НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. АСПЕКТИ

ТОМ 19
Алтернативен линк

5. АСПЕКТИ



Аспектът е ъглово отстояние между планетите и светилата по еклиптиката. Тези аспекти имат отношение към чувствителните точки на небесната карта. Тези чувствителни точки са: асцендентът. МС (Медиум цели), десцендентът и надирът; също - към точката на щастието и възходящите и низходящи вьзли на Луната. Главните аспекти са следните:

Съвпад - планетите са поставени приблизително в един и същи градус. Съвпадът се приема за неутрален, защото неговото въздействие, независимо от психическия комплекс, образуващ се от собствените естества на планетите, е в зависимост и от аспектите, които получава чрез другите планети.

Полусекстил - 30°.

Секстил - 60°.

Тригон - 120°.

Тези три аспекта се считат за благоприятни, хармонични. Неблагоприятни или дисхармонични са следните аспекти:

Полуквадрат - 45°.

Квадрат - 90°.

Опозиция - 180°

Квадрат и половина - 135°.

Тук е мястото да се направи една съществена забележка по отношение естеството на аспектите. Стереотипно погледнато, това охарактеризиране на аспектите не се оправдава, гледано през погледа на посветения. Необходимо е да се направят известни допълнения.

Учителят изтъква следното:

„Много добри аспекти в една небесна карта допринасят действително за добър живот, но същевременно me намаляват жизнената и психична издръжливост. В нашия свят, където нищо ценно не се дава без усилия, дисхармоничните аспекти са най-ползотворни, най-продуктивни за едно трайно благоденствие.”

За да илюстрираме: тригонът между Венера и Нептун носи нежност, мекота, изящност и красота, тънка психометричност, докато квадратурата между Венера и Нептун дава енергии, тласък, импулсивност и творческо въображение.

Понеже в една небесна карта аспектите не са перфектни по градус, приема се един толеранс, наричан орбис, т. е. известно число градуси отпред и отзад на перфектния съвпад, или на друг аспект. По този въпрос съществуват различни мнения, но ние ще приемем по принцип, че колкото една планета е по-силна, т. е. колкото нейното могъщество е по-голямо, то при нейните различни аспекти поменатият толеранс е по-голям. В световната астросоциология обикновено за аспектите на Луната и Слънцето се взема за орбис средно 10°, а задругите планети и аспекти - между 6° и 2°, но според естеството на планетите и силата на аспекта.

Стр. 127/943


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ