НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

А. СВЕТОВНА АСТРОСОЦИОЛОГИЯ

ПРЕДИСЛОВИЕ ТОМ 19
Алтернативен линк

ПРЕДИСЛОВИЕ


Съвременното човечество е изправено пред сериозни проблеми, на които то е задължено по един императивен начин да даде правилно разрешение. Тези три проблема - биологически, психически и космически - стоят в тясна връзка с дълбочината на човешката същина.

Първият основен проблем е икономически и неговото радикално разрешение може да се търси единствено на световна почва. В национална, расова и класова рамка той е неразрешим. Хармоничност в световното стопанство може да се осъществи само по пътя на едно тясно, разумно и конструктивно сътрудничество между народите от петтях континента. От решаващо значение в това отношение е да се тури край на всякаква конкуренция. Обмяната на стопанските блага ще се изгражда върху основата на доверието между народите. Достъпът до стопанските блага от всички сектори ще станат свободни, както е свободно ползването на светлината, въздуха и водата. Паричната система, ако се наложи да остане в действие, ще бъде съответно реорганизирана за да обслужва сметните отношения. Съвременната производствена техника, освободена от пречките, които са слагали досега ограниченията в обмяната и печалбения мотив, е в състояние - на базата на сегашните ресурси, суровини и енергетични - да даде едно изобилие, достатъчно да покрие и едни неколкократно увеличени консумативни изисквания. А такова изобилие е от естество да ликвидира социалните различия. Капиталистическата стопанска система, заедно със съпътствувалите я милитаризъм и клерикализъм, ще останат само един исторически спомен. Човешкият егоизъм - личен и колективен - ще бъде подложен на постепенна култивация, с тенденция да се засили и укрепи чувството на хуманност, взаимопомощ и любов към ближния; производството и предлагането на благата ще има за основен стимул задоволяване на здравите и разумни нужди на човека: силните и повече надарените ще подпомагат и упътват слабите.

Вторият проблем, не по-маловажен и изискващ настойчиво своето разрешение, е проблемът за правилно изграждане отношението между жената и мъжът. Едно от най-важните условия в това отношение е издигането на жената на една завидна висота, та с това да хармонира тя с пълнотата на женския полюс. Подобно хармониране ще означава надскачане тесните граници на ревността, причина на многобройни конфликти в семейния и обществения живот. От своя страна, мъжът ще трябва да уважава другите мъже като себе си. Тогава, по силата на закона за противоположностите, ще може да се реализира една творческа хармония. Съвременният брак ще премине на по-високо равнище, заедно с премахването на материалните и социални условности.

Третият, особено важен проблем, е този за международната общност. Разрешаването на този проблем е обусловено от изграждането на един нов мироглед на човека. Този мироглед визира свободата на личността, обществото и народите.

Касае се за изграждане на един космичен мироглед, освободен от всякакви религиозни заблуди, безосновни хипотези и обществени предразсъдъци.

Даде ли се правилно и основно разрешение на тези три капитални проблеми, човечеството ще може да осъществи съответните преобразувания в живота си: семеен, обществен, расов и общочовешки. Старите форми ще отпаднат и нови по-съвършени ще изявят индивидуалните, обществените и международните отношения.

Народите, е лицето на двете системи, търсят разрешение на голямата международна стопанска, политическа и духовно-култури, а криза. Тия две системи са в смъртен двубой за хегемония - две противоположни идеологични концепции.

Знае се, че в големите социологични процеси системата на изтока олицетворява акцията, а тази на запада - реакцията. Това са двата катета, двете тенденции, под действието на които се слага диагонала на историческото развитие. Този диагонал трябва да се разбира като една


Стр. 14/943


творческа синтеза, а не като някакъв затворен кръг. В новото поле на творчеството акцията и реакцията упражняват своето въздействие. Акцията - това са новите импулси за политическо и духовно обновление, за едно възходящо развитие; реакцията - това са остатъците от изчерпани авоари от миналото, които остават като условия, като почва за новите творчески изисквания на времето.

Знае се, че в нашата съвременност върховна правова институция бе ОН. Тази правова световна организация се роди в пламъците на Първата световна война. Втората световна война реформира тази върховна институция в лицето на ООН. Съществува огромна литература по този въпрос и това ни освобождава от задачата да влизаме е анализ на тези световни правови креации. Но за нас е ясно, че тази институция ще трябва да претърпи още една трета метаморфоза, за да добие ново съдържание, което би й дало основанието да се нарече НЧО (Ново човешко общество).

Формулата на миналото - политическо равновесие-се е крепяла на силата: формулата на настоящето, това е страхът от една термоядрена воина. Това настоящо нестабилно равновесие трябва да се замени с едно истинско международно равновесие, опиращо се върху една нова формула - политическа хармония. А последната може да се осъществи като резултат на едно тотално материално и духовно-културно сътрудничество.

Тези са проблемите, които ще разгледаме в светлината на новия космичен мироглед, даден на човечеството от Учителя.

* Научните дисциплини, обществените науки, по-специално философията, изучаваха тези проблеми чак до наши дни от гледната точка на геоцентричното схващане. Геоцентричното схващане търси причинно-следствената връзка между нещата и между явленията в тесния кръг на нашата планета.

Съвременните науки се стремят да проникнат в мистерията на "най-малките частици" на атомите, от които е изградена материята, от една страна, а в същото време изследванията им се насочват и към сияйното космическо пространство.

Атомната физика и химията, които проникнаха в мистерията на материята (разпадът и образуването на нови елементи), както и постиженията на кибернетиката, на биологията, на астрофизиката и т. н. ..., изправиха научният свят пред нови проблеми, изискващи по-голямо задълбочаване и търсене на аналогия между процесите в микрокосмоса и в макрокосмоса.

Погледът на научния гений премина границите на нашата планета и се отправи към звездните пространства. Човекът стъпи на Луната. Пътуването към звездния свят е необратимо. Намираме се на прага на нови контакти с планетите, със слънчевите системи, с галактиките. Онова, което вчера е било немислимо, днес става реалност.

Космичните лъчи проникват през пространството и навлизат в силовото поле на нашата планета. Земята е потопена в атмосферата на слънчевите лъчения, както и в излъчванията на всички други небесни тела.

Съзнанието на обикновения човек трудно може да разбере връзката, установена с космичната енергия, но научната мисъл насочва своите изследвания по логичен и разумен начин и ще докаже причинната връзка и взаимодействието между всички небесни тела.

Познаването на съзидателното действие на излъчваните енергии от целия космос, насочени към силовото поле на Земята, ни разкрива нови страни от непознатото в живата разумна природа, както в областта на природните науки, така и относно връзката (на тези енергии) с историкосоциалните процеси, които са предмет на многобройни научни дисциплини, включително и на социологията.


* Забележка на съставителя: Следващият текст липсва в ръкописа, който имам. но авторът го е публикувал във френското издание и на това място в книгата си, в ръкописа е последна глава-допълнение. Текстът е набран и преведен от Марина Иванова. (Konstantinov, Methodi. L’astrosociologie mondiale, Прев. от фр. вз. Марина Иванова. Paris, Omnium litteraire, 1972, р. 16 ÷ 18}


Стр. 15/943




Ще спрем вниманието си в частност на един нов клон в научните изследвания - астросоциологията.

Краткото изложение, което следва, се основава върху древната традиция, а също и върху статистическите проучвания, направени през последните векове.

Като цяло, модерната техника, специално в областта на ридоиоастрономията, излиза от границите на нашата галактика и прониква в пространството, отдалечено от нас на милиарди светлинни години.

Излъчванията и приеманията на радиовълни, идващи от космическите и други глъбини, ще обогатят изключително много познанието.

Така ще бъде разкрито и обяснено взаимодействието на космическите, слънчевите и планетните енергии, които са основни фактори в изграждането на историческите процеси и явления.

Времето и пространството ще бъдат съкратени; нови перспективи ще се отворят пред науката, която ще схваща живота вече не само в светлината на земните биологически закони, но в планетни, слънчеви и галактически измерения.

В близко бъдеще небесното пространство ще заговори на човека, посредством радиоприемателните и радиоизлъчвателните станции. Живата разумна природа ще разкрие тайните си на човека, който горещо желае да проникне в това непознато бъдеще.

В настоящето изложение се ръководихме основно от трите велики Принципа на Битието:

Всемирната Любов, Мъдростта, Истината, които са принципите на Есенциалния свят. За да разберем света на Принципите, днес можем да се опрем на астрокосмичната синтеза, която ни разкрива познанията за Субстанционалния свят, или света на Законите.

За да разберем света на фактите, или Материалния свят, можем да се обърнем към астросоциологията.

Това е причината, поради която избираме астросоциологията за предмет на настоящия труд.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ