НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

11. Чистенето

IV. Статии от д-р Стефан Кадиев във вестник Братство ТОМ 17
Алтернативен линк

11. Чистенето


(в. „Братство", бр. 91, 6.VI.1934 г., с. 3-4)


Сложете вода в стъкло. Не минава много време, тя помътнява и се вми­рисва. В нея се развъждат микроби, които я развалят.


Ако не познаваме процеса на прецеждането и чистенето, ако нямаме знание и възможност да подменяме водата, ние рискуваме да пием мътна и заразена вода и да се разболеем.


Съвършено същото явление става и в нашия душевен живот.


„Микроби" ние си носим и без това достатъчно. Това са нашите „наслед­ствени" недостатъци. А и животът ни хвърля в изобилие „зарази" - това са лошите мисли, неправдите, обидите, които нашите близки изедро сипят върху главите ни. Изоставени на нашата инертност, ние сме подложени на съвърше­но естествено „помътняване" и „вмирисване".


Такова „помътняване" е загубеното настроение, меланхолията, мракът пред очите; „вмирисването", това е озлоблението, в неговите хиляди форми и прояви.


Ние трябва да познаваме тия състояния.


Обикновената хубава вода е бистра, с много малко разтворени минерал­ни съединения, съвършено малко и то безвредни микроби. През нея слънчеви­ят лъч минава свободно и тя го пречупва с прекрасен, хубав синкав отенък.


Всяка нейна капка прилича на брилянт.


Така и ние трябва да подменяме душевния си живот. Малко материални грижи, малко микроби, които да ни служат за мярка в нашата еволюция и веч­но изтичане и подновяване.


Как да става това? Ето това е магията на новото учение при неговата ежедневна практика.


Д-р Стефан



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ