НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

20. VI. 1922 г. , София, Събрание VII. Лекция VI от Учителя

X. Събрания на „Класът на Добродетелите" през 1922 год. в ден вторник (9.V.1922-11.VII.1922 г.) (От тетрадка на Елена Хаджи Григорова) ТОМ 17
Алтернативен линк

20. VI. 1922 г. *, София


Събрание VII.


Лекция VI. от Учителя


Тайна молитва.


Прочетоха се темите върху добрия и лошия човек и общата обработка на темата „Ползата от ветровете".


[Тема:] Разликата между характерните черти


на добрия и лошия човек


Добър човек е окултно-разумният и затова никакви нещастия не са в състояние да го сломят; там, гдето той отива, носи благодат. Той е канал на Божествената Любов и чрез него всички стават добри. Чрез него всичко се благославя, цъфти и дава плод. Той се отличава с голяма скромност.


Лошият човек е способен винаги и навсякъде да върши зло. Той мисли, че всичко принадлежи нему. Той съзнателно пречи на Божествения план.


*


Тема за идущата седмица имате ли? (- Да: „Ползата от цветята".) Упражне­ние имате ли? (- Да: Дишане и издишване.) Колко теми досега сте развили? (­Пет.) Ще се стараете от всяка тема, която развивате, да извадите по една полез­на черта за себе си - положителна черта.


Добър човек е онзи, който не се сломява от страданията. Който може да устои на всички страдания, той е добър човек, а лош е онзи, който не може да устои на страданията. Който може да издържи неприятностите в живота, той е силен, следователно и добър. Който може да приеме страданията на хората, той може всякога да ви приеме у дома си. Той може да бъде гостолюбив. Добър човек е, който никога не се сломява от страданията, който устоява. Туй е в негативен смисъл. Добър човек където стъпи, трева никне, а лошият където стъпи, тревата изсъхва - това е разликата. Добрият и в пустинята като отиде, тя ще се превърне в градина, а лошият и в градина да иде, тя ще се унищожи.


Сега, направете един малък опит. Вземете цветя, които скоро никнат и цъфтят. Някои от вас да вземат малко карамфилче, други - теменужки и [да] ги посадят в една малка саксия и забележете как растат при вас. Ако виреят добре, вие сте добър, ако не - имате черти, които трябва да се изправят. Най-малко един месец или два месеца дръжте тази саксия и ако заминете някъде, дайте наставления да я гледат. И когато ви питат защо правите това, няма да раз­правяте. Тая малка саксийка ще изложите при най-хубава обстановка; ще си я поливате всяка сутрин.


Един малък опит. Иде някой и иска да узнае где има вода в земята. Който разбира, ще вземете серева вълна, ще изкопае в земята дупка, ще я покрие с една паница, в тая дупка ще я зарови и след като престои известно време, ако се окаже вълната влажна, значи има вода, ако ли не - няма. Вълната овлажнява, понеже тя има свойство да привлича водата.


Та, сега, казвам: Цветята ще покажат има ли у вас добри качества или лоши. Представете си един цигулар, който мисли, че свири хубаво, но някои го слуша и отсъжда, че не свири хубаво. Може да го търпят хората, но те знаят, че не свири хубаво. И Божественото у нас, като ни търпи, не трябва да мислим, че то се съгласява, че свирим хубаво. Не, то казва: „Не свириш добре. Както живе­еш, не е добре." Както учителят казва: „Не свириш добре, тона не взимаш пра­вилно", и като не вземаш ти, взема тогава учителят цигулката, за да ти покаже.


Сега, ще се учите да бъдете положителни в себе си, да не се критикувате, но да отбелязвате фактите в себе си.


Тайна молитва.


„Ползата от доброто и здраво сърце" - ще пишете значи върху това по отношение на тялото и после - по [отношение] на душевния живот.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ