НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Писмо от Борис Николов до Елена Хаджи Григорова от 9.Х.1926 г.

VII. Писма на приятелите до Елена Хаджи Григорова ТОМ 17
Алтернативен линк

7. Писмо от Борис Николов до Елена Хаджи Григорова


от 9.Х.1926 г.




Госпожица Еленка х. Григорова (учителка)

с. Равна (Годечка околия), Софийски окръг

Бор. Николов, ул. Ал. Константинов 20


София, 9.Х. 1926 г., събота


Любезна сестро!


Пристъпвам да изпълня с приятност моята малка задача - Няколко основ­ни мисли от лекцията на младежкия клас от З.Х. 26 г.


Има тела в природата, които горят и изгарят, ала има и тела, които горят и не изгарят. Тела, в които става пълно горението, нищо не може да ги угаси.


Тела, които горят и не изгарят, в тях има един постоянен приток. Мисли, които гаснат, идеи, които гаснат, вяра, която гасне, горението не е пълно и в тях приток няма. При сегашните условия, всичките ваши усилия трябва да бъдат насочени към облагородяване на сърцето.


Растенията създадоха идеята за високия ръст - стройност. Животните - за силата, мускулатурата. Птиците - за облеклото, външната пъстрота. Човекът за първи път обръща внимание на лицето, на челото първо, на своята разум­ност - това е западната култура, която залязва, и сега идва новата култура на благородното сърце и то се изразява чрез цялото лице. Човек, на когото умът е буден, неговата интелигентност се показва чрез очите, неговият поглед е бистър, ясен. Но и на змията погледът е бистър, и на вълка.


Сърцето се показва чрез цялото лице. Човек, на когото сърцето е будно, неговото лице ще светне. Има нещо приятно, което излиза.


Засега най-красивото в света, това е цялото лице - то е сърцето.


Културата на бъдещето ще бъде култура на братството в една проста фор­ма - побратимяване.


Упражнение: за седем дена през седмицата ще наблюдавате: в понедел­ник - Луната. И първата мисъл, която влезне в ума ви, първата идея, каквато и да е - запишете я. За вторник - Марс (той изгрява вечер към 9 ч). За сряда - Меркурий (при особено благопирятни условия може да се види непосредствено след заник слънце, но то е трудно, последните лъчи на Слънцето го скриват. Ако не се види, ще го подирим с очи и ще си го представим). За четвъртък - Юпитер (красиво голямо светило, вижда се на югоизток първа след заник). За петък - Венера (появява се със зората). За събота - Сатурн (вечер към югозапад). В неделя - Слънцето. Ще си отбележите и времето какво е: ветровито, облачно или ясно. Наблюдения ще правите.


*


Сряда, из школната лекция на общия клас - Добрата обхода


Да се научи човек да се обхожда с хората, то е най-великото изкуство. Да се обхожда тъй, че всеки човек да остане доволен. Вий, като ученици, трябва да се стремите към обхода - тя може да се добие само съзнателно.


Всеки човек има един имунитет - има един пласт много тънък, той е мек, облечени са тези хора с една дреха и щом се приближиш, усещаш нещо приятно да лъха от тях, една мекота се усеща. Здравето зависи от мекотата на човека. Щом човек изгуби своята мекота, почва да съхне, става недоволен.


Има една велика страна в Божествения живот - науката е свързана със самовъзпитанието.


Най-великото в съвременния свят е зазоряването на изгрева. Тук още нямаме един видим обект, но то включва в себе си всичко. То са най-хубавите моменти за размишление и молитва. Зазоряването - ако вий сте будни, то ще ви се разкрие. Тогава ще приемете туй вдъхновение и ще преуспеете във вашите начинания.


Има нещо велико - вслушвайте се в този, вътрешния зов на вашия дух!


Тогава в света ще дойде една нова наука, каквато в света не са и сънували.


*


Четвъртък


Ние сме на Витоша. Дойдохме от звездни полунощи да посрещнем зората. Искаше ни се да бъдем цялата група и с туй да започнем тази година - Виделината на зазоряването. Човек трябва да спре вниманието си върху нещо, за да види неговата красота, да го преживее.


„Най-красивото явление във физическия свят - зазоряването" - и тъй зората разкрива за нас нещо ново, непознато досега.


Братски поздрав. Борис.


Работата на групата се очертава за през тази година. Вярвам брат Боян да ти е писал, но и ние ще пишем допълнително.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ