НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. СЛЪНЧЕВИ И ЛУННИ ЗАТЪМНЕНИЯ

ТОМ 19
Алтернативен линк

8. СЛЪНЧЕВИ И ЛУННИ ЗАТЪМНЕНИЯ



Слънчевите и лунните затъмнения играят важна роля в небесните карти, не само за индивидите, но и по отношение на обществата и народите. Тези явления са били тълкувани още от най-дълбока древност. Статистическите данни сочат, че слънчевите и лунни затъмнения оказват влияние не само върху областите, откъдето те се виждат, но и според това в кой знак стават затъмненията. Знае се, че знаците са свързани с народите, с техните хороскопи, и следователно, те също търпят влиянието на затъмнението. Тези затъмнения влияят не само върху климата, върху реколтата и върху социалния и културен живот на народите, но те имат също влияние и върху сеизмичната дейност на планетата.

Ключовете, с които се оперира при тълкуването на слънчевите и лунните затъмнения, са следните:

При слънчево затъмнение, ефектите, които се отразяват, се движат между интервалите, т. е. колкото часове трае слънчевото затъмнение, толкова години е неговия период на действие.

При лунното затъмнение - колкото часа трае затъмнението, толкова месеци то ще оказва съответното си влияние.

Слънчевите затъмнения имат отношение към висшите държавни и културни фактори на страната, към силните на деня.

Лунните затъмнения засягат живот на народа, на обществеността, като колективни единици. Резултатите, които следват от затъмнението, са в тясна връзка и зависимост от естеството на знака, в който те стават.

Огнените знаци обикновено засягат живота на отговорните фактори, специално политическите такива. В масите кипи недоволство и бунт спрямо силните на деня. Засяга се живота на суверенните глави. Животните също биват изложение на по-голяма смъртност; създават се условия за пожари, епидемии и за компрометиране на реколтите.

Затъмненията, които стават във въздушните знаци, предизвикват бури, урагани, циклони, болести и недостиг на хранителни продукти.

При водните знаци затъмненията засягат най-вече средните народни слоеве; настъпва увеличение на смъртността; птиците, които имат афинитет към водата, както и рибите, биват подложени на унищожение.

В земните знаци затъмненията засягат главно реколтата и по-специално тази на зърнените храни. Засегнато бива минното и кариерно дело. Създават се също така условия за земетръси, срутвания и вулканични ерупции.

Специално внимание трябва да бъде обърнато към планетата, която се намира в знака, където стават затъмненията. От нейното естество ще зависи дали ще бъде смекчено или активизирано злотворното влияние на затъмненията. Тук трябва да се прояви вещината на интерпретиращия.

Стр. 139/943

Съществуват множество правила относно тълкуването на затъмненията, датиращи от древността и от Средновековието, Така например, Птоломеи казва, че ако затъмнението е на изток, действията му са бързи по време; ако то става в средата на небето - явява се известно закъснение; а ако затъмнението е на запад - закъснението по време взема големи размери. Съществуват даже ръководства относно тълкуването на затъмненията по знака и по декана на знака.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ