НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

68. Знанието

II. тетрадка. I. Из разговорите с нашия любим Учител. Ана Шишкова ТОМ 17
Алтернативен линк

68. Знанието


22.IV. 1938 г. Великата събота


Учителят дава знание, за да се освободи човек от ненужното страдание. Знанието, вярата, законът на съвършенството са безгранични, вечни.


Човек се учи, за да придобие знание, с което може да придобие живота. Духът страда от ограниченията на материята и иска да се освободи. Тези са мирови страдания, мирова скръб. Затова човек трябва да работи: да учи и да мисли как да се освободи от ограничителните условия на материята.


На Земята сме слезли да се домогнем до оная наука, посредством която ще придобием живия хляб. Истинската наука се заключава в придобиване на живота. Всеки ден да уякваме духом; така ще издържаме лесно изпитите си и ще решаваме задачите си.


Да сме силни по дух и всичко, каквото желаем, ще постигнем.


Човек да развива своите дарби и способности. Да избягва паразитните състояния. Те убиват всичко благородно и възвишено у него.


Езикът е копие - с него да извоюваме свободата си. Юмрукът е чукът, с него да се организира органическата и неорганическата материя и тъй да об­разува здрава и солидна ограда около себе си.


Чаша - съответствува на сърцето. Светилник със свещ отговаря на мозъ­ка. Чешма с каменна курна отговаря на сърцето. Книга - най-важна е за духов­ното повдигане.


Човек да е извор, който постоянно тече. Тогава и хора, и животни ще го посещават. Да дава от себе си безкористно и животът му ще се изправи.


За 10 години да продължите носа си макар с 1 мм, за да постигнете мно­го нещо в умствено отношение.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ