НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

19. СЪСТАВЯНЕ НА ХОРОСКОП

ТОМ 19
Алтернативен линк

19. СЪСТАВЯНЕ НА ХОРОСКОП






Хороскоп се съставя по дадено място и време. Затова когато ще правим такъв, най-напред намираме географските координати на мястото, където се е родил даденият човек - точката, в която се пресичат географският меридиан и паралел. След това намираме точното време за момента на раждането.

Ние имаме три времена: гражданско време, това е времето, което показват часовниците, с които си служат хората в дадена област или държава, Какво е то? Известно е, че Земята е разделена на сектори, които минават през северния и южния полюс. Тези сектори ние наричаме „градуси”, а дъгите, които се образуват от сечението на тези плоскости ос – сферата на Земята наричаме „меридиани”. Прието е за начало на това деление да се вземе плоскостта, която минава през Обсерваторията в Гринуич, близо до Лондон. Дъгата от пресичането на тази плоскост със земната сфера е началният - нулевият меридиан. Меридианите на изток от него определят източната дължина на даденото място, а тези на запад - западната дължина. Разстоянието при екватора от един до друг меридиан е около 3 километра, като се отива на север или юг, това разстояние постепенно намалява.

Ние вече отбелязахме всичко необходимо, което трябва да се знае за понятието „време”, а също тъй и мястото - северната или южната широчина, за мястото, където е станало раждането, за което ще правим хороскоп. След като имаме всички тези данни, начертаваме една окръжност върху лист книга с радиус не по-малко от 6 ÷ 7 сантиметра, която разделяме на 12 сектора, по оказаният вече начин. След това отваряме таблиците за разположението на зодиакалните съзвездия за определената географска широчина на даденото рождено място и по определеното вече сидерално време за рожденият момент търсим положението на зодиакалните съзвездия и ги нанасяме по домовете, В таблиците зодиакалните съзвездия със своите градуси са дадени за върховете на 10, 11, 12 домове, асцендента, вторият и трети домове, за останалите шест домове се вземат срещуположните зодиакални съзвездия със същите градуси. Така например, ако в зенита - десети дом - имаме десет градуса от Овена, то на върха на срещуположния дом - надира - четвърти дом - ще имаме също десет градуса, но от срещуположния зодиакален знак - „Везни” и т. н. Понякога имаме зодиакални съзвездия, които ги няма по върховете на домовете, те са вмъкнати между два върха на последователни домове, като ги отбелязваме между двете Зодиакални съзвездия, заели последователните върхове.
Публикувано изображение


След това отваряме другите таблици, където са дадени положението на Слънцето, Луната и планетите в зодиакалните съзвездия с градусите за сидералното време на този ден, на неговото начало, като изтъкнахме да се вземе под внимание, кога започва денонощието от нула часа на полунощ или в 12 часа на обяд. След като намерихме местното време за рождения момент, то за положението на Слънцето, Луната и планетите за този момент, правим допълнителни изчисления за положението им в градусите на зодиакалните съзвездия за часа на раждането - местното време.

Най-напред за Слънцето. Известно е, че за едно денонощие Земята, движейки се около Слънцето, изминава около един градус от Небесната сфера. Всъщност ние виждаме, че Слънцето се е преместило на това разстояние. За един час, обаче, това което ни интересува - пресметнато ще намерим като разделим един градус - 60 минути на 24 часа. което ще ни даде около две и половина минути. Тогава часът на местното време умножено по две и половина, ще ни даде мястото на Слънцето за часа на раждането - неговото преместване, което ще прибавим към положението му за показаната дата в таблиците, за да получим неговото положение за рождения час. Така постъпваме, когато в таблиците, с които работим сидералното време е започнало от есенната равноденствена точка. Ако тя започва от пролетната равноденствена точка, тогава, ако човекът е роден преди обяд, часовете преди обяд умножаваме по две и половина и вадим от положението на Слънцето за дадената дата, ако раждането е станало след обяд, то часовете от обеда до рождения час умножаваме по две и половина и полученото прибавяне към градусите на зодиакалното съзвездие, в което се е намирало Слънцето през този ден, така получаваме неговото положение за часа, в който е роден човека.

За Луната и планетите постъпваме по същия начин. Само че за Луната, понеже се движи много бързо, между 12 и 15 градуса за едно денонощие, то, затова изчисленията за нея се правят по-внимателно. Първо, ако Луната за едно денонощие изминава около 12 градуса, това показва, че тя се намира най-далеч от Земята в „афелий”, което е на 406.700 километра, тогава нейното влияние е значително по-слабо и в такъв случай слагаме някакъв знак пред символа на Луната, който да ни показва, че тя е в афелии, като например буквата „А”. А когато тя изминава за едно денонощие към 14 ÷ 15 градуса, то тя е най-близо до Земята в „перихелий”, което е едно разстояние от 356,400 километра. Тогава нейното влияние е много по-силно и пред знака на Луната поставяме едно „П”, за да се знае при тълкуването. При нея имаме една разлика от най- близкото до най-далечното разстояние от 50,300 километра, което нещо за нейната малка орбита от астрономическо гледище е значително. В такъв случай изчисляваме изминалите градуси и минути за едно денонощие, разделяме на 24, за да видим за един час колко е изминала тя. С полученото постъпваме съгласно това, с какви таблици работим, дали с такива, в които денонощието започва в нула часа на полунощ или с такива, в които денонощието почва в 12 часа на обяд. Указания за работата в двата случая са дадени преди това.

За планетите постъпваме по същия начин, като за Меркурий и Венера и донякъде и за Марс, които се движат по своите орбити по-бързо, то броят на часовете променят с нещо даденото в таблиците за началото на денонощието, като тук внимаваме дали планетата се движи право, ретроградно. бърдо или бавно. За Меркурий и Венера, щом като за едно денонощие изминават около по два градуса, говори, че са близо до Слънцето в перихелий. Ако е около градус или по- малко, то те са вафелий.


Така определените положения на Слънцето, Луната и Планетите, нанасяме вече върху начертания кръг с дванадесетте сектора-домове и поставените там зодиакални съзвездия. По този начин хороскопа е вече готов. Остава да се пресметнат ъгловите разстояния - аспектите между тях. След като имаме положението на Слънцето, Луната и всяка планета в кои градус на даденото зодиакално съзвездие се намират, пресмятаме след това те на колко градуса се намират от нулевия градус на зодиакалното съзвездие Овен. Така например, ако Слънцето се намира на 20 градуса от Близнаци, то от нулевия градус на Овен ще се намира на 80 градуса. Защо така? За изминаването на Овен - 30 градуса, за Бик – също 30, и за Близнаци още 20, или събрано всичко 80 градуса. За Луната и планетите пресмятаме по същия начин. За аспектите, или казано още за взаимоотношение, между кои да било два члена от Слънчевото семейство имаме, ако между тези два члена ъгловото разстояние бъде: нула градуса - наречено съвпад, 30 градуса - наречен полусекстил, 45 градуса - полуквадрат, 60 градуса - секстил, 72 градуса - пентостил, 90 градуса - квадратура, 120 градуса - тригон, 135 градуса – квадрат и половина,150 градуса - квинконция, 130 градуса - опозиция.

Най-големият ъгъл между два члена от Слънчевото семейство ще приемем за 180 градуса. Ако обаче при изваждането на ъгловите разстояния между два члена се получи по-голям ъгъл от 180 градуса, то приемаме за ъглово разстояние между тях допълнителният ъгъл до 360 градуса. Така например, ако между Слънцето и Марс имаме ъгъл от 270 градуса, то за ъглово разстояние между тях ще приемем допълнителния до 360 градуса, което прави, като извадим от 360, 270 и ще получим за ъглово разстояние между Марс и Слънцето само 90 градуса. Така се постъпва и прй другите външни планети. За вътрешните планети Меркурий и Венера, те не могат да образуват със Слънцето големи ъглови разстояния - да имат големи аспекти, защото Меркурий се отклонява от него най-много на 28 градуса, а Венера на 48. Също тъй и между двете планети най-голямото отклонение, което могат да имат помежду си, е до 76 градуса. След като сме поставили Слънцето, Луната и планетите в домовете на начертания кръг и отбележим ъгловото разстояние между отделните членове на Слънчевото семейство, пристъпваме и към тълкуването на самия хороскоп.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ