НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Първите стъпки. Запали се новият светилник 5.VIII.1933 г.

II. Дневни бележки по духовна работа на Елена Хаджи Григорова ТОМ 17
Алтернативен линк

2. Първите стъпки. Запали се новият светилник


5.VIII.1933 г.


Във време, когато житата се събираха, във време, когато плодовете зрееха и слънцето най-силно печеше, във време на сезона на трескава работа от всеки работник, тогава, в това златно време, аз направих първата стъпка и влязох в градината на живота, където ме чакаше моят Учител.


На 5ий август 1933 г., вторник, сутринта, се срещнах с брат Звездински и решихме да излезем и отидем на свещената нива, която ни чакаше. Облякох се с най-новата си дреха, взех беседи, обадих се на Учителя и тръгнахме...


Това беше първата ми стъпка!


Да бъде благословена!


8.VIII.1933 г. Беше на 8ий август, когато Учителят, заедно с учениците Си, потегли за планината Витоша. Аз и брат Звездински първи се изкачихме и при­стигнахме на Бивака. Събудихме няколкото братя и сестри, които още спяха в палатките си: „Станете, братя, Учителят иде, ето след малко ще пристигне заедно с група братя и сестри!" Бивакът се раздвижи. Чайникът беше поставен на огъня. Аз и брат Звездински се изкачихме на върха на голямата канара, за да посрещ­нем изгрева на слънцето и пристигането на Учителя. Когато проблесна първият лъч на изгряващото слънце, Учителят с учениците Си беше вече на полянката недалеч от бивака и в молитва посрещаха изгрева на слънцето. - „Сестра - тихичко ми забеляза брат Звездински, - днешният ден ми е най-щастлив, защото за пръв път в живота си посрещам на планината две слънца: Учителят - мировото слънце, което изгрява в света, да възвести новата култура, и слънцето, което ни облива със своите светли лъчи и ни възвестява новия ден." - След малко те минаха покрай нас, а ний, с вдигнати ръце, радушно ги поздравихме. Бивакът се оживи. Наобиколиха ме братя и сестри и всеки бързаше да ми каже, че електрическата лампа на стаята ми на Изгрева е останала запалена и гори. Чудеха ми се защо съм оставила лампата запалена. Видя ме Учителят. И Той се обърна към мене и ми каза: „Еленке, лампата в стаята ти гори, а Савка хлопа на вратата ти." Аз му отговорих: „Нищо, Учителю, аз взимам това като символ, нека гори." След закуска аз и сестра Савка се отделихме от бивака и се покачих­ме на отсрещния хълм, покрай който минава пътят за върха на планината. Сестра Савка си почиваше в сладък сън, а аз съзерцавах вълшебния бивак, който беше напъстрен с братя и сестри, между които и Учителят. Картината беше очарова­телна и никогаш не ще се заличи от съзнанието ми. Литнала на височината, аз се чувствувах на върха на едно неземно щастие. В мен всичко пееше, ликуваше и благославяше. Душата ми се сливаше с оня небесен мир, където съществата вечно пеят и свирят. Беше времето между 9 и 11 ч преди пладне, когато Учителят на бивака е предал нова песен, която с жестове е пеял пред братята и сестрите. Стана ми ясно защо е пеял Учителят и защо в съзерцание е пеяла душата ми горе, в самота, на високия хълм. Думите на новата песен бяха следните:


Запали се огънят на огнището,
затупка моето сърце, хлябът е готов.
Запали се новият светилник,
сложи се трапезата.
Яви се моята мисъл.
Хляба сладки днес да възлюбя
и сладките му думи аз да чуя.


В душата ми силно звучаха думите на новата песен и тълкувах нейното значение. „Запали се огънят на огнището" - тълкувах си, че се запали новото учение на Любовта, Мъдростта и Истината в сърцата на ония, които са познали и разбрали Учителя. „Затупка моето сърце" - това е сърцето на Учителя, което тупти от радост, когато Любовта се запали в сърцата на Неговите ученици. „Хля­бът е готов": това значи, че обилна е храната - Словото на Учителя, което е готово да се даде на гладните. „Запали се новият светилник": значи роди се още една душа, разгорещи се още едно сърце и просветна още един ум в лицето на някой от учениците на Учителя...


Тълкувах новата песен, а в съзнанието ми звучаха само думите: „Запали се огънят на огнището"...


„Запали се новият светилник"...


Господи - мислех си аз, - като Те любя от всичкото си сърце и душа, като искам безкористно да Ти служа и като съм готова още сега да жертвувам всичко заради Тебе, не значи ли това, че в мен се е запалил огънят на огнището в моето сърце, Твоят огън, който гори, но не изгаря (Твоята Любов) и не съм ли новият светилник, отреден да свети на душите, що живеят в тъмнина?.,.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ