НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. КРАЧКА КЪМ ОСНОВИТЕ НА АСТРОЛОГИЯТА. УРАН

ТОМ 15
Алтернативен линк

16. КРАЧКА КЪМ ОСНОВИТЕ НА АСТРОЛОГИЯТА.


УРАН


Имал съм случай да констатирам, по израза на лицето и начина, по който се изказват, на пръв поглед обикновени неща, от Учителя да разбирам как ясно Той разграничава тези два етапа - безредие и порядък. Какви усилия и време се дават за да може едно лице или група същества, да се измъкнат от етапа на безредието и се включат във великата разумна последователност, където се проявява и зачита волята на Бога.


Една сутрин, Той почна беседата с думите: „Една част от животните приеха вегетарианството и с това улесниха еволюцията на човека". Изразът на лицето Му беше странен. Израз на колосалните усилия, направени от братята на Слънцето, да подготвят тези животни да тръгнат в пътя на разумната последователност, да приемат волята на Бога, да зачитат правата на живот на другите и да служат на човека. Защото в основата на Божествения порядък има един основен закон: „Всяко същество е създадено да услужи на някому".


Друг път, пред салона на Изгрева сме се събрали при Учителя на разговор група братя и сестри. Едно дете, неприлично лазеше по пейките пред масите, на които тогава се хранехме и с това внасяше една дисхармония в тихата и приятна обстановка. Отделих се от групата аз и му направих мека забележка, да не лази така. То не ме послуша и продължи. Учителят изведнъж се обърна към мене, погледна ме и каза: „То, твоята воля няма да изпълни, а ще изпълни своята воля". Казаното от Учителя не беше да приемем толкова неговите думи, но в израза на лицето Му и начина, по който се каза, това ясно се разбираше: "Колко път ще измине това дете, колко усилия ще трябва да направи, за да бъде то способно да приема волята на прилежанието, волята на разумния свят". Божественото приема простички и лесно разбираеми външни форми. Величието седи в съдържанието, именно в тази форма.


Наистина, като поразгледах детето, чертите на лицето му показваха едно още незряло, безхарактерно, своенравно същество, с липса на каквото и да било уважение към каквото и да било, та даже и към себе си. Един откъснат лист, играчка на стихиите, израз на безредието.


Интересна е в това отношение мисълта на Учителя казана в една беседа: „Покорява се онзи човек, който има воля". Да се покориш на разумното, значи да имаш могъща воля, да държиш в респект дивата и необуздана природа в себе си, да се смириш и приемеш волята на Бога.


„В изпълнение волята на Бога, е силата на човешката душа". Това е основната идея в учението, което Учителят донесе.


Колко подострено е вниманието на разумните същества, да пазят душите от уловката на този свят на безредието, показва една малка случка от времето на Учителя: Като младеж, в грижи около текущите работи на родителите, аз не познавах живота на удоволствията, които младежите имаха. Като студент, по-късно, темите на разговорите в почивката между лекциите, бяха кой и коя, как и в какви компании са прекарали най-добре вечерното, свободно от занимания време. Реших и аз един ден да видя и да търся този свят на удоволствията. Скитах из София една вечер, без абсолютно никакви приключения и към 2 или 3 часа след полунощ се прибрах на Изгрева, където живеех с няколко братя в дървената къщичка, която сами си бяхме направили. На един завой, близо до къщичката, гледам в тъмнината Учителят пред мене: „Къде ходиш?", с мек бащински тон ме запита Той. В тези малко думи разбрах толкова много, че мъчно бих могъл да го изразя. Разбрах по интонацията, с която бяха произнесени, голямата грижа, мъката, да бъде запазена една душа и голямото съжаление, ако тя бъде загубена. Засрамих се и повече не помислих да търся помийните ями на безпътието в света.


В.К. Сега, това тук е една тема, която ти разглеждаш за планетата Уран. Тези два случая, които ти ги поднасяш. Ти как ги свързваш с планетата Уран, която по един или друг начин дава отражение в живота на човека? Сега например тука - „Една част от животните приеха вегетарианството и с това улесниха еволюцията на човечеството", т.е.


създадоха порядък. Н.Д. Да, създадоха порядък. Ти искаш да ме питаш за действието на Уран ли? Виж какво, Уран в създаването и оформянето си е получил небесните си образувания, от съзвездие Водолей. В съзвездие Водолей имаме една звезда, която е много интересна. Тя е тъй наречената „неутронна звезда" или както астрономите я наричат „пулсар". Тази звезда има 130 градуса, което показва много висш свят. Според мен, както аз разбирам небесните образувания, колкото едно тяло има по-голяма температура, толкова на него живеят по-разумни същества. Еволюционният процес на небесните образувания започва от планетите, слънца и т.н., като имаме червени слънца, бели слънца, сини слънца и т.н. Когато слънцата изминат всичките тези перипетии, защото колкото по- ярка е светлината, например червените слънца са на по-нисък еволюционен стадии, жълтите, каквото е нашето слънце е на по-висок, белите какъвто е Сириус е на още повече, сините, каквато е звездата Спика в съзвездие Дева е на още по-висок. Този еволюционен процес продължава дотогаз, докато Слънцето стигне до един еволюционен стадий, когато то пръска своите сили, своите силови ядра, пръсва ги във Вселената, като всяко едно силово ядро ще създаде началото на едно небесно тяло. Такова състояние имаме в съзвездие Водолей. Тази звезда пръсва. И учените установяват, че тези силови ядра се движат с около 2000 км. в секунда и са изпълнили едно пространство, като умножим 150 милиона по триста хиляди, такова грамадно пространство е. Това показва, че се носи един нов свят. Действието на Уран дава всякога нещо ново, нещо, което не е съществувало. Например всички рационализатори, всички гениални хора са под силното влияние на Уран. Той дава новото, затуй защото туй слънце в съзвездието Уран, което е вече извършило своята еволюцията на слънце и вече е готово да създаде вселена, дава един нов свят, нов порядък ще внесе в света. В.К. Това е приносът на Уран в еволюцията на Земята и ти даваш този пример как животните са станали вегетарианци и са подпомогнали пътя на еволюцията на човека. Какво е въздействието на Уран върху човека във връзка с този пример, с това дете? Н.Д. Защото човек започва да търси един нов свят, непонятен. Всички тези идейни течения, които имаме са под въздействието на Уран. В.К. Но когато този Уран въздействува на един неподготвен човек? Н.Д. Когато Уран действува на един неподготвен в интелектуално отношение човек, дава разни чудаци, своенравни хора, които правят неща, които са неприемливи за околната среда. В.К. И тука Учителят неслучайно ти казва, че това дете няма да изпълни твоята воля. Н.Д. Защото е едно чудаче, действува му Уран в онази най-примитивна форма, да прави щуротии, които не са приемливи за околната среда.


В.К. Как може да се отнесе действието на Уран в онази твоя опитност, когато ти искаш да опиташ от света нещо, което не си изпитвал и отиваш една вечер. Н.Д. Да, което не съм изпитвал. Уран ме тласкаше да търся нещо ново, обаче този тласък аз не го разбрах добре. Не да търся в духовното, в момента съм искал да видя и онова разнообразие, онова ново, което носи примитивния живот. В.К. И Учителят те пита: „Къде ходиш?". Н.Д. Така много мило ме запита, така в тъмното, в полунощ. Там на ъгъла, той ме чака, незнам дали знаеш на бай Ради стаята, тъкмо завивам на ъгъла и той пред мен. В.К. И то посреднощ. Чака блудния син да се завърне. Н.Д. Чакаме така и „Къде ходиш Николай?". Аз се засрамих, наведох глава и повече не помислих за такава работа. В.К. В тези три примера, които ти даде вече, освен поетичната постановка в твоята статия, успях да разбера в тези случаи как се проявява и насочва енергията на Уран, в еволюционния път на Земята, в еволюционния път на човека, в неговия личен живот и този тласък в независимо от това къде ще отиде, дали за добро или за зло или в едната, или в другата посока. Н.Д. Зависи от развитието на човека. Този процес на небесните тела, който изтъкнах не е приет от учените, от астрономите, те имат някакви други разбирания, които са крайно неприемливи. И аз привеждам трзи случай на този път на еволюцията, защото съм го проверил по астрологичен път.


В.К. Какво точно си проверил?


Н.Д. Всички форми на живот на нашата планета - растителния, животинския и човешкия свят минават през резки разграничителни етапи. Тези етапи се определят от силовите полета, в които Земята е потопена, фокуси на които са преди всичко планетите, Луната и Слънцето.


Единият етап: е закономерен, установен, логически е оправдан. В този етап се проявяват силовите полета на всички планети до Сатурн, включително и Луната.


Другият етап: са планетите зад Сатурна, а това са Уран, Нептун, Плутон. Тук силовите полета са други. Те скъсват с познатите нам порядки, носят индивидуализъм и пълното отрицание на това, което е. Не приемат никакви връзки с каквато и да е позната нам закономерност.


Планетата Уран е първата планета от този етап на отрицанията.


А в човешкият мозък, в който центровете не са оформени и развити, в които минава една хармонична връзка и зависимост между тях, то планетната сила на Урана създава импулс у човека да действува разрушително за установените порядки и закони от човешкото общество.


А идеите, които идват до мозъка на един уранов тип се изопачават тъй, както се променя образът на човека погледнал се в едно криво огледало. Вижда образ нереален, изопачен, изкривен и никому ненужен.


Ето така тези три примера могат да бъдат разбрани чрез огледалото на Уран.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ