НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Писмо на Савка Керемидчиева до Елена Хаджи Григорова от 22. и 23.XI.1924 г. и на Мария Тодорова и Паша Теодорова от 23.XI.1924 г.

VII. Писма на приятелите до Елена Хаджи Григорова ТОМ 17
Алтернативен линк

3. Писмо на Савка Керемидчиева

до Елена Хаджи Григорова от 22. и 23.XI.1924 г.

и на Мария Тодорова и Паша Теодорова от 23.XI.1924 г.


Н. М. К. Б. М. [Няма мъдрост като Божията Мъдрост.]


22.XI. 1924 г., събота


Мила Еленке,


Събрахме се у дома Паша, Мика и аз, направихме си молитвата тъй, както ти ни прати, имаше много хубаво настроение, след това прочетох наряда, те си го преписаха, а Паша сама си прочете задачата. А сега времето е тъй лошо,
но... Учителят дойде към 10.30 ч. До това време ние си прочетохме 3. гл. от Исая и една беседа. Закусихме сирене, маслини и чай. Учителят ни говори близо до 12.30, много бавно, после обядвахме. Беше и брат ми.


Имаше борш супа, картофена салата и хляб, след това орехи (мама не намери кестени) и ябълки. Към 3 ч всички си взехме сладко, а ние още сутринта бяхме си хапнали от него. Учителят си отиде към 4 ч, отиде у К. Русеви, там Сашо Попов щеше да свири. Ние вечеряхме трите с мама салатката, чай, сирене и хляб, и мас­лини, и орехи. Изпяхме си една песен и тъй отпразнувахме празника на Мъд­ростта на нашата сестра Елена. Ето ти някои мисли от което Учителят ни говори:


Човешка и Божия Любов


Докато вие не разберете думите на Учителя като сили, вие не можете да разберете тяхното вътрешно съдържание.


Работа на Слънцето е да дава, а ваша работа е да възприемате.


В човешката любов има изкушение, а в любовта към Бога има съвършен­ство!


Сега нещо да ти съобщя преди 22-ри. Получих твоето писмо, на следния ден отидох при Учителя и Му казах, че искам да Му прочета писмо от Е. Той каза: „Хубаво", взе Си лупата и аз четох, а Той дойде до мене пред масата и следеше всеки ред от писмото, одобри го, а за Пашината задача се усмихна и каза - Че и тя е заета. За четене на Исая, Той го одобри. И аз се много радвах, че Той тъй внимателно проследи писмото. Аз Го поканих съвсем свободно за у дома.


Елена, не можа вчера да се нареди да пишем общо писмо, защото урокът продължи до 12 1/2, а после и брат ми беше в стаята и не можеше, пък като не се нареди естествено, аз не исках да пресилям работата. Но пък стана дума, че


днес е празникът на Елена, като поднесох сладкото на Учителя.


*


Днес, 23.XI., неделя. Празникът на Д. [Добродетелта] - Сотирка.


Събрани сме у Пашини на молитва, Мика ръководи молитвата. Беше много хубаво, вие и двете присъствахте живо духом при нас. Накрай си отворихме тетрадката и на всекиму се паднаха по 2 ценни мисли; тези, които се паднаха за тебе, Мика ще ти ги напише. Бъди сега добра и весела и винаги благодарна!


С.Б.М. е М. [Само Божията Мъдрост е Мъдрост]


Твоя сестра Савка

Писмо на Мария Тодорова


до Елена Хаджи Григорова, на същия лист



Мила Еленке, пристъпям направо да ти напиша мислите, които ти се пад­наха.


Дружба:


Ученикът трябва да дружи с тези, които са по-напред от него, за да се учи от тях. Трябва да дружи и с равните на него, за да се насърчават в по- голяма ревност на учение.


Лошите мисли:


Ученикът трябва да мисли само добро! Всяка лоша мисъл е един трън, психически трън. Ученикът трябва да го намери и да го извади.


Този месец изглежда че ни е определен да употребим всички усилия, за да осветим пътя на своите мисли, като се държим здраво в закона на вярата. Учителят в специалния клас ни говори също за светлина, знание и вярата, но Паша ще ти напише по-подробно за това. Бъди добра, не отпадай никога духом и изнасяй с радост всички мъчнотии! Човек расте в мъчнотиите и самотата. В самотата е истинското щастие на човека, защото е освободен от световните илюзии и живее с Реалността. Колко е милостив Бог към тази душа, на която дава възможност и в света на лъжливите познания да дойде до истинските. Нека непоколебима вяра да ни свързва винаги с Него, защото Той ни носи живота, светлината, свободата.


Твоя сестра Марика.


Писмо на Паша Теодорова


до Елена Хаджи Григорова (на същия лист)



Добра сестра Еленка,


По-важното двете сестри ти писаха, в този момент ти пише и Гена, та и аз, малко, според мястото, ще ти се обадя. Това, което ми възлагаш, все пак като доброволно приета от мен задача - дохождането ми в с. Ракита, засега, пред вид сезона, не ще е възможно. Обаче, тази задача аз ще я изпълня така, че да даде нещо подобно на моето пребивание там. Как ще бъде, ще зависи. Работа и аз тук имам много, а това е и приятно. Едно нещо е хубаво добре да знаем - че всички страдания, всички нещастия в света се дължат на човешката любов. Всяка човешка привързаност към каквото и да е, ги създава. Благодаря ти, сестра, за изпратените материали за празника!


Сестрински привети от сестра Паша.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ