НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. Писмо на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова от 17.VII.1932 г.

VIII. Писма на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова и до Пеню Ганев. Разговори с Учителя, изпращани от Боян Боев ТОМ 17
Алтернативен линк

8. Писмо на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова


от 17.VII.1932 г.


Елбур, 17. VII. 1932 година


Любезна сестро,


Сега е 8 ч сутринта, неделя. Тая сутрин ходихме за изгрев на хълма над първото езеро. Имаше чудесен изгрев. Цялото небе е чисто.


Сутринната молитва: „В начало бе Словото". Добрата молитва. 91 псалом. Молитвата на Царството. Отче наш. Размишление. Гимнастическите упражнения се направиха на завет на една полянка, долу, под същия хълм, защото духа твърде силен вятър.


Тая сутрин пристигна от Кочериново Никола Каишев. На Петровден тук били Петър Камбуров, Димитър Звездински и брат му Михаил.


Вчера ви писах писмо и го пратих по конярите. Там ви изложих някои от разговорите с Учителя. Ето сега други разговори:


„При Махабур височината е 2450 метра. Струва си трудът човек да дойде тук, за да си измие поне един път краката и лицето по този начин тук (това Учителят каза, когато се михме на бъбрека).


За малките работи вие сте ясновидци. Ясновидството е на степени.


Като показа срещните върхове, Учителят каза: Планината си има и друга страна в астралния свят. И там си има гори, долини и пр.


В природата всичко е в движение. Човек като върви напред (като про­гресира), ще види много работи. Само да се пази от едно нещо; да не му са гурелясали очите. Другото само по себе си ще дойде.


По отношение на тревите, върху които бяхме насядали, Учителят каза: Тези същества (на тревите) колко време са ни чакали и сега се радват, че сме дошли при тях.


За да се премахне днешната криза и свръхпроизводствата, трябва да се обяви, че всичко ще се дава без пари. Но всеки да вземе колкото има нужда. Това да трае една година.


В Рила, като най-стара планина, има много скъпоценни камъни..


Животинските монади (души) са изостанали назад в своето развитие, но в тях има едновременно и много изостанали човешки души, много низки души. Но също така низки души има множество и в човека и те го съветват да върви по лошия път; подозрението, ревността, завистта, сръднята, леността се дължат все на тези изостанали човешки същества вътре в човека. Тези същества, на 999 лъжи, една истина не могат да кажат. Кажат например... Изгубиш кесията си и тези същества отвътре ти казват: „Ето този човек, който беше преди малко тук, задигна кесията." При такъв един свят, човек, ако не е буден, може да си изгуби равновесието. По-напредналите същества ни казват: „Ще дойде един беден човек. Дай му самун хляб!" А онези същества дойдат и ти казват: „Не му давай! Отрежи му половината!"


А пък то светът е уреден. Няма какво да се грижи човек за себе си. Какво ние промишляваме? Орачът казва, че много работил; той само ще набразди земята и то с воловете и после казва: „Аз го направих." Той не взема предвид светлината, топлината, влагата и пр.; те са все разумни същества, които идат и помагат. Те прекарват своите идеи през житото, черешите, ягодите. Всички тези плодни растения са възпитателни методи. Те ни подкрепят не само чрез храната, но чрез яденето те ни предават своите идеи.


За в бъдеще болен готвач не трябва да има, само здравият трябва да бъде готвач. В бъдеще, как ще лекуваме болните си слуги? Ако има двама души болни, най-напред ще ги караме да измият нечисти места, след това ще носят вода за миене на пода, после - вода за миене на ръцете, за готвене; посте­пенно...


Върху злото да не се спира човек. Това са човешки форми, останали от миналото. Както казах, злото в Бога не съществува. Като отидеш при богатия човек, при милионера, не му изгубвай времето да му разправяш как са те обрали. За него всяка минута му струва 5 английски лири стерлинги. Ще му отнемеш много повече за 5 минути. И той предпочита да ти даде 2000 лева. Така че няма какво да занимаваме Бога с отрицателните работи.


Това, хубавото, което ни носи животът, с пари не се купува. Само с едно се изкупва: да бъдете добри.


Ако един лош дойде тук, ще му дадат буря, град, дъжд и той ще си отиде.


Спокойствието е един резултат. Трябва да знае човек да чете. Вземете един човек. Ако му дадете една шарена книга, той най-първо има любопитство. Той я прелиства и най-после, ако не знае да чете, тя ще му стане неинтересна. А онзи, който знае да чете, дълго време ще се занимава с книгата. Същото е и тук, на тези места. Говедарят, като дойде тук, казва: „Колко е хубаво да се живее в града! Ние тук дивеем!" Той трябва да иде долу да се учи. Той е дошъл тук в университета. Тук професори трябва да дойдат да се учат - овчари-професори. Па и по-учени овци трябва да пасат тук.


Законът на внушението е една мощна сила. Например във войската изви­кат: „Кавалерия иде!" и веднага бягат, макар да няма нищо.


Тук човек може да бъде отшелник, но трябва да има тук хижа, снабдена с припаси за три месеца.


Принципът на семейството ще се приложи в бъдеще за цялото човечество. Тогаз Бог ще бъде баща.


Ако можеш да обичаш малкия си баща, ще можеш да дойдеш до Бога. Радва ме, че индусите, без да са християни, прилагат много християнски прин­ципи. Евреите още прилагат Мойсеевия закон: убиването, жертвоприношението на животните.


Светът представлява една велика система за самовъзпитание.


Учителят каза в свръзка с прочетения разказ: (Прочете се разказът ,,Сля­пата " от книгата „ Светлина и сенки" - сборник разкази от Рабиндранат Тагор.)


Много е приятно де се чете за герои, но когато поставят човека на мястото на герой, никой не обича да мине през пътя на героите. Това е една от великите тайни в природата.


Тая светлина в цялата Слънчева система се дължи на ангелите. Една от техните работи е да се грижат за растителното царство и пр.


Край Махабур е хубаво място за съзерцание. Също така и хълмът над второто езеро."


Неделя, 17. VII. 1932 година, 2 ч следобед


Сега ви пиша седнал близо до снежни преспи. До мене са „алпийското звънче" и снежното лютиче (цъфти бяло и расте само по високите планини). Пред мен гледам Витоша и мислено ви изпращам поздрав.


Можете да пишете от Изгрева на следния адрес:


Чрез Мино Костов Узунов (За Б. Боев), улица „Бешик" - Дупница.


Всяка група два деня преди тръгването да телеграфира на конярите за броя на конете и датата на тръгването. Телеграмата се изпраща на Мино Костов Узунов, улица „Бешик" - Дупница.


Поздрав до сестра Сийка, Анка, Маркова, Станка, Лазар, Симеонови, Георги, Милева, Ради и всички други.


С братски поздрав: Б. Боев


Днес нямаше беседа. Четохме общо „Любов към Бога" (първата рилска беседа).



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ