НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.5 ЦИКЪЛ НА ПЛАНЕТИТЕ УРАН - ПЛУТОН*

ТОМ 19
Алтернативен линк

1.5 ЦИКЪЛ НА ПЛАНЕТИТЕ УРАН - ПЛУТОН*



Според световния часовник, ние се намираме в първия градус на епохата на Водолея, Един градус в голямата Платонова година се равнява на 72 години. В този първи градус на Водолея има място едно важно планетно събитие - планетата Уран постепенно отива към съвпад с най- отдалечената планета на нашата слънчева система, с Плутон.

Тези две планети, по своето вътрешно естество на електромагнитни влияния, съдържат главните елементи на новата атомна култура. Тази атомна култура ще се разгъне в цялата си пълнота през течение на епохата на Водолея.

Цикълът на Уран - Плутон има трайност около 120 години, с орбис от 5 ÷ 6 години. Характерно е, че този съвпад на Уран с Плутон става в земния знак Дева. Но още по-характерно е, че този тъй важен съвпад за историята на човечеството ще бъде в опозиция със Сатурн, който в този период се намира в силовото поле на знака Риби, знак, в който се роди християнството. Трябва да изтъкнем, че Сатурн в тази позиция има две важни и особени характерности.

Първата е, че той, според традицията, е господар на Водолея, под чийто знак се разгърна новата епоха.

Втората - той е управител на небесната карта на българския народ.

Всред този малък народ Учителят откри вратите на своята школа; защото в нашето съвремие през географско-историческата точка на България преминава духовно-културния меридиан на човечеството. Българският народ представлява опитното поле, където е вложен първоначалния космичен импулс на епохата на Водолея. Тук блясва искрата, която ще възпламени живия огън в душите и сърцата на великата любов към Космичното начало.

Както вече изтъкнахме, при вълната на Любовта ще се развържат вековните кармични връзки на индивидите, обществата, народите и расите.

При това развързване, Франция ще играе твърде важна роля. Френската небесна карта има за асцендент знака Лъв, чийто управител е Слънцето, символ на световния суверенитет. Този знак има отношение не само към човешкото сърце, но и към световната политика, а оттам и към кармата на човечеството.

Според Учителя, Франция има дълбока връзка с елинската култура, тъй като много души от тази култура са инкарнирани във Франция.

Съвпадът между Уран и Плутон, както сочат някои източни и западни астролози, в опозиция със Сатурн ще има колосални отражения върху
нашата съвременна цивилизация. Този съвпад ще

Публикувано изображение
* Забележка на съставителя: Започва да действува в края на 1964 год, в първия градус на епохата на Водолея. Методи Константинов е отбелязал с ръката си до Плутон 1965 год.

Стр. 61/943

бъде лостът, който ще измести скалата на световните противоречия и конфликти. Това е изразено чрез позицията на Сатурн в знака Риби, знак на християнската епоха.

При това съчетание ще се отприщят топлите извори на Любовта, всестранното братско сътрудничество между народите; така народите ще се опознаят духовно и културно и ще влязат в тясно икономическо, политическо и духовно-културно общение в името на Живот за цялото.

Поставя се следния проблем: - По какъв начин и чрез какви методи ще стане поменатото развързване на вековните кармични възли между народите и расите на човечеството?

Човечеството е изправено пред алтернативата да извърши свободно своя избор - да тръгне по познатия архаичен път на големите исторически стълкновения, войни, революции и катастрофи, или да направи върховни усилия да изостави този трагичен път и да поеме пътя на сътрудничеството, на взаимното опознаване и разбиране, на материалната и духовно-културна взаимопомощ.

Ако човечеството избере първия метод, който е методът на тъмната ложа, на адептите на лявото посвещение, метод на кървавото насилие, то крайната развръзка ще бъде катастрофална, както за материалните, така и за духовно-културните ценности, които понастоящем човечеството обладава.

Вторият път, направляван от посветените на Бялата ложа, ще донесе едно мирно духовно издигане, интелектуален разцвет и, като резултат, прогрес във всички сектори на обществения и международен живот.

Тези две космически сили - Бялата ложа, която работи с метода на доброто, и ложата на лявото посвещение, която си служи с метода на злото, си дават среща върху световната сцена на международната общност. Синовете на доброто и светлината трябва да стегнат своите редици, за да не паднат отново, както са паднали в подобна борба преди милиони години, в периода на третата култура на атлантската раса, когато адептите на тъмната са взели връх и в продължение на милиони години са управлявали човечеството с методите на деспотизма и кървавото насилие.
Мрачни и страшни са страниците на този изминат път, запечатан незаличимо дълбоко в архивите на историята.

При нашата съвременност, в началото на духовната вълна на Любовта, усилията на бялата ложа, на ложата на доброто, в края на тази общочовешка криза трябва да се увенчаят с успех. По този начин шестата култура на бялата раса ще приготви необходимите външни и вътрешни условия за създаването на новата шеста раса. Тази шеста раса, както ясно отбелязва Учителят, ще може да разгърне своите културни богатства, духовните си и морални ценности в течението на една ера от 365 000 години.

Действително, това са най-трудните проблеми, пред които е изправена специално бялата раса; последната трябва да напрегне всичкия си запас от духовни и материални сили, за обединение на всички народи в името на преодоляване инерцията, която тегне към надвисналата термоядрена катастрофа.

Могъщите електромагнитни радиации на Уран и Плутон ще турят край на религиозните заблуждения, на догмите и на предразсъдъците на един старозаветен свят. Сатурн, това древно божество, трябва да предаде своята власт на Уран, който носи освобождение за човечеството.

Франция, която винаги е заемала едно от първите места в зората на миналите културни периоди, ще бъде пречистена и обновена от радиациите на планетите Уран и Плутон. По този път Франция първа ще открие в Европа началото за духовното, културно, политическо и икономическо сътрудничество между европейските народи. Тя ще съдейства за образуването на едно европейско звено в международната общност.

По този път на всестранно сътрудничество между народите, силата на злото ще бъде намалена и неутрализирана от силата на доброто. Доброто, това мощно оръжие на Бялата ложа, чрез Любовта ще преобрази и постави в порядък царящия понастоящем международен хаос. Ще се

Стр. 62/943

изградят нови социално-икономически форми в един световен мащаб и ще се установят нови политически отношения на световна почва. Тези отношения няма да почиват на международни диктати опиращи се на грубата сила, а ще се опират на едно тясно и искрено международно сътрудничество, вдъхновявано от доверие и добра воля. Това ще означава включване, в една реална творческа дейност най-добрите и най-надарени люде, боравещи в управителната дейност и в духовно-културното творчество на човечеството: една дейност, която ще стопи напластената омраза и недоверие между народите, за да възтържествува в полето на социалните, национални и расови отношения любовта и братството - единствено годни да дадат творчески тласък в общочовешкия прогрес.

Християнството като религия, в своето историческо развитие, е подготвило, до известна степен, условията за идването на новата култура на Водолея.

Двете първи фракции, ортодоксалната на Николай, на изток, и католическата - на Ариан, на запад, със своята схоластична теология и взаимствания от езическото култ и ритуал, бяха от естество да сковават съзнанието на народите в догмата и административно-йерархичната власт. Ориген е разбрал и добре схванал идеологията на християнството.*

Това е един подготвителен период по пътя на религиозните схващания, който вече става неудобен и постепенно ще мине в аналите на историята.

Що се отнася до Епохата на Водолея, която няма да следва пътя на религиите, тя ще открие скрижалите на духовния свят, светът на творчеството в областта на изкуството, музиката, науката и философията.

Епохата на Водолея ще ни свърже съзнателно и разумно с пулса на единството на живота, животът за цялото, което ни разкри Учителя чрез своето Слово. Човечеството ще живее в хармония със законите на живата разумна природа, с Първата причина, която е създала всичко и живее във всичко: в минералите, растенията, животните и хората; в планетите, слънцата, галактиките и в целия Всемир.

Човечеството ще познае, че в целия свят има само една разумна сила, един Учител: това е Духът в човешкото естество; това е най-мощното изявление на Първата причина, която импулсира човешкия дух и го насочва по пътя на съвършенството, на Любовта, на Мъдростта и на Истината; пътят към Вечния, Непознатия, Неизменния - какви наименования ще се дадат на Първата причина е без абсолютно никакво значение за идеята на Единството на живота.

През епохата на Водолея, тези, които се биха опитали, особено адептите на лявото посвещение, да отклонят човешките души, народите или човечеството от свещения път на Космичното единство, ще изпитат силата и могъществото на космичната справедливост, силата на неумолимите закони на Живата разумна природа. И те ще познаят, че в света съществува само един единствен и вечен принцип, от който радиира Любовта, Мъдростта и Истината. Не съществуват вече условия, както в миналото, които биха съдействали за издигането на идоли, на божества. Човеците и народите нямат повече нужда от посредници между тях и Първата причина. Те ще влязат непосредствено в контакт с духовния свят, защото този свят е вътре в човешката душа. Човекът ще развие своето духовно тяло и с всички скрити сили, които ще го поставят в директна връзка с космичния ритъм на звездния свят, който работи с число, с багри и със законите на живата геометрия и математика.

Епохата на Водолея, в противовес на древния свят, предлага посвещение във всички истини на живота на цялото човечество. Тя ще събуди онова благородство и така дългоочакваното освобождение на човешкия дух, които вещаят безкрайната красота на безсмъртието, Човекът в културата на Водолея ще мисли, ще чувства и ще действа във висшата хармония на Незнайния,

Публикувано изображение
* Тези три течения на християнството следваха три различни пътища: Ариан - пътя на интелектуалното; Николай - пътя на сърцето, докато пък Ориген избра най-положителния път-този на волята, на приложението на християнските принципи и разбирания.

Стр. 63/943

който непрестанно създава световете и ни говори с езика на звездите, които блестят в безкрайните простори на Всемира.

Епохата на Водолея е от една страна една ликвидация на кармата на народите и човечеството, а от друга страна е подготвителен период за идването на шестата раса.

През този период силите на злото ще служат за реализиране идеите на Бялото братство. Това значи, че Любовта ще бъде главния стимул, основният двигател в живота на индивидите, обществата и народите, в техните взаимни отношения.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ