НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Савка Керемидчиева

VII. Писма на приятелите до Елена Хаджи Григорова ТОМ 17
Алтернативен линк

5. Писмо на Елена Хаджи Григорова


до Савка Керемидчиева



Мило Савче,


Въпреки честите посещения, които правя до всички ви, днес рекох да ти направя и една официална визита специално на тебе. Тъй че, ще си представиш - Елена пристига с всичкото си величие от ония висши полета, дето тя има достъп да пребивава сегиз-тогиз при доброто разположение на своя дух.


Чука на твоята пътна врата, която широко се отваря, и влиза Елена с много гости, които всички в нечуван досега хор приветствуват Савчо със светли­ната на Истината - Няма истина като Божията Истина!


Не ще съмнение, че Савчо заварват в също такова разположение на духа - трептяща като сутринна зора с небесно сияние преди слънчевата светлина. Време е сега, когато зората на Великия Божествен живот широко ще отвори свойте двери, за да влезнат / ще разкрие славата и величието на Твореца - нашия баща, пред всички ония души, които с най-голямо усърдие са работили през вековете за славата Божия. Които неведнъж са давали жертва своя живот за светлата и величествена Истина. Които неведнъж са утривачи сълзите на плачущите измъчени души. Които жертвували всички свои блага за духовното повдигане на по-малките свои братя, с една дума казано: които идеално са служили на Бога. Това е истинското служение на Бога - да работиш всред ши­роките маси, да свързваш душите на по-малките сестрички и братчета с Бога. Това е, което Господ днеска иска от нас! Да се запретнем и да Му служим. Нали, Савчо? Нека не правим избор на работата. Нека не правим разлика между прости и учени, между богати и бедни, защото всички души са еднакво ценни на Бога, като Негово творение. Тук именно можем да приложим смирението, защото е казано: смирените по дух ще наследят царството Божие. Те ще видят и ще приказват с Бога!


Каква велика мъдрост, какво богатство, какво съкровище се крие в душите на тези прости и оцапани наглед мъченици! Колко измежду тях има, които са толкова напреднали, щото от нас може би се изисква само едно малко побутва- не, за да се пробудят и като закрачат с ония ми ти гигантски крака, ела, та ги стигни, ако можеш!


Повидимому аз съм далеч от вас, но нали е казано: далечните са близки, а близките - далечни. Досущ вярно е това, защото в момента се чувствувам много по-близо от всеки друг път, когато съм при вас физически. Има свойте добри страни уединението, но кога се срещнем, ще говорим повече. На Димит­ровден дойдох, за да ви видя всички. Само с тебе не се нареди да поприказваме, затова път ти пиша. Само едно е за забелязване - че откакто се върнах на село, нашата кола спря своето движение. Защо ли? Нали казваш, че всичко в света се движи? На кого е ред да подкарва конете? Още не съм получила писмо и не зная какво работите и какво ви е казал Учителят оттогава! Ти си упълномо­щена, кога спрат конете, да ги побутнеш, нали помниш? Всеки няма тази магичес­ка сила за побутване! Бутай, па се не бой! Пращайте трошички от богатата трапеза на гладните!



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ