НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. Нова хижа в Рила

V. Статии от д-р Стефан Кадиев в сп. „Житно зърно" ТОМ 17
Алтернативен линк

6. Нова хижа в Рила


(сп. „Житно зърно", г. VII (1932 г.), кн. 2, с. 59)


Една нова хижа биде построена това лято на едно от най-красивите мес­та в планината Рила, при второто езеро на „Еди-гьол". Нуждата от подслон за туристите на това място е много голяма, поради голямото отдалечение на „Еди- гьол" и на хижа „Скакавица" от Рилския монастир.


Наистина новата хижа няма нищо от удобствата на досегашните две Рил­ски хижи: „Мусалла" и „Скакавица", но тя е необходима за къс подслон на ту­ристите, привличани от най-живописните, но отдалечени езера на Рила - Еди- гьол.


Новата пространна хижа, построена само от камъни, дървета и плочи, дължим на добрата воля, средства и труд на „Белите братя" и техния учител, които имат своя летен стан при второто езеро на Еди-гьол.


Нищо не е пожалено от братя и сестри на това религиозно общество, както и от някои малки и големи туристи, техни гости, за да се въздигне тази трета хижа във „Великата Рилска пустиня".


Камъните за стените са от самото място, но голям труд се е положил, за да се издялат от случайни камънари и зидари. Дърветата и плочите за покрива са носени с голяма мъка от твърде далечни и недостъпни места.


Хижата ще бъде през идното лято подобрена и снабдена с някои първи удобства.


Хвала на братята и сестрите за тяхното добро дело, с което допълнят работата на Дупнишкото туристическо дружество. Нека тук изкажем благодар­ност и на това дружество за многобройните знаци, поставени от неговите чле­нове по дългия път Рилския монастир - Еди-гьол, тъй необходими и спасителни през мъгливо и дъждовно време по този на много места опасен път.


Д-р С. К.


(Из в. „Мир", 5.Х.1932 г.)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ