НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

18. Писмо от Елена Хаджи Григорова до брат Тошев

II. Дневни бележки по духовна работа на Елена Хаджи Григорова ТОМ 17
Алтернативен линк

18. Писмо от Елена Хаджи Григорова до брат Тошев


3.IV. 1934 г. Изгрев. Време облачно, ветровито, снежно. Добро настроение.


Брат Тошев,


Много ми е приятно, че ми се удава случай да Ви изпратя желаната от Вас песничка, нотирана, и да Ви пиша.


За тази малка услуга ми писа брат Пеньо и ме помоли брат Боев.


Причината за всичко това, разбира се, не е друг освен Бог, Който по един чуден начин свързва хората в приятелство и братство.


Брат Пеньо не скрива радостта си, че литнал далеч в тамкашните краища, е намерил Вас, като приятел и като брат, с когото да споделя радости и скърби, мисли, чувства и идеи.


Благодарение на случая ще си позволя и аз да споделя с Вас някои мисли, които в размишление доста занимават моето съзнание.


Като гледам човека в себе си и в лицето на другите, задавам си въпроса:- случайно ли е дошел той на Земята или пък е изпратен отнякъде със специална мисия? Мисля за човека и виждам, че той е особено устроен, сякаш някоя разумна сила е работила върху него, за да го приготви да мисли, да чувствува и да действува. Много пъти Учителят ни е казвал, че в човека са вложени всички възможности и че в него са посадени ония семенца, които ще дадат едно съвър­шено същество, с ум светъл като слънцето, със сърце чисто като кристал, с душа обширна като цялата вселена и с Дух мощен като Бога и едно с Бога. В лицето на човека днес аз виждам не човека, израз на Божествените доброде­тели, какъвто трябва да бъде, а съвсем противоположното на това, и казвам: ето един заровен бисер, върху който природата дълго време ще трябва да работи, за да се разрови и да блесне със своята красота.


Друг един случай, пак за човека: четох веднъж, че няколко младежи били осъдени заради своите идеи - за мир и свобода, и чакайки своя край, един от тях се провиква: „Братя, вие ни убивате, но ние ви прощаваме." Вглъбена в тези мисли, в съзнанието ми възникнаха мъдрите слова на нашия Учител, който казва, че има няколко вида хора: глупави, които постоянно се оплакват и са готови на всяка отрицателна проява; умни, които от всичко се учат и разумно разрешават всички противоречия; гении, които творят и за които всичко в света е постижимо; и светии, които осветяват пътя на хората. За глупавите хора мъчно­тиите и противоречията в живота няма да се разрешат. Само умният може да мисли и да разрешава противоречията, а за гения всичко е постижимо. Това е неговият девиз.


Мислейки си така, стана ми ясно, че съществуват строго определени зако­ни в природата, от нарушението на които произтичат страданията и противо­речията между хората. Разбрах, че животът има дълбок смисъл, че трябва да се живее разумно, че трябва да се учи и да се работи.


Често пъти нещо отвътре ме запитва: „Ти човек ли си?" Отговарям: „Разби­ра се, че съм човек." - „Искаш ли да живееш?" - Искам и това ми желание е всадено в моето естество. - Щом е така, трябва да станат в теб плът и кръв думите на великия Учител Христос, Който преди 2000 години е казал: „Аз съм Пътят, Истината и Животът."


А кой беше Христос? Христос, това беше Духът, проявен чрез Него. Хрис­тос, това беше Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина. И човек истински живее само тогава, когато е проводник на тези велики добродетели. Ето това е пътят, друг път няма. Ето това е животът, друг живот няма. Вън от това има безпътица, страдания и противоречия. Вън от това има смърт.


Замислих се и се уверих, че действително не съм случайна и че и аз живея в съзнанието на Великия Творец дотолкова, доколкото аз съзнавам това и доколкото мисля и съм във връзка с Него. Колко се зарадвах! Нещо тихичко шепнеше в мене: „Избирай - живот или смърт. Във връзка с Бога или вън от Бога. При връзката с Бога има живот, красота и творчество, а вън от Бога има разочарование, несполуки, болести, страдания и смърт." С други думи казано: Извън Бога живот няма. И като музика, проникваща дълбоко в моето сърце, чух да се повтарят думите на Великия Спасител: „Аз съм Пътят, Истината и Животът" и думите на нашия Велик Учител: „Ученикът трябва да има сърце чисто като кристал, ум светъл като слънцето, душа обширна като цялата вселена, Дух мощен като Бога и едно с Бога."


„Ще живея! - прозвучи цялото ми същество - Ще живея, защото такава е волята на Бога! Ще живея, защото Бог, Който живее в мене, иска да живее!" Преди няколко дни, след като Учителят свърши беседата, както винаги на групи, на групи излизахме от големия салон. Една сестра, ентусиазирана и вдъхновена от мъдрите слова на Учителя, се приближи до мене и ме обсипа със следните мисли: „Сестра, чу ли какво каза Учителят? Той каза, че силата на човека е в любовта му, в обичта му. Който не обича, е един тъмен свят, а който обича, си създава най-благоприятните условия. Ако си положителен в любовта, работите ти ще вървят. Който люби, той е свободен. Щом обичаш и любиш, без да те знае някой на света, ти си свободен." Най сетне тя добави разпалено: „Сега е великият момент. Сега се разлива огнената вълна на любовта. Който сега познае времето, ще успее да стане силен и ще просветне. Ще успее да изтъче платното и да се облече. Ще успее да се нахрани и да добие условия за живот вечен. Не съумее ли това да схване, човек ще изгуби и горчиво ще съжалява. Сегашното време е най-щастливото съвпадение в еволюцията на човека." Тя изрече горните думи и като птичка хвръкна на широката поляна, където десетки братя и сестри заедно с Учителя чакаха да почнат утринните окултни гимнастически упражне­ния при изгрева на слънцето, под звуците на братския оркестър.


Унесена в тези мисли, с радост възкликвах в себе си: „Господи, благосло­вено е времето, когато съм извикана на Земята да слушам Словото Ти чрез устата на Твоя пратеник"...



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ