НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

IV.12 август 1908 r., 4 часа сутринта

Записала: МАРИЯ КАЗАКОВА ТОМ 11
Алтернативен линк

12 август 1908 r., 4 часа сутринта


Присъствуваха всички 14 души. (В тях е влизал и Учителят). Ще излизат гope по трима, ще коленичат и ще се молят.
1. А. Желязкова - синята Т. Бъчваров - бялата П. Киров - жълтата
3. Илия Стойчев - синята М. Казакова - бялата Т. Стоянов - жълтата
5. А. Бойнов - бялата
Които си извършат молитвата, стават и стоят, докато се изредят всичките групи. След това освети се един котел с вода, от която с китка босилек г-н Дънов ни попръска по главите, след което ни наля по една чаша от тази вода и като обиколихме котела, слязохме в същия ред, в който излязохме. С тази вода си умихме всички лицето, като се избърсахме с дадените ни от г-н Дънов кърпи. После това в същия ред излязохме горе и оставихме чашите и кърпите на масата, като предварително обърсахме чашите с кърпите.
От г-н Дънов отвори се и се чете от Библията:
1. За Желязкова - от Песен на песните Згл., 4 cm.
2. За Т. Бъчваров - от Марка 5 гл., 14 cm.
3. За П. Киров - от Лука 9 гл., 3 cm.
4. За Еленка - от Даниил 7 гл., 6 cm.
5. За Петка - от Изход 7 гл., 10 cm.
6. За М. Георгиев - от Притчи 20 гл., 12 cm.
7. За П. Стойчев - от Йоана 7 гл., 7 cm.
8. За М. Казакова - от Матея 12 гл., 20 cm.
9. За Т. Стоянов - от Битие 5 гл., 6 cm.
10. За Г. Гумнерова - от Еклесиаст 7 гл., 7 cm.
11. За К. Иларионов - от Псалом 105, 6 cm.
12. За Д. Голов - от Исаия 63 гл., 3 cm.
13. За А. Бойнов L от Битие 12 гл., 3 cm.
14. За П. Дънов - от Второзаконие 20 гл., 5 cm.

12 август 1908 г., 5 часа след обяд
Г-н Дънов прочете от Йоана 6 глава, 1-21 cm.
- Ще говоря върху седмия стих: „За двесте динарии хляб не им постига, за да вземе всякой от тях по малко нещо." Може би във вашите умове ще се повдигне въпросът какво съотношение има между вчерашния стих и днешния и каква връзка? По-първият стих обяснява кой е наемникът, а пък днешният стих •казва кой е Пастирят. Филип казва, че за двесте динарии хляб нямало да постигне на народа, обаче законът е такъв, че който има овцете, ще има и храна за тях. В природата Господ всичко е приготвил. Как постъпи Христос? Взима хляба и го благослови - Той обърна ума си към Небето и небесната житница дойде на мястото си.
Но ще кажете: Ние като Христос ли сме? Да, вий трябва да имате Неговата непоколебима вяра и ако сте така, ще направите същото нещо. Достатъчно е да знаете закона и ако го изпълнявате, ще сполучите.


2. Елена Иларионова - бялата Петко ГумнероВ - синята Михалаки Георгиев - жълтата
4. Гина Гумнерова - бялата Костад. Иларионов - синята Д. ГолоВ - жълтата

През миналата година, например, вий имахте добър случай, но се усъмнихте, та затова вашата работа заприлича на Петровата, който потъваше само защото се усъмни. Причината за вашето потъване и несполука е вашето маловерие и съмнение. Виждате, че Христос искаше хляб за народа и забележете, че едно дете Му донесе такъв.

Така и вие сторете: Съсредоточете вашето желание и Господ ще го изпълни. Бог разпределя всичко и Той е, Който всички обича еднакво. Причината на вашата спънка се дължи на вашия живот, минал и настоящ. Затова, за да сполучвате, трябва да разрушите вашата карма. Вий имате мъчнотии, наистина, но Бог е, Който се явява в тях и вий трябва да уповавате на Него. Христос казва: „Всичко, каквото попросите, ако не се усъмните, ще ви бъде."

Има и друго нещо: някой от вас има нужда. Аз ще отправя моите мисли към вас и те ще ви помогнат. Но ако между мене и вас няма хармония, мислите ми не ще можете да асимилирате и полза не се извлича. Но това е само един пример. Законът е такъв, че само вашият дух трябва да поиска нещо от Небето и тогава непременно ще ви даде това, което искате. Не бива чрез вас да иска друг дух, та да го иждиви за себе си. И ако искате да познаете дали собственият ваш дух иска нещо, трябва да следите дали не се раздвоявате - раздвоявате ли се, знайте, че вий не искате, а иска друг дух чрез вас.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ