НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 11.IX.1937 год.

V. Писма на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев ТОМ 17
Алтернативен линк

9. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев


от 11.IX.1937 год.



Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко


11. IX.37., събота, 2 1/2. са. обед


Драги Пеньо,


Получих писмото ти вчера - петък, на 10ти т. м., и много се зарадвах, макар че няма нищо радостно в него. Зарадвах се затуй, че се обади, защото всеки миг бях в очакване - току ще се появиш по стълбите, а това е много мъчително. Дълбоко в душата си чувствувах, приемах по радиото вътрешното ти тайно съобщение, че няма да си дойдеш, но не исках да се поддам на това чувство и не исках да му вярвам. Тъй че, както виждаш, нищо не остава скрито- покрито, всичко се съобщава! Пък и същите състояния, които ти ги изживяваш, и аз тука не по-леко ги изживявам, това е закон, а законът е неизменяем. И на мене тука нито ми се чете, нито ми се свири, нищо не ми се прави, защото нямам импулса. А импулсът за мене е в тебе, там го е Господ поставил сега, не зависи от мен. Така е! Със сестрата Ерна вземах два урока, защото Учителят ме подкани, много хубаво предава. Голям майстор е и голям педагог, но дали ще продължавам по-нататък, не зная, защото с плащане ще бъде, пък и нищо външно взе да не ме интересува. Тъй ми се иска да вляза дълбоко, дълбоко в себе си и там да работя!


Външният живот е променчив и в него човек така може да се заблуди, че с векове да не може да се опомни.


Всичката суета на света е скрита в материалния живот. И там човека най-много го изпитват. Голяма будност и голямо остроумие и разумност се изиск­ват, за да може човек безопасно да преплава океана на живота, този океан, който е изложен на какви ли не опасности, на какви бури и ветрове. Но когато човек повери кормилото на своя кораб в силните и мощни ръце на Духа и когато прицелната му точка е Любовта към Бога, ще излезе на спасителния бряг, какви­то бури и урагани да среща в своя път! Това е ученичество! Път без бури, без опасности и мъчнотии няма. Там се изисква силата и знанието на ученика. Тъй че, бъди герой! Въоръжи се със силата на търпението, на въздържанието, препа­ши през кръста сабята на вярата и тръгни, не бой се! Призови в мощния Дух на Учителя и всички напреднали братя и приятели и напред върви!


Вчера сутрин размених няколко думи с Учителя. Той ме доста насърчи и ми обясни едни закони, от незнанието на които ние страдаме. Всичко, казва, ще се уреди. Това са чужди влияния и апла ми ги каза от къде са и от кои са.


Всичко това е чужда стока, която сме я купили и метнали на рамо, да я носим. Те са състояния, които ще си отидат. Те са от голямата напрегнатост и голямата умора през това лято, както сам го схващаш. И сега ти трябва пълна почивка, за да се тонираш. Правилно ти е решението, дано го приложиш. Въобра­зявам си колко е тихо и хубаво сега в Равна, когато никой няма в селото, всички по работа. Но и тука, на Изгрева, сега е тихо и спокойно отвън, защото всички гости си отидоха.


Много бих ти писала, но бързам да занеса писмото да го пусна, за да го получиш навреме.


В понеделник, ако ти е възможно, слез в Годеч, когато автомобилите при­стигат; ако искаш, не се явявай там, стой на Мулак и ни чакай.


Голяма е вероятността да дойдем двете с Мика Тодорова. Ако случайно нещо не дойдем, ела ти, и тука ще си починеш добре. Използувай тези дни пък сам, ще се наседиш цяла година в Равна и ще ти омръзне.


Хайде сега довиждане или в Равна, или в София.


Когато се срещнах с Учителя, не бях получила от тебе писмото.


Пък днес е събота, Учителят не говори, затуй нищо не мога да Му кажа за Поп Христов, че те вика при него. Много и много привети и довиждане.


Еленка.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ