НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

НАРЯД за събора 1911 година

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

НАРЯД

за събора 1911 година



1. От 10 до 15 август 1911 г. в гр. Търново се събират 32 човека от Веригата.
2. На 12 август 1911 г., петък, се съобщава редът за 1911-1912 г.
3. Събрание на старите членове от Веригата, 1911 г.
4. Думите на Господа (17 ноември 1911 г., гр. Търново).
2) РЕДЪТ за 1911-1912 г.
12 август 1911 г., петък

В 9 часа сутринта двама по двама влязохме в заседателната зала и се наредихме по местата си. Почнахме с прочитането от всинца заедно, дума по дума, на Господнята молитва „Отче наш". Следтова г-н Дънов съобщи:

Редът, по който ще прекарате цялата следваща година, е тоя: Дванадесетте главни заповеди за пост петъци ще си изберете сами, като си определите който и да е от петъците в месеца, без да съобщавате някому за това. Даже мъж и жена няма да се споразумяват кой петък да си определят, а двамата са свободни един от ДРУ.
Тези от вас, които могат, да постят по 40 часа, а които не могат, да постят
24 часа.
Първият петък ще посветите за прославяне Името Божие на земята; Вторият - за съшествието на Духа Светаго в сърцата на хората, т.е. на верующите;
Третият - за идването на Христовото Царство на земята; Четвъртият - за очистването на човешкото сърце; Петият - за просвещението на човешкия ум; Шестият - за възкресението на човешката душа. Седмият - за въздигането на човешкия дух; Осмият - за българския народ;
Деветият - за славянството;
Десетият - за човечеството;
Единадесетият - за здравето и благоденствието на верующите.
А дванадесетият - ще употребите в съзерцание на Божествената Любов.
Петъците ще започнете да пазите от настоящия месец август. Ако на някого се направи препятствие да не може да пости някой петък, то ще отложи за друг петък в следващия месец, през който месец ще вземе два петъка. Никому няма да съобщавате кога ще постите и че постите. Ще мълчите. И когато постите, да прекарвате в абсолютен мир и спокойствие, без да се раздразвате. Постенето си ще започвате от който час искате, от който час желаете. Имате свобода на Духа, който ще присъствува с вас и ще ви ръководи. И после, знайте, че сте свободни, щото някои петъци може да постите 24 часа. а някои - 40, само ще си отбележите в такъв случай колко петъци сте постили 24 часа и колко по 40 часа. Спестените от неядене в 12 петъци пари ще ги отделяте и давате на някои бедни деца без баща и без майка, сираци. Защото вие постите, но тия пари, които щяхте да похарчите, ако ядехте, не бива да остават у вас, а ги раздайте на нуждаещите се хора. Освен на бедни, без баща и майка кръгли сираци, тия пари могат да се дават и на жени, бедни, с деца, без баща и с мъчен поминък. По такива места тия пари ще се раздават веднага подир прекарания в пост петък, като ще се внимава раздаването да не става по-късно от следващия определен петък. До следващия определен за пост петък парите ще трябва вече да са раздадени.
Освен тия 12 петъка, е годината има още 40, нали? В тия 40 петъка вие сами ще си изберете предмета, върху който да размишлявате и по който да се молите. Това ще направите според диктовката на духа у вас. И идущата година ще се направи сравнение и да се види кой за какво се е молил. За 12-те петъка ще правите вашите размишления винаги сутрин от 2 до 6 часа, а за другите 40 петъка през годината вие ще си изберете часове, през които да се молите и размишлявате.
Четивото за 12 петъка и другите 40 петъка през годината вие сами ще си го избирате, според разположението на духа, откъдето желаете от Книгата Господня. Само че това, което изберете за прочит и го прочетете, също ще си го отбележите. А на тези приятели, които поискат от вас упътване, ще кажете да държат втория петък на месеца, като постят, които могат 36 часа, а които не могат - 24 часа. За четиво им дайте цялата книга от Битието и което не стига, вземете от Изход две глави. Те са свободни през всичките петъци да си се молят и размишляват върху каквото вече пожелаят, без да ги ограничавате. На един човек може да се посочи пътя и ако не може да го използува, тогава трябва да му се помага.
Тази година гледайте да се даде свобода на Духа да работи, защото иначе остане ли на нас, има препятствия. Трябва да оставим свобода на Духа.
Начало от месец август
Поста - от 24 до 40 часа - за главните петъци.
I петък ще посветим за прославление на Името Божие на земята.
II петък - за съшествието на Духа Светаго в сърцата на хората (на верующите).
III петък - за идването на Христовото Царство на земята.
IV петък - за очистванието на човешкото сърце.
V петък - за просвещението на човешкия ум.
VI петък - за възкресението на човешката душа.
VII петък - за въздиганието на човешкия дух.
VIII петък - за Българския народ.
IX петък - за Славянството.
X петък - за человечеството.
XI петък - за здравието и дългоденствието на верующите.
XII петък - в съзерцание за Божествената Любов.

3) СЪБРАНИЕ
на старите членове от Веригата
1911 г., 9 часа вечерта
Между вас тук има неща, които трябва да се изгладят. Ний сме дали много жертви, та Волята Божия не е за в бъдеще да даваме още подобни жертви. Когато се дават потребни жертви - добре, но непотребни жертви не бива да се дават. Вие трябва да решите едно или друго. За в бъдеще които искат да следват Господа, да решат и да Го следват, и да бъдат уверени, че ще имат всичките доказателства.
Между вас има раздори и поради тях Аз не съм могъл да помогна там, дето трябва да помогна, а това е, за което Аз най-много съжалявам. Ако Аз знаех, че ще ми направите тази спънка, никога нямаше да се свързвам с вас и щях сам да върша работата си и да си отида. Но сега вече не мога, защото съм свързан с вашата карма. Вий сега гледате на работата мрачкаво, като през огледало, но отпосле ще виждате ясно. Както и да гледате и да чувствувате, само знайте, че ако това дело се спъне, спъва се и българският народ, спъвате и себе си и то за няколко поколения. Всички вие трябва да знаете и изпълнявате правилото, че не бива да говорите за неща, които не знаете и които с очите си не сте видели и проверили, защото това, което нас ще подигне, то е Истината и самата Истина. Никакви догадки, предположения и слухове не бива да ни влияят.
Аз искам да ви дам пример как да любите Господа. Това е всичката Моя задача и ако сполуча, пак добре. Един човек може да бъде велик и без да Го знае някой. Вие имате деца, домове, искате да ги възпитавате и Аз искам да ви покажа как трябва да постигнете тези работи. Този народ се нуждае от хора и ако вие спъвате за повече работата, Господ ще си намери други хора, но не е хубаво нито за вас, нито за народа да спъваме един вървеж. Затова подигнете се като хора разумни и благородни. Желанието ми е да изчезне дисхармонията във вас, която причинява редица пакости.
Вий сте поканени да работите и ако вървите подир Мене, добре. И понеже съм свързан с вас, искам да Ме не спъвате, защото освен делото и задачата, за която седя, какво друго може да ме спира? Някакво имение и стяжание ли? Културата на съвременния живот ли? Аз не искам да образувам котерия около себе си, която да се кара с този, онзи, с другите хора. Никаква задна цел не искам да имате. И нямате право да се нахвърляте с причини и без причини върху никого човека, който иска да работи. Вие, може би и без да щете, Ме излагате като един пехливанин и при състезанието вий стоите отстрана и ръкопляскате. Обаче помнете, че положителната подкваса дава положителен резултат, когато отрицателната -отрицателен резултат.

Ако искате да работите за Господа без Любов и себеотрицание, не може. Христос Ми каза: „Ида да помогна на този народ, да разгледам всичките му недоразумения и да разнебитя всички препятствуващи духове." Аз и Христос едно сме. И с нищо друго не можете да ме подмамите, освен с вашата Любов. Вашите мисли Ме измъчват, те са едно страдание за Мен. Моето положение е като малко дете, което ходи по тръните.
Аз ще направя наследници само тия, които се държат с Мене. Заради Бога искам да направите този велик подвиг - ПОМИРЕНИЕТО.

За вътрешната Верига не говорете никому нищо. Работниците в България са определени и Аз искам да се ползувате. Тази година ще работим за вътрешното укрепване на Веригата. В Арбанаси ще направим нещо вроде колонии и приюти.
думите на господа
Слово, дадено на 17. XI. 1911 г., гр. Търново
Бъдете верни на своето призвание. Отец мой ще преобърне всичко за добро. Имайте пълна вяра и съвършена вяра в Отца на Виделината, от Когото произтичат всички блага на земята.
Отец, Койтс ви е пратил на земята да се учите в послушание, желае да растете в Неговата Истина. Тази Истина ще ви направи свободни, в тази Истина Аз пребъдвам, така и вие пребъдвайте, както и аз. Помнете: скърбите, това е Божията повдигаща се ръка за вас.
Мъчнотиите, това са Божиите благословения, които ви се правят. Отец Мой ви люби, бъдете и вие подобни Нему. Той е благ и дълготърпелив към всички.
Старайте се и вие да следвате по Неговите пътеки.
Любовта - това е животът, тя е вътрешната връзка на Небето, която ражда здравето, щастието и блаженството.
Волята на Отца е вие да бъдете здрави духом, да бъдете щастливи по сърце, да придобиете блаженството на живота.
Вашите тела - това са храм на Бога.
Вашите души - това са камъните, които образуват Небето.
Вашите духове - това са Божествените лъчи, които се пращат за изкупление и благото на света.
Бъдете прилежни и трудолюбиви в живота си, прилежание и трудолюбие са потребни на земята, те са неприятни, но плодовете им са сладки,
Имайте мир в душите си, не мира на света, но Божествения мир.
Пътят, по който вървите, е тесен и труден за възкачване, но само в него се намират всички блага, които Господ е вложил.
Помнете: не сте свои си, вие сте роби на Бога Живаго и ако пребъдвате в Неговата Воля, Аз ще пребъда във вас и ще явя себе си вам. Само тогава ще ме познаете, както аз ви познавам. Сега още има голяма тъмнота във вашите умове, но Духа, който Аз ще ви изпратя от Отца да пребъде във вас, Той ще направи всичко светло и ще ви покаже пътя на бъдещето.
Помнете думите, които са казани: „Без вяра не може да се угоди на Бога." Не давайте ухо на шепненето на лукавия, в тия шепнения се крие отровата на злото. Бъдете смели и решителни, защото Аз съм с вас. Светът може да се вълнува, бурите на живота могат да ви обезпокояват и да ви се струва, като че ли корабът, на който пътувате, ще потъне. Помнете: Този кораб не потъва.
В света могат да станат много промени, много изменения, но Отец, Който ръководи всичко, остава всякога един и същ -мир на всички души.
Аз ще ви дам този мир, който светът не може да ви даде. Когато завършите вашето поприще на земята, Отец сам ще обърне всяка сълза от очите ви и ще ви даде всяка радост и веселие.
Молете се да възтържествува Божията Добродетел, да възтържествува Божествената Правда, да възтържествува Божията Любов, да възтържествува Божията Мъдрост и да се прослави Господ в своите дела.
Да възтържествува Божията Истина и чрез нея Господ да озари света. Да възтържествува Божественият живот и чрез него да ви се дадат всичките блага.
Да възтържествува Духът на Отца Моего и Отца вашего, да се възцари Той и да бъде Все и Вся.
Чада, имайте любов помежду си. Любовта дълготърпи, тя е всякога благосклонна, никому не мисли зло, на всички се радва, всичко повдига, всичко утешава, всичко спасява и всичко пребъдва в дома на Отца.
Слушайте този глас на Любовта, оставете се да ви ръководи през всичкия ви живот, сама тя е в сила да отмахне неугасимото зло, което разрушава човешкия живот. Не се поддавайте на тази съблазън, не се трудете да превърнете камъните в хляб, не искайте от Господа това, което е противно на Неговото естество, не Го изкушавайте в безразсъдността, макар да ви дадат целия свят, отхвърлете го, защото благото на живота е сам Господ и когатоТой пребъде във вас, вие ще бъдете силни да струвате това, което е добро и угодно на Него.
И сам Господ ще ви пази от всяка зла напаст, от всяко лукаво помишление и ще ви даде знание и мъдрост чрез Духа Си да побеждавате.

Дерзайте, Аз победих света - на Мене е дадена всяка власт на Небето и земята и ще се изпълни не волята на света и волята на лукавия, но Моята воля и волята на Отца Ми.
17. XI. 1911 г. Велико Търново


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ