НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VII. Всяко дихание да слави Господа

Елена Казанлъклиева ТОМ 17
Алтернативен линк

VII.


Всяко дихание да слави Господа




Из брошурата „Стани, събуди се, търси пътя"

от Елена Казанлъклиева


Когато сутрин се изправя пред идващата зора, всичко е тъй мило, засмя­но и със своя нежен тон, запява благодарствения химн на любящия баща.


Чувам извора как клокочи, рекичката как тихо пее своята песен по такта на великия виртуоз, който внимателно и бавно дава нота на всички приютени негови деца да пеят и свирят по своята част. Слушам как славеят, унесен в своята сладка песен, не забравя и благодарствените си утринни молитви. Виж­дам как пчеличката обикаля около красивото цвете и събира медения прашец. Виждам как пеперудката красива къпе крилцата си в бистрото поточе. Виждам зелената тревица - прошарена с нежни цветенца, тъй гиздаво постлала своя килим и кани любимите си гости. А трепетликите излеко трептят като струните на арфа. Виждам вековния дъб и той бавно си поклаща листата и като че ли виждам игривите пръсти на сръчния пианист, които леко се движат по нареде­ните клавиши. От векове той е събирал тайни в своята архива, и тъжно си запя­ва и в песента се открива велика тайна, която може само мъдрецът да открие.


Чувам агненцата как блеят и игриво, весело да припкат по зелените ли­вади. Ту весело си втурват главичките при своите майки и пак изтичват, за да се гурнат в пъстрата тревица. А овчарят със своя меден кавал свири ли, свири. В него има изблик на чувства и в мелодичния му глас се разлива и тъга, и игривост. И не след много чувам стъпките му да потропват, като че ли отгова­рят на игривата песен. Овцете, обърнали кротко глави към него, сякаш и те разбират радостта на своя пастир.


Цялата природа е във веселие и игра, и виждам, че наднича любящото око на Великия Творец и гледа радостта на Своите деца, как те се радват на този чуден дар на живота.


* * *


Бургас, 25.Х. 1920 г.


Обична Елена,


Бъдете съвършени, както и Отец Ваш съвършен. Любящият трябва да вижда навсякъде Божието присъствие. Слепият изпитва тъмнотата, а здра­вия светлината. Любете, това е заповедта на посветените.


В. В. [Ваш верен] (Свещеният подпис)


(Писмо на Учителя до Елена Казанлъклиева; вж. „Изгревът" том VII, стр. 61.)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ