НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. СЪЧЕТАНИЯ ИЛИ АСПЕКТИ НА СВЕТИЛАТА

Иван Антонов ТОМ 18
Алтернативен линк

16. СЪЧЕТАНИЯ ИЛИ АСПЕКТИ НА СВЕТИЛАТА



Следствие на различната бързина, с която се движат около Слънцето, светилата дохождат в различни положения едно спрямо друго, т. е. образуват различни ъгли помежду си. Някой от тези ъгли са хармонични, други - дисхармонични.

Ъгъл от 0° ÷ 10° се нарича СЪЕДИНЕНИЕ или СЪВПАД между светилата. Съвпадите между добротворните светила са ХАРМОНИЧНИ или благотворни. Такива са съвпадите между Слънцето, Венера, Юпитер и Нептун, или на тези четири светила с неутралните светила Луна и Меркурий.

Съвпадите са ДИСХАРМОНИЧНИ или НЕБЛАГОТВОРНИ, когато са образувани между злосторниците Сатурн, Марс и Плутон, понякога и Уран или когато се свързват злосторниците с неутрални светила Луна и Меркурий.

Съвпадите са неблагоприятни също, когато се образуват между злосторно и добротворно светило. Юпитер образува дисхармоничен съвпад само с Марс и всички съвпади на Марс са дисхармонични.

Когато светилата имат до 1° северно или южно отклонение те са в УСПОРЕДИЦА или ПАРАЛЕЛ даже когато едната има северно, а другата южно отклонение, те пак са в паралел. Всичко казано за съчетанията при съвпад е в сила и при паралела, само че паралелът е по-слаб аспект от съвпада. Както при съвпада между благотворно и неблаготворно светило, и тук преобладаващо влияние има по-силното по действие светило, което може до най-голяма степен да намали дисхармонията, ако е добротворец, или да даде най-тежко проявление на дисхармонията, ако е злосторник.

Символичният белег на СЪВПАДА е Публикувано изображение

Символичният белег на ПАРАЛЕЛА Е ||.

Ъгъл от 28° ÷ 32° се нарича ПОЛУШЕСТИНКА или ПОЛУСЕКСТИЛ и се бележи със знака Публикувано изображение. Полусекстилите между всички светила са хармонични.

Ъгъл от 42° ÷ 48° се нарича ПОЛУКВАДРАТ и се бележи със знака Публикувано изображение , Полуквадратът е дисхармонично съчетание на всички светила.

Ъгъл от 54° ÷ 66° се нарича СЕКСТИЛ и се бележи със знака Публикувано изображение. Секстилът е хармонично съчетание между всички светила.

Ъгъл от 71° ÷ 75° се нарича КВИНТИЛ и се бележи със знака Публикувано изображение. Квинтильт е хармонично съчетание между всички светила.

Ъгъл от 81° ÷ 99° се нарича КВАДРАТ и се бележи със знака Публикувано изображение. Квадратът е дисхармонично съчетание между всички светила.

Ъгъл от 110° ÷ 130° се нарича ТРИГОН и се бележи със знака Публикувано изображение. Тригонът е хармонично съчетание между всички светила.

Ъгъл от 170° ÷ 190° се нарича ПРОТИВОСТРОЕЖ или ОПОЗИЦИЯ и се бележи със знака Публикувано изображение. Това съчетание е дисхармонично между всички светила.

Най-силни са аспектите, когато са точни. Точният ъгъл на гореказаните аспекти е:


На съвпад и паралел    1°

На полусекстил 30°

На полуквадрата    40°

На секстила    60°

На квинтила   72°

На квадрата    90°

На тригона    120°

На опозицията 180°

Хармонични съчетания са: Публикувано изображение, Публикувано изображение, Публикувано изображение, Публикувано изображение(полусекстил, секстил, квинтил, тригон).

Дисхармонични съчетания са: Публикувано изображение, Публикувано изображение, Публикувано изображение(полуквадрат, квадрат, опозиция).

Полусекстилът е най-слабият хармоничен аспект, свкстилът e среден по сила, квинтилът е по-силен, а тригонът е най-силен хармоничен аспект.

Полуквадратът е най-слабият дисхармоничен аспект, квадратът е среден по сила, а опозицията е най-силният дисхармоничен аспект.

Съвпадите са най-силните хармонични или дисхармонични съчетания, след тях идват тритоните, после идват паралелите, опозициите, квадратите, квинтилът, секстилът, полуквадратът и полусекстилът.

Съчетанията или аспектите между светилата могат да бъдат образуващи се и разтурящи се.

ОБРАЗУВАЩИ аспекти са тези, при които едно по-бързо светило се приближава към друго по бавно. Тогава имаме образуващ се аспект. Когато едно по-бързо светило се отдалечава от друго по-бавно, на разстояние от 0° ÷ 10°, тогава имаме РАЗТУРЯЩ СЕ съвпад.

Изобщо, когато някое по-бързо светило се стреми да образува съчетание с някое по-бавно светило, тогава имаме образуващ се аспект.

Обратното, когато някое по-бързо светило се отдалечава от друго по-бавно, с което е имало аспект, тогава аспектът се разтуря. Колкото две светила са по-близо до точен аспект, толкова тяхното хармонично или дисхармонично влияние е по-силно.

При образуващи се аспекти между добротворци или добротворци с неутрални светила, започва развитие или се усъвършенства някаква добродетел, дарба или способност.

По сила на тази добродетел, дарба или способност ще бъде съответна на силата на аспекта.

При разтурящ се аспект между добротворци или добротворци и неутрални светила имаме, в съответствие със силата на аспекта, отслабване на някаква добродетел, дарба или способност.

При образуващите се дисхармонични съчетания между добротворците и неутралните светила, имаме загуба на някаква добродетел, дарба или способност, вследствие на небрежност или погрешни схващания, разбирания, действия и леност. Изобщо дисхармоничните съчетания в този случай показват грешки, които лесно могат да се поправят. (При грешката намеренията и целите са положителни, но методът е погрешно избран и резултатът е неблагоприятен).

Когато имаме разтурящи се дисхармонични съчетания между добротворците или между добротворците и неутралните светила, това показва стремеж към поправяне на грешките, които се осъзнават.

Образуващите се дисхармонични съчетания между злосторниците и неутрални светила показват наклонности и стремежи към престъпления. (Престъпление е такава постъпка, при която човек предварително знае, че ще извърши зло.)

Най-лошите аспекти между светилата са образуващите се дисхармонични съчетания между злосторниците, тогава имаме загуба на редица добродетели, дарби и способности, умножаване на пороци и престъпления.

При разтурящи се дисхармонични съчетания между злосторници или между злосторници и неутралните светила, имаме осъзнаване на престъпленията и стремеж за тяхното поправяне. Осъзнаването и стремежът към поправяне са толкова по-силни, колкото по-голямо е отдалечаването, колкото по-напреднало е разтурянето на аспекта.

Образуващите се или разтурящи се хармонични съчетания между злосторниците или между злосторниците и неутралните светила показват възможностите за придобиване на сили, на материал за добротворство или злочинство, в зависимост от това, кое светило ръководи влиянието на аспекта.

Образуващите се хармонични съчетания между добротворците и злосторниците показват стремеж за контролиране на низшата природа, стремеж за съобразяване с добродетелите и подчинението на низшата природа у човека.

При разтурящи се хармонични съчетания между добротворци и злосторници имаме небрежност, изоставяне на добрите стремежи, застой в развитието на добродетелите, смесване на доброто със злото.

Когато се образуват дисхармонични съчетания между добротворците и злосторниците, това показва, че човек се намира в положението на блудния син преди да напусне баща си.

Когато, обаче, имаме разтурящи се дисхармонични аспекти между добротворците и злосторниците, тогава съзнанието на човека е като това на блудния син при завръщането му в бащиния дом.

Идеите, мислите, желанията, копнежите най-напред се дават като семена на човека. За тяхното осъществяване се изискват съответни условия. Както за семената на всички растения е потребно да бъдат посяти в почвата, да растат, да цъфват и да дават плодове, под благотворното въздействие на светлината, топлината, въздуха, водата и почвата, така също идеите, мислите, чувствата, желанията, копнежите и мечтите се посяват, никнат, развиват, цъфват и дават плод при благоприятни условия на духовна светлина, топлина, влага, въздух и почва.

В духовния живот на човека Добродетелта представлява почвата.

Влагата в духовния свят съответства на Правдата.

Топлината съответства на Любовта.

Въздухът съответства на Мъдростта.

Светлината съответства на Истината.

Следователно, човек може да придобива плодовете на щастието само когато посява техните семена в почвата на Добродетелта, разработва ги със законите на Правдата, стопля ги с Любовта си, пази ги с Мъдростта си и ги осветява с Истината си.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ