НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

42. Нови разбирания

II. тетрадка. I. Из разговорите с нашия любим Учител. Ана Шишкова ТОМ 17
Алтернативен линк

42. Нови разбирания


Земледелецът пресява семето: нови разбирания, разучава и казва: „На­правих ново."


Първия път, кога ще правиш градина, пуснете прасето; после не го пу­щайте. Неразумно нещо е прасето. Нещастието им, то е прасе. Осиромашал, то е прасе. Не си разумен, че на нещастието давате, което не е ваше. На глава­та ти въшки, нечисти мисли не трябва да се качват, но само ангели - чисти мисли. Аз гледах шапката му и познах колко мухи са кацали на нея. Ако си умен човек, мухи по главата ти няма да кацат. Че моята мисъл е активна, та не се въртят, не кацат. Кацат ли, търсят удобства. Ако кацне муха на носа ти, показва какво ти липсва; ако кацне на ръката ти, друго показва.


Двама души чакали ред пред моята врата. Една сестра дошла и ги изпре­варила, влязла. Те помислили: „Гледай, ние откога чакаме, а тя веднага, без ред, влезе." Не са ги изпреварили, но тя отиде да тури чаша, за да могат да пият, че техните ръце били нечисти.


В безправието право не може да съществува. Не може да направят как­вото искат, че благото, което ще дойде, не може да мине по тези пътища.


Първия път опитай и яж! Яж и опитвай! Като дойде до големите изпита­ния, малко хора ще се пожертвуват.


Силата в света трябва да произтича от Любовта. Външната, обективната страна на Любовта се подчинява на силата. А има насилие, когато силата е турена в безправие, не на своето място. Често ние осъждаме. В мисълта на хората съществува безправие и виждаш, че в себе си си по-грешен, не знаеш как да си поправиш грешките.


Как се е родило безправието? Безправието в един не може да се яви, но между двама - отношение. Правото в краката е в ходенето - ту на левия крак, ту на десния. В правото процесът е непреривен.


Някой човек е лишен от едно право, взем[еш] ли му парите, не може да отиде в Америка. Право е да му се дадат средствата, да отиде в Америка.


Всичките хора трябва да се убеждават да постъпват правилно. В Амери­ка в един щат съдията сам бие престъпника - не друг да го бие, но той прилага закона.


Ти сам се съди и сам си наложи закона, че ще знаеш колко ще се биеш.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ