрителен характер. Всичките най-ужасни престъпления, които стават в света, всички мъчения, убийства се дължат все на Сатурн. Разбира се, някой пьт тия влияния идат в свръзка с Марса.

Марсовият тип е героичен, войнствен, доблестен. Песимизмът, недоволството у хората се дължи все на тоя марсианец. Преобладаващо влияние в организма има венозната кръв.

У всички тия Сатурнови типове преобладава въглена. Аз ги наричам хора на въглерода, направени са все от въглен. Те в нищо не виждат доброто. Каквото хубаво нещо и да му кажеш, той ще ти покаже обратната страна. У Сатурна повечето черти са лоши. но някои път се случва, че има и добри страни.

Една част от планетите действат зле върху човечеството, но благодарение, че другата част действа благотворно, та се взаимно компенсират. Сатурновите типове хора изобщо са сухи, храносмилателната им система е слабо развита, всякога имат развален стомах. Много недьзи има у тях. Те имат силен дух, критически ум. Ако искаш някои да ти намери погрешките и да ти покаже правия път, намери един Сатурнов тип. Това е френологическото им отличие. Центърът на разсъдъка у тях е силно развит. Личните чувства са чрезмерно развити. Страхът у тях е тьй също силно развит, защото те гледат на лошата страна на живота. Всеки човек, които е песимист, от чисто френологическо гледище, у него са силно развити страхът, предпазливостта, честолюбието, тщеславието. Съвестта е слабо развита: вярата и надеждата - също. Такъв човек, като види, че не може нещо да реализира, той обръща другия лист и почва да проповядва своите възгледи. Те гледат през особено стъкло на живота.

Месечината, и тя упражнява известно влияние върху хората. Как се казват тия типове, върху които Луната оказва влияние? - Лунни типове или лунатици. Те са хора на въображението. Един човек, върху когото Месечината оказва влияние, ако започне някъде търговия, на 100-тях, 150 вярва. И за туй такива хора никога не прокопсват. Те все се чудят, защо нещата стават тъй или иначе, все са изненадани. Те са поети, не се обезсърчават, имат много голяма вяра. Те вярват на късмет. Колкото гадателки има в София или другаде, те ще ги намерят, ще искат да им кажат нещо от късмета, като им гадаят било на кафе, било на боб, било на карти. Тия хора са още и иманяри, вярват, че има скрити съкровища в Земята. Те не обичат да работят, надяват се на късмета си. Турците казват: „Ако ми е късмет, на крака ще ми дойде”. У тези хора челото им горе е широко. Лицата им са валчести, доста правилни. Те вярват в добрата страна на съдбата.

Марсовите типове са отлични. Те са смели, решителни, мускулести, по темперамент - холерици, войнствени хора. Щом го закачиш, тегли ножа си, особено като пие 1/2 кг вино, готов е да се бие. Извади ножа си и казва: „Ти онзи ден ме срещна на пътя, това ми каза, онова ми каза”. Марсови типове са англичаните, германците, те спадат под влиянието на Марса, а българите, изобщо са Сатурнови типове. Тук на Балканския полуостров владее този Бог Сатурн, затова и ние не можем да се освободим от него. Където види култура, той казва: „Какво, култура ли?" - и бърза да разваля. Американците са още и под влиянието на Меркурий, тьрговци, сметкаджии хора са те, затуй англичаните ги е страх само от американците.

Разбира се, това са само наброски от астрологията. Тя е една наука, която трябва да се проучи добре, защото има приложение навсякъде в живота. В човешкия организъм, във всяко едно положение на тялото, в устройството и формата на челото, на лицето, може да познаете един човек към кои типове спада. Всички планети оказват влияние върху човека.

За пример, Марсовитс типове имат широки глави при ушите; зад челото главата им е широка. Те са смели и решителни.
После, у Венерините типове, и у всички други типове главата се отличава.


Всяка една планета си оказва своето влияние, тя си създава особен тип. Сега, разбира се. ученият човек трябва да мине през влиянието на тия планети, да ги проучи, да ги съчетае и оттам- насетне той ще почне да борави с друга материя, да създаде новото си тяло.

Планетите, това са един ключ. Писанието казва, че Бог взел и направил човека от прьст. Тази пръст, този прах бе разпръснат из пространството, във всички планети, и Бог взе тази пръст, направи от нея каша и от тази каша сьздаде човека. Затуй всяка една планета оказва известно влияние върху човека. Например, Марс гледа колко желязо има в човешкото тяло. Той държи сметка за желязото как се употребява. Слънцето държи сметка за златото; Месечината държи сметка за среброто, Меркурий се занимава с живака и т. н. Тия елементи, които са вътре в човешкия организъм, те упражняват влияние. Ако у някой човек желязото има преобладаващо влияние, той е марсйанец. Ако преобладава златото, голямо влияние има Слънцето, Обаче благородното, възвишеното у човека не зависи от количеството на златото, но от неговата активност. Ако златото у човека е чрезмерно активно, то е защото има такива сили, които са свързани със златото. Когато известни магнетически и електрически течения минат през атомите на златото, те са, които правят човека един или друг тип. Те са, които превръщат неорганическото желязо в органическо, което упражнява влияние върху човека. Има още много други съставни елементи в организма на човека, КОЙТО упражняват влияние върху него.

Тъй, щото за вас, катоученици именно за да бъде тая наука достъпна, трябва ви воля. Разбирате ли! Волеви типове трябва да бъдете, но не в обикновен смисъл. Прост волев тип. Аз наричам волев човек този, които като си туря един идеал, да няма мъчнотия в света, която може да му попречи. Трябва да има воля, като тази на онези мъченици - макар 100 гвоздеи да му забият, да каже; „Христос пострада така, и аз мога да постъпя по Неговия пример”. Това е идеал! Един ученик, които е минал през всичките тия изпитания, само той може да устои.

Имайте предвид едно правило: докато един ученик не мине през всичките изпитания, той не може да влезе в царството Божие лесно. Това не е играчка. Да влезеш в България, в Англия е лесно, но да станеш гражданин на Англия, да заемеш видно място в някое заведение, за това се изисква време. Ако отидете в Англия, можете ли за една година да постъпите в Кембриджкия университет? Не, трябвала минат 10 ÷ 15 години. Казват някои: като влезете в царството Божие. Как се влиза там, къде е това царство? Че царството Божие си има свой научно заведение, свои институти, професори, философи, има си свое художество, своя музика, свое музикално училище.

Ще каже някои: „Къде е онзи свят” - В Млечния път е царството Божие. Значи трябва да минете през всичките изпити. И когато изпитите дойдат, най-първо ще бъдат на физическото поле, после ще дойдат изпити на вашето сърце и на вашия ум. Аз следя сега, учениците като се поставят на тия изпити, не могат да издържат един елементарен изпит - учат, учат, не могат да го издържат. И аз гледам, от няколко години насам, тия които са чели окултни книги, говорят за онзи свят, но когато им се даде един мальк изпит, колата им се вьрти навсякъде. Не може така! Колата трябва да се върти само е една посока!

Сега астрономите мислят, че навсякъде през пространството могат да идат, към Слънцето, към Месечината и пр. Може, но ако тръгнете към Слънцето, щом излезете от Земята, ще се натъкнете на един тьмен пояс, на една такава твърда, непроходима стена.
Какво ще кажете тогава? Сега някои казват, че американците щели да хвърлят една граната към Месечината. Но те трябва да знаят, отгде я хвърлят. Има известни места горе в пространството, през които, като мине гранатата горе, ще се разтопи. Пространството е пълно с такава електрическа енергия, каквато никои човешки ум не може да си представи. Сега съвременните хора мислят, че пространството е празно, и можем навсякъде да пътуваме. Не, не е така. Някои казват: да иска Учителят да ни заведе някъде. Как вие, които сте толкова страхливи, треперят ви гащите от един най-малък изпит, как ще минете през едно такова силно течение! Туй пространство е населено със същества, някои, от които са неприязнено разположени към хората. Те като ви срещнат из пространството, питат: „Този невежа къде го водите? Назад към Земята”. Те ще се изпречат пред теб да те изпитат, смел ли си или не. Небето презира страхливите хора. Туй да го знаете! И в Писанието се казва: „Страхливите няма да наследят царството Божие”. Смели хора се изискват! Грешните хора на 10 км се качват, но повече не смеят, смелост се иска.

Ами как ще ви извади човек из вашето тяло? Щом река да ви извадя из тялото, ще кажете: „Ами после как ще се върна?” И наистина, не може да ви извадим из телата, понеже има известно съотношение; кармически всинца вие сте затворници, тъй щото и да искате, аз няма да ви извадя от телата ви. Вие сте обковани с букаи за 10 ÷ 15 години. Ами, ако аз ви пусна из затвора, и вие не се върнете в тялото си? Ще питат: „Кои им отвори вратата да излязат?" Нима мислите, че вие сте от много благочестивите?
Много неща се изискват от вас! За пример, понеже българите са сатурнови типове, те не са толкова учтиви. Българинът казва: „Не давам стола си.” Да, защото си Сатурн, само за себе си гледаш. Етикеция в такъв човек няма, само за себе си гледа. Той счита, че всеки човек е по-долен от него. „Няма по-достоен човек от мене”, казва. Тъй мисли Сатурн. За да даде стола си, той трябва да е някой алтруист, да спада към друг тип. Много естествено такъв тип да не отстъпва.


Сега, понеже Сатурн господства над българите, вие ще бъдете внимателни спрямо него. В какво отношение? - Няма да му разправяте вашите идеи. Мълчете си, гледайте всякога да го изненадате. Когато реализирате нещо. тогава да разбере той. Щом кажеш какво си намислил, той ще развали работата. И затова на българите работата върви дотогава, докато никои не я узнае. Узнае ли я някой, всичко се разваля. Вземете примера с Балканския съкюз. Създаде се, но чу Сатурн, дойде, намеси се и развали работата. Той направи такава каша, че българите и сърбите и до днес не могат да се помирят. И в религиозно отношение пак Сатурн е, който пречи. И в школата - също, навсякъде е той. Аз гледам, дойдат съмнения, пак той - същата чорба.

Сега, трябва да имате критически ум. За каквото и да е, разсъждавайте здраво! Ние, от ученици, които разсъждават здраво, не се плашим. Онези от вас, които имат най-противоположен възглед, даже и тези, които мислят, че всичко може да развалят, и те са „добре дошли”. Нека опитат. В школата има губерки; които са толкова нажежени, че които много знаят, ще ги турим на губерките.

Ще бъдете умни! Тази школа е от памтивека. През нея са минали хиляди, хиляди същества. Които са минали и спазили правилата, те са приели диплом и благословение. Те са излезли от тази школа и сега се радват, И вие гледайте да минете същия път, да приемете диплом и благословение. Не мислете, че тази програма ще се измени. Тя е една Божествена школа, ще минете по всичките правила, не я критикувайте. Имайте вяра, опитайте, може да поставите всичко на най-голям опит. Но веднъж като опитате, не се съмнявайте. Може да ви дам микроскопически опит да направите - опитайте, но не се съмнявайте, за да не се спъвате в пътя си, като ученици.

Аз бих желал всички да минете през тази школа и всеки да счита за привилегия, че е ученик и да каже; „Аз ще бъда един от примерните окултни ученици.” В себе си да каже това: „Ще бъда един от примерните ученици!” Съмненията ще дойдат, може да ви приказват, но вие ще вярвате. Настоявайте: „Ще бъде, ще бъде, ще бъде, Вярвам, че ще бъде!”
Изпейте упражнението: „Сила жива, изворна, течуща”.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ