НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VIII. О, мили ми Гуру

Елена Казанлъклиева ТОМ 17
Алтернативен линк

VIII.


О, мили ми Гуру




Из брошурата „Стани, събуди се, търси пътя"

от Елена Казанлъклиева


О, мили ми Гуру, какви прелестни уроци ми даваш. Какви чудни закони ми откриваш. Разкрил си ми цялата природа като книга пред мен и като малко дете ме учиш и показваш ми на всяко нещо определения път и цел. Вред си Ти с мен и в природа, и в шума на световния мир. Ти тъй бърже ми изпращаш разумната светла мисъл и ме упътваш как да постъпя. Ти си винаги с мене като запалена свещ и ме ръководиш във всичко. Безбройни са твоите добродетели към мен, безкрайна е любовта ти, с която ден и нощ ме окръжаваш. И когато някога нежелани гости ми идват от грижи и лошотии - Ти пращаш ми някой приятел или светлина чрез друг предмет и ме избавяш от всичко. Всичко това е тъй мило и нежно от Твоя страна и Твоят свещен пример се отбелязва в душата ми, за да сторя и аз същия към други по-слаби души. Всеки ден ме кичиш като невеста с ценните си мисли, които като накит красят моята глава. А нежните ти чувства се разливат като ароматна роза, която току-що се разпук­ва и разбулва своята красота пред лъчите на слънцето. Тя нежно и галено се потопява в неговите топли и чисти прегръдки и двамата запяват химна на Божествената любов.


О, мой мили Гуру, моя светла душа и дух, Ти за мен си всичко в този час, все Твоята песен слушам, все Твоите слова долавям - те са най-верният ми приятел в живота, в който пребивавам. Но последната ми молба, що прося, е да Те виждам лице с лице и вечен спътник да ми бъдеш. Тогава, само тогава с по-голяма радост ще работя над моите малки братя и сестри.

* * *


Любезна Елена,


Вече са ти предали моето писмо.


Всяко нещо на своето време. Живота се нуждае от Любов, Умът от свет­лина, Волята от Сила.


Служението на Бога от послушание, а работата от разумност.


Да живее человек това е най-голямото изкуство. Да мисли това е най- голямото творчество; а да се стреми към Истината това е осмисляние на всичко.


Само Любовта води към Бога.


(Свещеният подпис)    25. V. 1925

София.



(Писмо на Учителя до Елена Казанлъклиева; вж. „Изгревът" том VII, стр. 64 и тук, стр. 558.)



Публикувано изображение



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ