НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

III СВЕЩЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ

ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА СРЕЩИИ РАЗГОВОРИ С УЧИТЕЛЯ ТОМ 14
Алтернативен линк

ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА



III


СВЕЩЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ

ОТ


УЧИТЕЛЯ



СВЕЩЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ

(Записани от Тереза Керемидчиева)



1. Несправедливите постъпки докарват омраза .

2. Смирението и радостта са добродетели присъщи на детето , без които човек не може да познае Любовта .

3 . Аз съм Любов .

4. Бог е Любов .

5 . Мисълта свети чрез Истината.

6. С Учителя в рая , без Него на края .

7. Велико, но сериозно е новото учение.

8. Хармонията е цел на живота .

9. Щастието на душата е в Бога .

10. Любовта възраства душата .

11. Природата вечно твори.

12. Ние трябва да живеем в хармония .

13. Природата говори .

14. Любовта е моя живот .

15. Изпълни сърцето ми с Любовта Си.

16. Озари ме с Твоята светлина.

17. Без корист и съмнение, надявай се и работи .

18. Всичко с Любовта се придобива.

19. Когато мислим , че се изместваме един друг , сламката и гредата изпълнят очите ни, ушите ни се запушват и ние сме роби на греха . А когато се движим със съзнанието , че  се допълняме един друг , ние сме братя , тогава ни слушат и ние разбираме гласа на Учителя, с Когото сме слезли да изпълним Волята на Отца .

20. Трябва да бъдеме запалени свещи и да светиме навред със светлината на Любовта , Мъдростта и Истината .

21. Ако бихме изпълнили една хилядна част  от туй учение, бихме се ползували много повече от благословенията дадени за четирите рода.

22. Кое е важно ? Водата е важна за живота и слънцето е още по-важно . Слънцето е което оживотворява . Живота ми зависи от слънцето и светлината .

23. Когато  престанем да виждаме грешките н а ближния си и почнем да чувствуваме и съзнаваме , че Бог живее в него, само тогава ще имаме любов един към друг .

24. Най-възвишените движения, най-ефирните трептения са ония топли и нежни вибрации , които изтичат от Божественото сърце .

25. Благодаря ти Господи за дето ме доведе в това велико Божествено училище на Истината и Любовта , и ми даваш възможност чрез новото учение да изуча себе си и видя всичките си недостатъци и мерзости , които са се криели в мен , без да съм подозирала това .

26. Организираното общество е като букет от рози , теменужки , лилия, незабудки , където  нежността , чистотата , скромността и ароматичността се допълнят и радват душата ни.

27. Длъжността на един окултен ученик е : да изпълнява всичко , което му се дава, да живее в Любовта , да прилага Истината и Правдата и всички други Добродетели .

28. За да бъда полезна личност за всекиго , без разлика по вяра и народност , за което копнее душата ми, трябва да следвам окултното училище , което сее светлина.

29. Изкуството в широк смисъл е вселената, която човекът - творец създава в своя върховен устрем за постигане вечните неизменни истини на единия творец.

30. Една разумна и съзнателна екскурзия по Витоша струва проявлението на работа през един меден проводник с един милиметър дебелина, доколкото може да издържи максимум напрежението на електричеството .

31. Най-възвишеният стремеж на една личност е придобиването на Божествени качества , т.е. обожествяването й тук на земята .

32. Твърде често през живота ми, в трудни минути , правило ми е впечатление как тъкмо навреме Бог ми се е притичал на помощ .

33. Чрез Божествената любов се пробужда човешката душа , колкото се стремим да я имаме , толкова и грешим и страдаме за нея.

34. Окултното учение е най-интересното и трябва да се изучава от всекиго , нужно е всеки да има понятие , що ни очаква в задгробния мир, как да се молим и как да живеем , за да бъдем полезни на близките си .

35. Хармонията е съзнателния живот на човека , живот в който душата се развива ; първият ключ на хармонията е Любовта , с нея трябва да започнем .

36. И тази мисъл, която смятам за оригинална , не ще да е моя , защото такива мисли са у мене едно отражение само, а где е техният извор - ето мъчителният въпрос .

37. Струва ми се , че когато душата дълбоко страда , тя се възвиша , защото тогава човек забравя, отказва се от земното, празното, на чието място идва безкористно добро желание да се жертвуваш за другите .

38. Ако не любиш , ще страдаш от самота ; ако любиш ще страдаш от любовта , по-добре люби и ще познаеш не само ада, но и рая - ще видиш Бога , ще чуеш песента на ангелите и ще разбереш смисъла на живота.

39. За подигане на человека необходимо му е знание, чрез което ще може правилно да действа с Любовта, Истината и Правдата, които ни водят към Отца .

40. Окултният ученик трябва да бъде: бодър, смел, решителен и неотстъпим в борбата със злото; тих, кротък, смирен и мълчалив в извършване на доброто.

41. Най-силният аргумент, с който ний можем да понасяме всички грижи и теготи в живота ни тук, на земята, тъй също и за подигане в духовно отношение, то е: Вярата ни в Учителя .

42. Когато ни обвиняват в нещо, добре  е да проверим дали наистина не сме виновни и ако сме виновни, мълком да се поправим, а ако сме невинни, няма защо да се оправдаваме.

43. Человеците са както рекичките - всички най-после се вливат в морето, само че пътищата им са различно дълги.

44. В пътя си към възхода ученикът трябва да пази сърцето и ума си най-вече от заразата на фанатизма и догматизма .

45. Озари ни с Твоята Любов и Мъдрост, просвети ни с твоята Истина и Правда, да се прослави Името Ти по всичките народи тук на земята и да бъде слава на Господа нашего Исуса Христа .

46. Само тогава ще бъдем доволни и щастливи, когато намерим смисъл в живота, т.е. когато разберем защо се раждаме и какво е нашето предназначение на земята .

47. Бог е Любов и Мъдрост, чрез която Мъдрост ще насади в нашите души своята добродетел.

48. Добрата майка добри съвети дава на децата си.

49. Страданията са нарушение на Божествените правила.

50. Само този е безсмъртен на когото всичко се вижда безсмъртно .

51. Всичко каквото ми липсва ще се помоля да го постигна чрез Любовта .

52. Всяка минута в живота си да помним Бога .

53. Трудолюбието на мравките ни наумява постоянно да работим .

54. Приближава се до Бога оня , който най-често се вживява в Него .

55. Велико е името майка , но за да го заслужим трябва Боголюбовно самопожертвуване .

56. Тихо ми шепне в душата : „Ела и пий от живия извор и бъди жив. "

57. Любовта е най-красивият израз на Божественото в човешката душа .

58. Каквато добра мисъл вложим сутринта , когато се събудим от сън в ума си, в смисъл да изпълним най-малкия Божествен закон , непременно до вечерта ще има добри резултати .

59. За душата е необходимо, когато тя се намира в спящо състояние в летаргия, да се намери подходящото лице, за да я събуди и й каже : „Стани , стани ти братко мили и от дълбок сън се събуди." Този човек аз го намерих .

60. Бог е Любов и Светлина, Неговата милост и голяма обич към нас е голяма, той ни е надарил с всички блага и тъй мило ни шепне : „Елате мои деца, изпълнете моята воля, от нищо  се не боите, аз съм с вас."

61. О, Велики Учителю, о, Велики избавителю, обичам Твоето учение и ценя Любовта, която храниш към нас. Съдействувай ни да преодолеем всички мъчнотии и възцари в нас вечната Божествена Любов .

62. От все сърце желая да бъда редовна ученичка в окултната школа и нека Божественият лъч освети моите мисли и желания , за да бъдат творители на моя вътрешен живот .

63. Мене ми прави удоволствие да посещавам нашата школа, защото намирам утеха на душата си пред Бога, намирам също и поука за из живота .

64. Предназначението и смисъла на човека е да се усъвършенства във всяко направление и отношение .

65. Да имаш вътрешна хармония, то значи да искаш, когато знаеш и можеш, да можеш , когато искаш и знаеш , и да знаеш, когато искаш и можеш .

66. Видиш ли злото (изкушението), отдалеч още бягай от него, като за живота си, не се спирай да премериш силите си с него , защото сториш ли това, ако Исус не е с тебе  да те подкрепи, то непременно ще бъдеш победен или ще можеш да се изтръгнеш от ноктите му , но с големи усилия.

67. Оня, който иска да намери доказателство за съществуването на Бога,за безсмъртието на душата, за действителност на невидимите светове, нека не го търси другаде, а да се научи да чете във великата книга на живота, природата и душата,защото само в тази книга , открита  само за пробуденото духовно око, е написано най-прекрасното доказателство за всичко това.

68. Смелият в живота  печели борбата .

69. Искам да служа на Господа и с Него да живея .

70. Ако имаш хармония в себе си, ще имаш живот и благословение в дома си .

71. Да не живееш за себе си, а за другите , е благородно .

72. Человек, който дири Бога прилича на вода, която си дири място .

73. Животът е ценен, когато сме в страдания, тогава копаем дълбоко в своята градина .

74. Животът е редица от падания и ставания и умението стои в това, да се изправим мъдро при всяко падане.

75. Животът е училище, но трябва добре да вникнем в него.

76. Който е в правия път, той не прави разлика между човек и животно, още по-малка между богат и беден - господар и слуга .

77. И когато човек след дълги страдания намира Бога, той почувства в себе си сили, които го крепят търпеливо да поглъща и понася новите страдания и във всяко едно от тях той вече намира дълбок смисъл.

78. Който притежава Божествената Любов, е най-щастливият .

79. Само с великата Любов се отива към великата абсолютност .

80. Земята е училище, в което слабите и ленивите ученици са изложени на най-големи изпитания .

81. Божествената Любов, о, дай ми я Всевишний .

82. Любовта не познава закон,принципът й е себеотрицанието,а целта - да помага всякога и на всички,без да чака похвала и да търси отплата .

83. Музиката е най-възвишеното и благородно изкуство .

84. Колко е добро да бъде человек търпелив във всичко : това е една крачка за повдигане на душата .

85. В този живот съм решила да изпълня волята Божия .

86. Помогни ми, Боже, да извърша с радост и любов работата, за която съм дошла на земята .

87. Благодаря на Бога, че ми е показал правия път, в които расте и се развива моята душа .

88. Скръбта ме доведе до Бога и ми откри Неговата Милост и Любов .

89. Само в истината е нашето спасение .

90. Отдай съдбата си на Бога и уповавай на Него.

91. Нищо по-красиво от това да живеят хората в хармония .

92. Бъди нежен и внимателен спрямо всяко същество .

93. Младежи, самовъзпитавайте се в девствената чистота .

94. Да бъда вечна слава на Господа Спасителя .

95. Любовта е, която всичко примирява .

96. Няма нищо по-печално в този свят от самотността .

97. Който работи за другите, работи за себе си .

98. Всичко, което Господ е създал, е съвършено .

99. Душата се радва при извършване и най-малкото добро .

100. Да съсредоточа мисълта си, е най-мъчното за мене.

101. Любовта е живот, не е приказка, почва от дома и отива в безконечността .

102. Бог обича цветето, което не знае, че благоухае .

103. Чрез истината, която познах , намерих смисъла в живота си .

104. Вярата е средство за добиване сила и мъдрост .

105. Человек може да достигне съвършенство само тогава, когато постоянства в доброто .

106. Само постоянство е , което ще ни изкара на добър край .

107. Да възлюбиш всички , това значи да живееш в Бога .

108. Пълно щастие не може  да съществува без вяра в Бога .

109. Волята ми е слаба, трябва да се науча да я каля.

110. Човек истински може да обикне само един път в живота ;затова и думата Любов няма множествено число.

111. По-трудно е да станеш добър, отколкото лош, защото по-трудно е да се качваш, отколкото да слизаш .

112. Жадувам светлина, която да погълне обкръжающата ме тъма.

113. Естествен е стремежът на човека да се жертва за ближния, в което той намира щастието, невъзможността на практикуване жертвата му носи страдания .

114. Господи , вярата в Тебе ми утешава душата .

115. Човек е толкоз силен, доколкото сърцето му е чисто, топло и препълнено с любов.

116. Любовта ми към Христа, това е моята сила.

117. Пътят към добродетелта е пътят към Бога .

118. Истински щастлив човек е този, който притежава: Любовта , Мъдростта и Истината .

119. Вървящ по пътя на Истината с истината , с методите на Мъдростта и въодушевен от Любовта аз върша волята Божия .

120. Страданието е стълбата, която води към Бога .

121. Само чистата душа може да види Бога и да разбере истинската Любов Божия .


122. Най-страшното наказание за човека и потомството е, когато грехът оживее в ума, сърцето и плътта.

123. Човек добива мъдрост само когато изкупи със страдания своите заблуждения .

124. Единствената подкрепа в живота ми е било красивото в моята душа .

125. Вяра: този е най-силният аргумент , които трябва да притежава човек.

126. По важни въпроси говори само когато имаш разположение или настроение .

127. Което човеците развалят, него Бог постоянно поправя .

128. Винаги най-много  желаем онова, което никога не ще постигнем .

129. Прави добро даже и когато по видимому то се обръща в зло.

130. Будност и съобразителност се изисква всеки ден от нас, а изпитът по тях мъчно се издържа .

131. О, извор неизчерпаем, твоите кристални струи всякога дават прохлада и сила животворна .

132. Любовта е велик Божествен принцип пред когото всичко бледнее и губи своята сила.

133. И рече Господ на Господа моего на Господа нашего: Мир и Любов да стане по цялата земя. И стана мир, и стана Радост.

134. Всяко нещо е обтегната струна с повече или по-малко трептения от световната цигулка .

135. Истината е абсолютна мярка на нещата: тя ги показва такива, каквито си са, нито ги увеличава, нито ги намалява.

136. Бог е Любов ; тази Любов може да се опита само вътрешно. Който дири Бог вън от себе си , се отдалечава от центъра си .

137. Както слънцето и влагата са необходими за развитието на растенията , така Любовта и Мъдростта са необходими за растежа на  човешката душа .

138. Ние, человеците сме , които изпълняваме волята Божия, като дърво, посадено на добра почва,от която корените се хранят и възраства плодове добродетели.

139. Можеш ли да движиш мисълта си, тъй както иска Мъдростта ?

140. Само чрез чистата Божествената Любов може да се въдвори хармония между хората .

141. Само който преживява нещата, той истински живее и разбира живота в неговата пълнота и красота .

142. Който иска да поправи нравствено и духовно обществото, в което живее, трябва да поправи преди всичко себе си .

143. Всяка форма в чертога на времето и пространството е една необходима илюзия за една велика идея на мировата хармония .

144. О, вечна светлина, безпределна , по-висша от всяка сътворена светлина, нека един от твоите лъчи се спусне отгоре като гръм и проникне до дълбочината на душата ми.

145. Най-голямото благо, което Бог ни е дал на физическото поле е самопожертвованието .

146. Любов, Правда и Истина трябва да царят в нас - за тяхното възтържествуване трябва да  работим .

147. Мир, спокойствие на собствената съвест, това е щастие. Прося благословението в работата си от Учителя.

148. Водата е изворна, на Бога е угодно да сме в Бога. Бог е Любов . Бог обича. Христос е на земята . Човек се ражда, живее и умира.

149. Живей със светла радост в душата си всред красота и добродетели .

150. Недостоен ученик на Бялото Братство е този, който не може да изповяда с живота си и делата си това учение, при който и да е случай, а лицемерства пред хората за мили очи, неговото идване в училището на това братство е вредно за всички и него.

151.В Божествената хармония, гдето висшата Божествената Любов е атмосферата  гдето душите сливат в Божествената душа молеща пред  Божествения пламък,пожелавам на Всемирното Бяло братство в България пълна хармония, необходима да се прояви любимия ни Учител и тогава всички единодушно ще извикаме: „Осана Вишнаго, благословен, който иде в Името Господне, Амин. "

152. Най-рационалното средство за пропагандиране и извоюване гражданство на едно ново движение е личният пример на сподвижниците му: високо съзнаване чувството на дълг към семейството и неговото най-съвестно изпълнение, взаимно уважение и благородни обноски между членовете на обществото, както и безкористното поведение във всички обстоятелства на живота са едничката гаранция за стабилизиране и преуспяването на движението .

153. В своя живот всемирното Бяло Братство в България съществено трябва да се различава от другите хора - като им служи за пример и образец .

154. Любовта е най-силното чувство, което човек може да изпита; тя е по-силна и от смъртта. Само този, който е любил и люби, разбира живота, обаче малцина са  тези, които са я вкусили. Даже най-болната стадия на Любовта е блаженство в свръзка с всички други блага в света . Но оня , който е вкусил по-възвишена Любов, разбира дълбоката смисъл на думите: „Бог толкоз възлюби света, че даде единородния си син жертва, за да спаси человечеството. " Блазе на оня, който от Любов с е жертва за другите .

155. Който усвои и приложи мълчанието, търпението и смирението, заслужено ще влезе в горните класове на окултната школа .

156. В абсолютната вяра, любов и страх към Бога, в безогледната вярност, преданост и послушание на Учителя, в непрестанното съзнателно и горещо молене, в постоянното естествено и боголюбовно с децата сближение и общение, в строгата ежеминутна себеконтрола и себекултура и в неуморната смирена и безкористна дейност е залога на прогреса, мира и радостта в живота .

157. Господи на безграничната Любов,който оросяваш със светлозарната капка най-малката тревичка и се грижиш за всяко творение да диша в твоя Дух, така излей твоята светяща велика и неизчерпаема Божествена Мъдрост в мен, с която да се прослави Твоето свято име на вечни времена и душата ми да те възпява в химн на великите ти творения във вечното Битие, като благоволяваш да ми изявиш красотата, прелестите и благозвучието на твоя тих нежен и благ глас, и лъчезарността ти, в която сияющ ти ни вливаш лъчи, и озари в тази благодат нашите души .

158. Истинска идеална дружба межд у брат и сестра може да съществува, да се крепи, отглежда, развива и нараства само при  наличност на пълна взаимна чистосърдечна искреност, разумна откровеност, естественост в държанието,топла сърдечност, дълбока безкористна задушевна привързаност, абсолютна чистота в желания, чувства, помисли и святост в постъпки, дела и всякакъв вид междулични отношения .

159. От всички задачи, дадени за правилно решение, предназначението на мозъка, предназначението на ума, езика, чувствата, волята, само вътрешният подтик като зациркулира тока на любовта, в които няма отмъщение и гняв, като го съединява, инсталира и бетонира здраво, заедно с моя учител, който е в мен. Тогава, само тогава всички ще вършим и както и желаем волята на Бога . Любовта, Мъдростта и Силата . Както казва и Писанието, не от този, който знае и пита, но от този, който милва.



С. Б. Л. Е. Л.
2.І.1922 г.



7 дена трябва да напишем какво мислим, имаме при първо събуждане от съня. Започва от 29 към 30 юни.

30 юни: Първата ми мисъл беше: „Много добре е направил Учителят, дето ни даде този опит."
1 юли:
  „Просете и ще ви се даде."
2 юли:   „Колко ли е часа, да не закъснеем."
3 юли:„Да се допише песента."
4 юли:„Изгрей, изгрей ти мое слънце."
5 юли:„Елате да живеем в горите, в любовта чудесна, що живота обновява."
19 юли: „Господи, вложи от Твоята Любов в моята душа."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ