НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

25. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 11.llI.1938 год.

V. Писма на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев ТОМ 17
Алтернативен линк

25. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев


от 11.llI.1938 год.


Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко


11.III.1938г., петък, 1.30 ч обед


Пеньо,


Здравей! Много се радвам, че си добре и че си бодър и тялом, и духом, а най-много - че си доволен от дохождането си. Поддържай тази бодрост задълго и тя да ти стане като свойствена черта на твоя характер, всякога да бъде с тебе. Това е здравословно състояние и нека тя дати бъде един неизчерпаем извор, отдето непрекъснато бликат сили, енергии за работа, вдъхновение, което да ти дава подем на духа към най-великото, благородното, възвишеното, което осмис­ля живота и изпълва човека с радост и веселие. С крилата на духа си лети из безбрежните пространства на всемира, обхождай организираните светове не­земни, любувай се на тяхната красота, храни се и с оная храна, която употребя­ват там, която поддържа вечния живот, чети, мисли през цялата седмица и в събота ела при мен и ми разправи своята опитност и сподели с мен свойте наблюдения и преживявания на твоята душа през време на свойте пътешествия! Помни и не забравяй, че идването в София те задоволява и че е от голямо значение за тебе сега!


Ако аз не си идвах често, не бих могла да изкарам толкова години по селата! Тази област ми е позната като бял ден, имам опитността, затуй мога и да те насърча в това направление.


Днес шната лекция е великолепна и тя е като насъщен хляб за днес за тебе, както ьи поставен. Колко би останал доволен, ако можех да ти я изпратя още днес с писмото наедно, но ха де, какво да се прави, като и аз искам да ги вписвам тези бисери, да не ги изплъзвам из ръцете си тъй, понеже всяко нещо, което не се записва и заучва, лесно се забравя. Пък това са принципи, закони, това са рецепти които с нищо не можем ги плати, та поне да ги запишем и заучим, че през вековете ще ни бъдат като едно велико съкровище, безценно богатство в живота ни. Имам много да пиша, ще се постарая тези дни да ги изпратя. Ти и всички, които ги получават, имат нужда от тях за укрепване, за насърчение. Ти сега имаш нужда от четене словото; и аз имам тази нужда, но за мен засега обстоятелствата са тъй втечени, че повечето време давам за външна техническа придобивка на цигулката. Всяка вечер брат Калудов ни събира и зор, до 22и т. г. от нас иска да изкара виртуози-музиканти, да свирим в оркестъра на най-великият Дух на битието и на Неговите ученици на ранина - гимнастическите упражнения. Голяма привилегия! Господ да ни подкрепи, защо­то за всяко добро начинание има и съответни големи препятствия за преодоля­ване.


Много съм заета, много работа, много трудности в цигулката има, докато се добие нужната сръчност и техника, но нищо без труд не се постига.

Почвам да свиря, часът е 2. Много мили привети, твоя Елена.


Говорихме за слънчогледов шарлан да вземеш. Знай, че аз не съм мерак­лия, предпочитам маслото, щом е евтино. Та, както искаш.


Ако ти желаеш, вземи някой 1-2 кг, но за мен, аз и не обичам салатите. Както искаш ти, така направи.


Нямах листове, пък исках да ти пиша. Довиждане в събота, утре.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ