НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

24. Из беседата от Учителя на 13.VIII.1932 г., 5 ч сутринта

III. Разговори с Учителя на Рила при извора Махабур и на Молитвения хълм. 1932 г. (От тетрадка на Елена Хаджи Григорова) ТОМ 17
Алтернативен линк

24. Из беседата от Учителя на 13.VIII.1932 г., 5 ч сутринта


13.VIII. 1932 г. Хълма. Рила.


Пътят на праведния е както на зазоряване. (Размишление).


„Ти съзнавай, ти люби"


Упражнение:


Ще изпратиш енергиите на доброто през палеца на дясната ръка; енер­гиите на Любовта - през първия пръст; енергиите на Правдата - през средния пръст; на Истината - през безименния; палеца-на Слънцето, и на Мъдростта - през малкия пръст. От пръстите на дясната ръка ще изпратите тези енергии и като че ли те образуват кръг и после идват към вас. След това ще възприемете енергиите чрез лявата ръка: през палеца на лявата ръка - енергиите на Доброто, през първия пръст - енергиите на Любовта, през средния - енергиите на Прав­дата, през пръста на Слънцето - енергиите на Мъдростта. Ще отправиш мисълта си към съзнанието на всички добри хора по лицето на Земята, на които съзнание­то е будно. Ще мислим за всички добри хора. Няма да се стремите да разберете в какво седи тайната. И след това ще възприемете енергиите с лявата ръка: през палеца на лявата ръка - енергиите на Доброто; през първия пръст - енер­гиите на Любовта, през средния пръст-енергиите на Правдата, през безименния (пръстът на Слънцето) - енергиите на Истината и през малкия пръст - енергиите на Мъдростта. Ще отправим мисълта си към съзнанието на всички добри хора по лицето на Земята, на които съзнанието е будно. Ще мислим за всички добри хора. Това упражнение ще го направите, както дигате лейката и изливате вода. Няма да разсъждавате защо излиза вода през дупките на лейката; просто ще поливате цветята. Ако речете да разрешавате философията на водата, защо тя излиза, това не е ваша работа; защо тя полива цветята, а това е нейна работа. А защо вие помагате, това е ваша работа. Всеки един от вас трябва да стане проводник, да изпратите енергиите на Доброто към всички добри хора, силите на Любовта - към всички добри хора, силите на Правдата - към всички добри хора, после - силите на Истината и на Мъдростта. Тези енергии вие изпращате повидимому през тая физическа ръка. Но има друга, духовна ръка. Има три направления, но вие ще оперирате с тая физическа ръка. Господ каза на Моисея, като го прати: „Дигни си ръката" - и всичко ставаше. Като знаеш да си дигаш ръката, всичко става. Ще прекарате силите на Доброто през палеца към всички добри хора, за да почувствувате тяхната доброта. И като прекарате силата на Любовта, пак да почувствувате, че вашата любов е отишла там.


Дясната си ръка ще дигнете към изток хоризонтално и малко нагоре с разтворени пръсти. А лявата си ръка ще поставите на лявото коляно. Ще започ­нете упражнението: I. Първо за палеца ще кажете: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела!" (3 пъти) След това ще кажете: „Да царува силата на Неговото Добро във всички добри хора!" (3 пъти) - и ще пратите силата на Доброто през палеца. II. С първия пръст: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (три пъти) „и да царува силата на Неговата Любов във всички сърца!" (3 пъти). III. Със средния пръст: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Правда във всичките умове! (3 пъти) С пръста на Слънцето: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Истина във всички души!" (3 пъти). Малкият пръст: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Мъдрост във всички Духове!" (3 пъти). Сега сложете си дясната ръка на дясното коляно, а лявата ръка протегнете към изток хоризон­тално и малко нагоре (пак с разтворени пръсти)! Сега по обратен път с лявата ръка ще възприемете и ще кажете I. Първо с палеца: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговото Добро в нашите сърца!" (3 пъти) Сега възприемайте към себе си! Да почувствувате, че през палеца ви идва нещо. II. С първия пръст: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3 пъти) „и да царува силата на Неговата Любов в нашите сърца!" (3 пъти) III. Със средния пръст: „Да се прослави Господ във всичките Свои дела" (3) „и да царува силата на Неговата Правда в нашите умове!" (3) С пръста на слънцето ще възприемете Истината: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3) „и да царува силата на Неговата Истина в нашите души!" (3) С малкия пръст: „Да се прослави Господ във всички Свои дела" (3) „и да царува силата на Неговата Мъдрост в нашите Духове!" (3) Сега поставете двете си ръце към Слънцето с обърнати длани и опрени лакти на колене! След това да се съберат пръстите на ръцете едно до друго и после съберете двете ръце с допрени длани и кажете Добрата молитва! И при такова положение на ръцете кажете Добрата молитва! След това ще произнесем при същото положение на ръцете: „Мир и радост да цари в нас и във всички сърца!" (3 пъти)


Амин.


5 гл. Коринтяните.


Пътят на живота е път, в който Доброто върви.


Пътят на живота е път, в който Любовта върви.


Пътят на живота е път, в който Правдата върви.


Пътят на живота е път, в който Истината върви.


Пътят на живота е път, в който Мъдростта върви.


Този е пътят, в който всяка душа и дух върви. Няма друг път. Щом си изгубил пътя, припомни си за Доброто, за Любовта, Правдата, Истината, Мъд­ростта и ти ще имаш знанието на Истината!


Най-малкото усилие е драсването на една клечка - за Истината, Любовта и пр.


Когато имате някое страдание, то е, че някое същество от духовния свят е драснало една клечка във вас, то е за добро - радвайте се! Ако една книга остане чиста, непобутната, не е постигнала целта.


... Ти като се оцапаш от известни противоречия, придобиваш известна цена; цапането да бъде разумно, да не бъде боядисване.


Какво нещо е чистотата? То е Божественото начало вътре в тебе, което няма сила, която може да го оцапа.


Дяволът е една муха, която плюе, нищо не може да ти направи. Никой не може да те обере - какво може една муха да обере? Тя няма гръб и пр. Някой ще те излъже - това е една муха, дяволът. Дето ви е ухапала мухата, намажете със сол: по всичките правила! Който се разколебава в духовно отношение, то е един процес на гниене.


Тежестта е един разумен процес. Едно чувство, една мисъл да има тяжест.


В живота ний искаме сега да се разтоварим. Ще хвърлите всичките петала.


Светът е направен за нас, да се учим. Никакви мухи. Най-първо ще се учиш, после ще слугуваш. Всеки един трябва да пази своята свобода и да не допуща никаква посторонна мисъл на мухите. Например: дали те обичат хората. Никой няма право да отнема свободата на другите.


Светът не е създаден за мухите, за театра [?], за кръчмари и попове. А светът е създаден за всички ония добри хора - да носят Доброто, Любовта, Истината, Правдата, Мъдростта.


Дошли сме да възприемем Доброто, Любовта, Правдата, Истината, Мъд­ростта. Бъди натоварен с тези добродетели, не позволявай никому да те разто­варва от тези добродетели и да те товари с камъни! Няма какво да се учим от мухите. Ще пътуваме с много по-голяма скорост от мухата, пък сега тя ни изпре­варва със своята бързина в пътя ни и пречи.


Носи Доброто, Любовта, Правдата, Истината и Знанието.


3 посл. Йоана, 11 ст.: „Възлюблений, не подражавай злото, но доброто!"


Всичко, което Бог е създал, е добро. Страданието е изключителна работа. Всякой човек, който не разбира единицата, все го късат, а шестте - това е семето, което е поникнало. Как да ти тури 6, когато още не е поникнало семето в тебе? Като познаеш какво нещо е Бог, професорът ще ти пише 6. Да бъдете весели и добри, да се радвате.


Последната формула на гимнастическите упражнения: „Да изгрее Божия­та радост и Божието веселие в нашите сърца!"


Когато Мойсей воюваше със своите неприятели и си дигаше ръцете, умаляваха му ръцете и му туряли камъни отдолу.


Сега ще ви оставя вие да си прочетете 5 глава от Първо послание [к] Коринтяном. Аз ще прочета 4-та глава. Напишете следующите изречения;


Първо: Пътят на живота е път, в който Любовта върви. Пътят на живота е път, в който Правдата върви. Пътят на живота е път, в който Истината върви. И: Пътят на живота е път, в който Мъдростта върви.


Този е пътят, в който всеки, който иска да влезе в Царството Божие, трябва да върви. Питат: „В кой път да вървя?" В този път. Този е пътят, в който всяка душа и всеки дух върви, няма други път. Тогаз. щом сте изгубили пътя си и искаш да го намериш, припомни си за Доброто - ти си при вратата на този път. Припомни си Любовта - ти си в пътя. Припомни си Правдата - ти вече пътуваш с бързоходни крачки в този път. Припомни си Истината и ти ще бъдеш свободен в пътя. Припомни си Мъдростта и ти ще имаш знанието, което пътят съдържа в себе си.


Тогаз, кое е най-малкото усилие в света? То е приблизително следното: то е драсването на една кибритена клечка. И от драсването на тая клечка ще зависи дали ще имате светлина или не. Ще драснеш клечката (най-малкото усилие) и ще се яви светлина. Ти питаш: „Как да позная Истината?" Ще драснеш клечката и веднага ще дойде светлината - с най-малко усилие; но непременно ще допреш клечката до кутията, няма да я махаш във въздуха, инак с години ще чакаш. И когато се случват някои страдания в живота ви, това е, когато от невиди­мия свят искат да ти помогнат и те драснат; нещо те засегне - това е запалената клечка. То е за добро. Ти казваш: „Много пострадах." Не. Малка драскотина се образува по кутията и тогаз имаш ядене и пиене, цял ден ти е приятно. Това малко страдание, това драсване не се ли заплаща с тези блага, които ви идват?



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ