НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. ОБЩИ ПОНЯТИЯ

ТОМ 19
Алтернативен линк

В различните царства на живата разумна природа съществуват ясно определени връзки. Случайността там е изключена. Случайността е резултат от фактори, които са все още непознати, но това не ги прави по-малко действащи. Човекът има свободна воля, доколкото е в хармония със законите на разумната природа.

Секундите, минутите, часовете, дните, седмиците и месеците са елементи на астробиологичния процес - годината. Годината от своя страна е брънка от вековете и т. н. Този ритмичен поток във времето се ръководи и се определя от звездния ритъм на планетните цикли, които създават историческите условия върху нашата планета. Зодиакът на голямата космическа година, който се проявява чрез периодите на прецесията от 25920 години, създава пораждащите условия за духовната и културната история на нашата планета.

Зодиакът със своите знаци е дошъл до нас от най-дълбока древност. Традиционните и астрологичните познания са ни предадени от нашите предшественици от атлантската раса, от която в наши дни са останали китайците, японците и монголците. Зодиакът и названията на различните знаци са дадени от Великите Посветени, които са притежавали огромни познания. Най-типичното проявление на тези познания е календарът.

Всяка култура се развива под определен зодиакален знак. Древният Египет, със своята колосална цивилизация, която е направила толкова открития в астрологията, в алхимията, в математиката, в медицината, се е развивал под знака на Телеца. Пирамидите, сфинксът и големите


Стр. 19/943


египетски паметници са били построени от учени и от посветени, които са познавали законите на астрологията и на физиката.

Израел, който е посял семената на християнството с религията на Мойсей за единствения Бог, се е развивал под знака на Овена.

По-късно, християнството се е родило под знака на Рибите - знак на мистичната жертва. Тази религия дава основите не само на гръко-римската цивилизация, но и на Запада.

Новата култура, която ще се развива под знака на Водолея - знакът, в който влязохме през 1914 г. - ще бъде култура на славянските народи.

Народите, както и индивидите, се въплъщават отново. Телата на народите, това са политическите системи и обществените форми. Техният живот следва звездната спирала на Зодиака. Когато настъпват коренни промени, народите се въплъщават отново, сменяйки небесната си карта, или по-точно - зодиакалния си знак. Накратко, всички религиозни, социални, икономически, философски и научни системи имат свой хороскоп. Те са потопени в специални звездни излъчвания, от които зависи развитието на системите. Преди да пристъпим към проблема за тези аналогии в областта на духовната и културна история на човечеството, ще поговорим за азбуката на астросоциологията: зодиакалните знаци, домовете и техните планети-управители.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ