НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. НЕПТУН. ВТОРИЯТ КЛАС ОТ ТРЕТАТА ШКОЛА В ЧОВЕШКАТА ЕВОЛЮЦИЯ

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

12. НЕПТУН.


ВТОРИЯТ КЛАС ОТ ТРЕТАТА ШКОЛА В ЧОВЕШКАТА


ЕВОЛЮЦИЯ


В 686 година преди нашата ера Вавилонският цар Навуходоносор Втори освобождава Юдея от египтяните и влиза в Ерусалим, като освободител на еврейския народ. По всичко личи, че е бил рядко умен и с практичен усет човек, защото между другото поканва най-изтъкнатите еврейски учени да ги заведе във Вавилон. Там те дават своя принос за развитието на културата в този град, но и приемат много от мъдростта, която са намерили в него оставена от учените. Намират и приемат също и много химни в прослава на Бога, които е имало донесени от Халдейския народ, дадени им от великият техен Учител И-Саабей-Бен-Аадес и неговите ученици. Много от възприетото еврейските учени са отбелязали в тъй нареченото „Петокнижие на Мойсея", като са ги написали някои от тях в онази алегорична форма, в която те са били дадени. Една от тях, отбелязана в книгата „Битие" глава първа, стих седми се казва: „И създаде Бог твърдта и отдели водата що беше под твърдта от водата над твърдта". Тъй и става. Съвсем очевидно е, че тук не става въпрос за веществото вода. Древните мъдреци с понятието вода са олицетворявали емоционалната природа на човека - чувствата. И наистина, едно вНим&телно разглеждане на тази природа в човека, ще можем да я разделим на два голями дяла. Чувства, които се предизвикват от обекти, с които можем да имаме обмяна и с това изпитваме едно задоволство, защото при обмяната се дава, но и се взема, имаме една по-голяма или по-малка взаимност. Такава една връзка, хората в сегашното си развитие създават с цветята, животните и особено силна с хората. Това е водата под твърдта. От гледище на Астрологията те се дават, ръководят и управляват от мозъчните центрове създадени чрез нашият двойник, от силовите течения идващи от Луната и Венера.


Имаме обаче и друг вид чувства, при които нямаме интерес. При тях не се търси взаимност. Този, който ги отправя, който ги дава не търси да му се отвърне. Затова човека, който може да ги даде, трябва да бъде от изключително висока класа. В него каквато и да било мисъл за корист, за отплата, взаимност е изцяло ликвидирана. Тези чувства от най- възвишено естество са водата над твърдта и се дават и управляват чрез нашият двойник в мозъчните центрове от силовите течения на планетата Нептун и зодиакалното съзвездие Риби. Тези мозъчни центрове се оформят в горната част на човешкият мозък. Човекът у когото те са развити и оформени свети със своят израз. Той е тъй мил и приятен, че всички го обичат. Тези чувства са малко познати на съвременният човек. Те са най-висшата изява на емоционалната природа - на чувствата и се изучават и оформят във втория клас от третата школа на човешката еволюция - класа на Нептун. Христос от Любов към хората, в която нямаше абсолютно никаква корист или каквато и да било изгода понесе страданията и се пожертвува заради нея. Тази изява няма нищо общо с изявите на околните, тя не е от този материален, триизмерен свят.


За да разберем по-добре въздействието на силовите течения от планетата Нептун и зодиакалното съзвездие Риби ще вземем онова, което Астрономият ани дава за техните белези и небесни образувания в съзвездието Риби, които ясно характеризират силовите течения, които изтичат от тях, за въздействието върху нашият двойник и оттам на мозъка в човека.


В съзвездието Риби могат да се видят с просто око около 75 звезди - слънца, но те са изобщо много слаби, защото са много отдалечени от нас. Колкото едно светило е по-отдалечено от нас, толкова от него идват при нас онези силови течения, които имат по-къса вълна на своите вибрации, те носят по-голяма сила и въздействуват на по-висшата природа на човека. За планетата Нептун, която е проводник на силовите течения от съзвездието Риби знаем, че тя е най-яркият член от Слънчевото семейство. През телескоп се вижда като ярко кръгче без абсолютно никакви петна. Отразителната му способност е около 60 процента, което ще рече, че 60 процента от падналата върху него слънчева светлина се отразява. Какво е обяснението на науката за този ефект то е друг въпрос. Но това нещо е от особено значение за естеството на нейното влияние от гледище на Астрологията. Израз на силни, възвишени чувства. Едно друго качество на тази планета е, че тя не се подчинява на закона на Тициус Боде, закон, който определя дистанциите на планетите до Слънцето. Нейното средно разстояние до Слънцето би трябвало според този закон да е 40 астрономически единици, а то е само 30. Пак от гледище на Астрологията това е от изключително значение за нейното влияние, което показва, че тя има отношение към един друг свят, свят различен от този, с който имат отношение останалите планети. Света на висшата психика. Тя именно чрез двойника ни създава тези най-горни слоеве от мозъчни клетки, способни да изявят тази висша природа в човека. Хората под силното влияние на планетата Нептун са всякога чужди за този свят, те не го разбират и живеят в него като чужди. Живеят с мисълта, че всичко се постига само да го пожелаеш, без усилия и напрежение. Такъв един е света на планетата Нептун. Тези хора със своята физика са нежни, деликатни, едва ли не прозрачни. Те не могат да издържат на суровите условия на Земята, резките промени, усилията и напреженията, които се изискват от тях, необходими за постигане на всяко нещо, а в много случаи въпреки всичко въобще и да не се постигне. Затова те често изживяват много тежки психически състояния, поради неизпълнения на желанията им. Това ги прави изцяло непригодни към един живот на Земята, за това често пъти преждевремно си заминават за отвъдния свят и то предимно от заболявания на белите дробове.


Саабей и неговите ученици ясно са изразили чрез символа и легендата за съзвездието Риби, което съзвездие както отбелязахме има тясна връзка с планетата Нептун, естеството на силите изтичащи от тях. Легендата гърците са я преработили, но същественото е запазено. Там ясно е изразен другият свят, света на водата, света на емоциите, в който свят те въздействуват. Не е лошо да си припомним легендата.


Всяка сутрин, когато лъчите на Хелиос започват да позлатяват високите планински върхове и когато капчиците роса още блестят като брилянти по зелените листа на цветята и по тревата, из дълбочината на морето излизат заловени за ръка една след друга Нереидите - петдесетте дъщери на морския Бог. Весело играели и лудували те на морския бряг. От песните и смеха им утихвали бурните вълни на морето, а зверовете се заслушвали и укротявали. Една от тях, прекрасната Галатея, веднъж като гонила пъстроцветна пеперуда се отделила от сестрите си. По това време минавал младият Акид, висок, строен и красив като Бог Аполон. Видяла го Галатея, забравила пеперудата и го пронизала с дълбоките си сини очи. Но и Акид очарован от Божествената й красота забравил за къде е тръгнал и се насочил към нея. Обикнали се двамата млади и от този ден станали неразделни. Всеки ден щом на морският бряг се показвала Галатея, Акид я хващал за ръка и двамата отивали до една малка пещера недалеч от един висок и скалист връх. Но не само Акид обичал прекрасната Галатея. Обичал я и едноокият грамаден като планина циклоп Полифем. Видял я той на морския бряг веднъж, сияеща в своята младост и прелест, и безумна любов пламнала в сърцето на ужасния циклоп, до който никой не смеел да се доближи, за да не бъде разкъсан и изяден от него. Уплашила се Галатея от страшният му вид, избягала и винаги се криела от него. Но любовта на Полифем към Галатея все по-силно се разгаряла. Всеки ден той докарвал многобройните си стада овце по високият планински връх, сядал на него и започвал да свири със свирката, която сам си направил от дебели тръстикови стебла. Далеч се разнасяли звуците от свирката му и разклащали дърветата. Достигали те и до Галатея и Акид, които седяли на любимото си място до пещерата далеч от погледа на ужасният циклоп Полифем. Един ден той ги съзрял и обезумял от любовта си към Галатея, скочил от планинският връх и затичал към тях. Разтърсила се земята от неговото огромно тяло, развълнувало се морето, изплашили се Галатея и Акид, и се хвърлили в бурното море, там превърнати в риби, те плуват в глъбините му свързани с дългата и широка лента на любовта.


От тази легенда ясно се разбира природата на Нептуновото влияние и това на съзвездието Риби, на което съзвездие като символ е дадено две риби свързани с широка лента. Те създават типове от един друг свят. Те живеят в един свят - света на водата, на емоциите. Грубите домогвания каквито са били тези на ужасният циклоп не им са желани.


В Нептун има и също друга една особеност. От всички планети на Слънчевото семейство той има най-голяма сплеснатост при полюсите, което е равно на 1/40%. Това дава основание, че оста на планетата много бавно или никак не мени своето положение. Оста на планетата според Астрологията има отношение към идейният свят. Хората намиращи се под силното влияние на Нептун мъчно променят своите идеи, своите навици, своите разбирания, мъчно се отклоняват от онова, което са приели.


Този род чувства, чувствата от най-висш порядък са били предмет на изучаване в школите на древността и преди всичко методите за укрепване в човека, във вторият клас от третата школа в развитието на човека. Такава е била школата на есеите, в която школа Христос е прекарал 20 години.


Август 1986 г.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ