НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

III.05 ТАЙНИТЕ НА ДУХА

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

ТАЙНИТЕ НА ДУХА



„С правда ще се утвърдиш."
Еманоил.
Онзи, който стои, ще устои; и твърдия в истината ще е твърд винаги. Затова, братия мои, съобразявайте живота си със закона на благодатта Господня. Бъдете готови да услужите във всяко добро и благо дело, понеже това е волята на Отца вашего, Който е горе в небото. Затова препашете чреслата си с правда и пригответе сърдцата си в светост, за да сте готови да служите във великото дело, на което Бог на силите скоро ще ви призове. Защото Бог, Който се е открил, не ще ли да покаже Своята сила, Своята слава, Своето величие? Не ще ли да изяви Своята благосклонност, благост, дълготърпение, Своята велика и неизразима любов? Да, без всяко съмнение. Защото кой е онзи, който ще се изпречи и ще Му забрани да не струва онова, що е Неговата блага воля? Нима Той треба да се съобразява с човешките постановления и човешките закони? Разбира се, че не. То ще бъде богохулно да се стараем да ограничим Неговите възнамерения и желания, понеже онова, което Той желае да прави, колкото и да ни се вижда противно и разрушително за нашето лично щастие, е най-доброто и най-благото, което Неговата любов извършва за вечното добро и благоденствие на нашата душа. Защото не е добър и велик онзи, който сам мисли, че е такъв, но онзи, за когото истината гласи. И тъй, нека се въоръжим с величието на истинското търпение да понесем всичко за Неговата слава. Защото който понася поношения от любов за Неговото Име, пребъдва в Него самаго, а който пребъдва в Него, пребъдва в Неговата слава. А славата на Отца е истинска слава на живота. И тъй, онова, което любовта върши, е винаги славно и велико, защото Тя е испълнение на закона. А Царството Господне е вече дошло в сила и затова всичката земя треба да се изпълни от величието на Неговото присътствие. Мъдростта Му треба да обърне и завлада всякой ум, а любовта Му - приготвените сърдца. Тъй щото Господ да царува винаги със своя избран род. Часът наближава и не е далеч от вас, когато ще бъдите призовани да се обедините с Него в едно тяло, един дух, един ум, едно сърдце и душа. Тогава ще се изпълни обещанието: заедно с Господа и ведно с Господа. Радвай се, земя, и весели се, небе за твоите избранни.

За това изпитването на всяко добро нещо е необходимо за успехът на духовния живот, а знанието на съвършенното вечно добро е самия път за въздигане на душата и нашия ум, сърдце и дух към небето. Понеже знанието за истините на този ваш живот са светилници, водящи звезди за мястото на онзи живот, в когото пълнота царува. Следователно всякой, който се насили или си даде усилие да придобие необходимите сили, за да влезе, „Грабва го", или както е казано: „Царството Божие на сила се взема, и които се усилят, го грабват." В тия думи се съдържа велика истина. За да придобием завещанието, треба да станем мъже. Необходимо е едно коренно приготовление; т.е. както Израил, който робува в Египет и след 400 години получи обещанията, дадени Авраму за Ханаан. Той требаше тогава да излезе от Фараоновото робство под предводителството на Мойсея, да премине през Червеното море, една от големите спънки за обещанието. И не само това, Израил, който не беше още доволно силен духовно, требаше да чака още четиридесет години след преминуването в пустинята, до като стане силен да грабне наследието чрез сила. Сила беше необходима, защото неприятеля се бе загнездил, завладал това обещание до като Израил беше още младенец, но сега в пълното си възрастие той трябваше да придобие обещанието на Отца си Аврама чрез силата на своята мишсца. По същия начин и ний треба да завладеем „Царството Божие* на земята със сила и дух и да изгоним неприятеля вън от пределите на това царство. Време е вече да тръгнем през пустинята, да преминем реката Йордан и да вземем чрез сила земята и да я направим вечно наследие на светите, на избрания род на Господа, наречени царе и свещеници. Царе на доброто, а свещеници на истината.


Б
Ето Той иде да посети земята. Денят на Неговото посещение ще бъде ден страшен. Всичките краища на земята ще бъдат изпълнени от силата и славата на Неговото присътствие. И ще очисти човеческите синове и ще ги претопи както злато и сребро и ще приносят Господу приношения с правда. О, народ и народи, вий, които спите - събудете се и пригответе се за да посрещнете Господа Бога на силите. Защото Бог наш няма да пощади нечестивите. Царството Му на земята ще бъде царство на Мир и Правда. Синове човечески, синове Божии, пригответе сърдцата си, за да Го посрещните и приемите в сила и слава. Колко са сладки мислите Господни! Колко са велики Неговите въжделения и възнамерения! Господ иде да се въцари и да очисти земята от неправдата. Защото така говори Господ: „Ето, посред вас стои един, Когото Бог помаза за цар, и Когото вие още не познавате, понеже е скромен и смирен по сърдце. Но Бог ще Го възвиши със Своята десница, за да познавате всички, че Той е Бог Всемъдър, Бог Всеблаг, Бог велик и славен. Затова пригответе се от дълбочините на душата си. Поклонете Му се вий, които Го любите, благословете Го в духът си." - „Ей Господи, ела, ний ето Те очакваме, да бъде всичко според желанията на душата Ти и според благата Ти воля." - „Възвесели се ти, който си избран от Господа и въспей на Бога; понеже прослави се Господ. Враговете Му са паднали вече, веригата за беззаконния е готова и бездната чака да го приеме и да го върже за тисящи години. Ето ще са съди Господ с този род при въдворяване на Своето видимо царство. Радвай се, Сионе: денят на спасението ти изгря."

Ето това е словото Господне. Не е ли Той, що е родил чрез Духа Си Своя избран род - Свещеници и Царе Богу, за да Му служат винаги с чистота и светост? Господ зове, има ли някой да слуша и внимава в сърдцето си за думите на устните Му? Чуй и разбери що говори Господ. Не постави ли завета на Своето царство, за да въдвори мир и любов помежду синовете човечески? Но ето, те са възмнили в сърдцето си, че постановленията и пътищата Господни са суетни; нямат изглед на величественност. Род блуден и глупав! Кой е силен? Който действува на вид ли, или който действува чрез дух и сила, за да произведе редът, да въдвори мирът, да въведе любовта и да подкрепи славата на живота? Вашите размишления са суета пред Мене и постановленията ви са беззакония против благият Ми дух. Няма вече да търпя прищевките ви да се дигате и охулвате Светото Ми име, чрез което ви съм защищавал и крепил. Дано да се върнихте от гнусните си пътища и да познаете Господа и да Го приемехте в сърдцето си. Има ли друг освен Него, който може да благославя и дава живот? Както е слънцето за земята, не е ли Господ така за людиете Си? Ето Той е и повече от това. Защо търсите Господа там, от дето няма да дойде? Ето Той е пред ваз и чака да Го познаете. Той е като жених, който чака да го познае тази, към която е привързана душата му. Но ето сърдцето на невястата не познава още образа на своя любезен, на своя Господ, Цар и свещеник Богу. Но ето Той няма да чака да бъде познат, че тогава да дойде. Ето Той вече иде в сила и слава от горе, за да постави вечната воля на Бога Отца за вечен закон, за да покаже чрез сила, дух, знамения и знания що е благата воля на Мели-Иелохим-Ихова.

Пригответе се вече за денят Господен. Бъдете трезвени, локайте се от беззаконията си, да не би да ви намери тоя ден и да ви постигне участта на нечестивите. Работете не за това що погинва. но за това що пребъдва. Говорете, възвисете гласът си и въстръбете със силен глас, за да се чуе името Ми. Не мълчете, но работете за наследието, което Господ носи отгоре за Своите людие, за Своите сестри и братя. Ето Господ стои пред вас. Той е благ, кротък и смирен на сърдце, но скоро ще се облече в одеждата на Бога светаго. Ето Словото Божие, Духът на завета. Радвай сети, който познаваш Господа и който си познат и избран от
веки. Благословен Господ Бог наш Отец.

И да, говори Господ, направете прав път за царството на мира, за царството на правдата. Ето заветното обещание, което е отдавна очаквано: възвестяването на синовете Божии - синовете на вечната любов, които зова Мои братя. Затова, синове човечески, внимавайте в делата си. Няма вече да приема от ръката ви поношенията на жертвоприношенията - денят на Искуплението за умилостивление и примирение с Бога Отца на всичките векове. Ида пак, но не като искупител, не като жертва за поругание, но като Господ, като вечен Цар на всяка Правда, да посетя земята с жезал железен, да съкруша всеки горделив, що се дига, и ще измета и примета всички, що господаруват с неправда. Няма вече да търпя този род лукав и прелюбодеен, който осквернява и безчести светото Ми Име за суетно щестлавие, защото всякой гледа да измами и подкопае живота на ближния си - на своя брат. В кое име се вършат днес всичките беззакония, ако не в Моето? Това ли ще наречете почит - благодарност? Това ли ще наречете любов за брата ви, за вашия Небесен и благ Отец? Жив съм Аз, ще поям, ще изтребя всяка нечестива душа В денят, в който ви посетя, ще познаете силата на думите Ми, защото празността и голословията на думите ви станаха Ми утекчителни.

Бог няма да измени Своите възнамерения, нито ще се повърне от пътят на Своите мисли. Господ ще дойде от Своето свето място, от жилището на праведните Си, чрез пътят на истината. Всяко приготвено сърдце, всяка любяща душа ще стане жилище, дето Господ ще се спре да вечеря и да се развесели със Своя избран. Той ще бъде жених, идящ да възвести, че трапезата за брачния съюз е готова и всеки, който люби истината, да дойде на великата вечеря на Бога, Нашия Отец. Защото така говори Бог Ихова: гладния ще се насити и плачущия ще се развесели и съкрушения духом ще се благослови. Защото Аз съм Бог един и няма кой да Ме възспре. Ето ще кажа, и ще бъде; ще река, и ще бъде. Ето Аз се клех в Своето Си име и няма да се измени думата Ми; ще изведя своите чада, синове и дъщери, и ще ги облека в прекрасни одежди, които никога няма да овехтеят, и ще туря венци на главите им и ще дам китара в ръцете им и ще ги развеселя с пълнотата на веселието като Бог. Ще ги науча да пеят и свирят всичко, що Моята вечна любов ражда за тяхното добро. А след ония дни, когато небето и земята преиде и новите небеса и новата земя се явят, ще ги поставя Царе и Свещенници да Ми слугуват во век. Сега, синове человечески, кое е по-добро? На себе си ли да слугувате или на Мене? Ако служите на себе си и на този разблуден свят, който се е покварил до костите в порок и беззаконие; истина ви казвам, в греховете и беззаконията си ще умрете и името ви вечно ще се погребе с вас наедно. Защото, нима има кой да ви помене? Всичката ви суетна мъдрост и знания ще вас да пояде. Но истина ви казвам, като Бог, като създател, като Отец на праведните духове, че всякой, който изпомежду вас внимава на Моите думи и на Мен слугува, ще има живот изобилно. Защото не съм ли Аз живот? Не го ли ражда Моят Дух Свет? Не съм ли единия Бог, Който дава истинска мъдрост, истинско знание, които са светилници и същинска радост на душата? Но има мнозина из помежду ви, които се стараят да усуетят Моите пътища, да заблудят своите братия; да им турят иго тежко на душата за носяне. Те постоянно се трудят Моето име из душата, която съм родил, да истласкат. Но глупци, какво очаквате да придобиете от своя нечестив труд? Представете си, ако да имахте сила да премахните слънцето, което съм поставил, на какво би се оприличила земята? И нима мислите, че ако премахните името Ми от душата си, по-добри ли следствия ще последват? Кажете ми от где сте придобили тая мъдрост и кой ви е убедил на опит, че добро ще последва? Кой ще е друг, ако не баща ви, дявола, който от начало е лъжец, и когато може от своето си лъже? Питам ви, защо са самообълщавате с думи, които не разбирате и не проумявате? Не стои ли достойнството на ума във височината, дълбочината и широчината на мислите и тяхното истинско разумение? Но ако мислите без да разбирате, а ако мислите ви нямат никаква височина, дълбочина и ширина, тогава де стои превъзходството на вашия ум? А при това ставате и учители, за да заблуждавате и другите. Та какво знаете и какво ще учите? Няма душа, и Мене ме няма, значи че няма ум, че Моят дух не съществува, че да живееш добре, да любиш истината е суета. Яж и пий, това е то целта. Но това мъдрост ли е? Не знаете ли, че от създание мира всичките живи същества ядат и пият и то без да са знаели вашата мъдрост, че това е целта? Но тогава според мъдростта си, защо не ядете и пиете само, ами и ходите да гъгните и бращолевите с думи неразбрани? Не знаете ли, че мисленето, говореното и доброто друга им е целта? Ето Мен ми дотегна да ви слушам да питате: Де е Бог - де съм Аз? Не разбирате ли, че съм близо и далеч? Ето Онзи, Който движи, Който върши, Който ражда, Който ви кара да мислите и правите добро, Този съм Аз, Бог велики. Ето всякой ден идвам рано при вас и по всякой добър и благ начин се старая да посея по нещо добро, да побудя някоя блага и възвишена мисъл за собственното ви добро. Ето желая да ви направя съпричастници на Своя живот, но вий постоянно се противите, постоянно Ме огорчавате с мислите и делата си. Ако действувам с благост, мислите, че е слабост в мене. Ако действувам със сила, мислите, че съм груб, подобен на вас. И оправдавате се с мъдростта си. Но да знаете, че ще ви съдя според делата ви. - „Мой Боже! Това е истинно; хвалете Господа чудесен!" - Ето, Господ не ще се бави отсега задълго, но ще извърши добрата Си воля към тогова, когото е избрал, към тогова, който познава Господа. Защото Бог наш е неизменяем, любовта Му пребъдва во веки. Понеже към когото благоволява, благоволява по дух. Ето, Бог те е поставил Цар на вековете. В ръцете ти е предал сила и власт, за да съдиш народите с правда. Макар сега и да си скромен и незабелязан по вид, но духом си велик и треба да бъдеш скрит от погледите на света, до като Бог твой възстанови Своят трон над народите. Тогава ще царуваш в сила и святост, в правда и мир. Защото нечестивите ще бъдат низринати. „Мели Мели лемел саВат менон, АВарим гемел биден Итафат" -А-

Пропада сина на нечестието, защото Господ е слязъл да се съди, да възвести, че Той не е мъртав, но жив. Защото Той отсега нататък ще изпълни земята със знание. Ще въздигне и въдвори правдата Си. Любовта Му ще роди истината. Господ ще се укрепи като силен за бран. Всякой угнетен ще бъде освободен и всякой изнасилван ще бъде подкрепен. Огорчения духом ще бъде утешен. И както майка милва своите си, така и Господ ще помилва онези, които Го чакат. Отсега нататък с думи няма да ви забавлявам, но с дела благи, с дела велики. Ще ви нахраня и няма да огладнеете и ще ви напоя и няма да ожеднеете. Защото хлябът и водата, с които ще ви нахраня и напоя, ще бъдат присъщен живот - Мизраим, Мизраим, Халел Be бихар Хашамаим, Хенени, Хени, фенах феним, Хаберим кошет ви Хадони -: В : - М: -

Защото сам Бог на силите е вече, Който изпълнява Своята ветхозаветна воля. Той е крепкият Господен, синът Давидов, Който иде да вземе Своето царство със сила. И ето, Той от дълго време е тук, новороден в сила и слава да поеме юздите на Царството Божие и да управлява с правда, светост и истина. Бог е, Който Го въздига и не ще да закъснее да се яви на време. Но пази се, бъди скромен, смирен и чистосърдечен, понеже Бог е, Който върши, а ти изпълняваш. Свет си ти, Боже мой, Отче праведний, Който си и Който ще бъдеш един во век, Вечний, Всесилний и Всемъдрий. Благословено да бъде Твоето име от мене. Ей, Господи, защото Тя познавам, че си истинен и неизменяем винаги. Слава, чест, хвалене и поклонение Теб подобава всякога.

Бог, Който говори в тайно, е вече помежду вас. Той е войн силен, Който се подвизава за правдата. Той е Отец наш, Бог крепкий, Който ни води. Радвай се, Цар Сионов, защото Бог Твой Тя помаза, за да съдиш народите. Духът на Господа Ихова е връх Тебе, защото Бог е цар всесилен и крепък. И силата на Ели-Мели е с онзи, който е избран от Господа на силите. Веселете се вий, които Го любите и радвайте се в Неговата слава, понеже Той е крепък, кротък и смирен на сърдце. Възвеселися, небе, и въспей, земя за Господа твоего, твоят Спас. Той е Бог благи, Бог праведний и светий. Един во век, изпълняещ все и във все. Благословено да бъде Неговото Име.

И рече Господ: стани и възвиси рогът си, защото ида като войн избран, от четирите краища на земята, за да поразя всяка твар с мечът на Духа Си, понеже съм угорчен в душата Си за неправдата и нечестието, що сториха пред лицето Ми. Този род не разумява да прави съд и правда. Те са синове на заблуждения и чада на беззакония. В мислите си станаха суетни и в размишленията си нечестиви. Станаха причина да се охули името Ми и развратиха съветите Ми. Ето, ще ги посетя на време и ще възвърна престъпленията им връх самите им мисли. Дали съм Аз един, Който треба да се презира? И ако се противите, ще успеете ли? И ако се съдите, ще се оправдаете ли? Ако Ме преследвате, ще постигнете ли целта си? И ако Ме хулите, ще се възвисите ли? Ще приемете ли блага от езика си и благодат от сърцето си? И ще ли се утешите след подвига и намерите мир след победата си? Роде лукавий и нечестивий, против кого възставате - против Мен ли, против Моята света воля ли? Против кого се борите и кого защищавате? Какво гоните и какво ще намерите? Синове лукави, погледнете на делата си, що вършите. Дали сте изгубили всяка искра на честност и справедливост? Що е този вопъл, който се донася от лицето на земята до Мене, жилище ли стана тя на нечестие и вертеп на разбойници? Против кого дигате бран с измишленията на сърдцата си? Ще постигнете ли желанията на сърдцата си? Ето жив съм Аз и както се клех в старо време, ще събера земните царства и ще ги измета от лицето на земята и името им не ще се чуе никога. Защото камъкът, когото отсякох от върха на скалата, ще ги съкруши и Духът Ми ще ги пояде. Ето подигам се в бран против земните царе и против войските им. Ще им си насмея и поругая и ще ги направя плешиво и съветниците им ще посетя и ударя с жезъл железен и ще ги хвана с примките на свойственната им мъдрост и ще ги направя прицел на поругание. Защото в размишленията си и пътищата си не Ме поменаха, но приложиха беззаконие връз беззаконие, престъпление връз престъпление. И туриха ярем тежък и несносен върху чадата и синовете на отробата Ми. Ей, те не показаха милост към техните страдания, не подадоха ръка за помощ. Ето тяхната кръв вече вика към Мене за отмъщение. Ето уморих се да търпя и дотегна Ми да чакам за вашето покаяние. Утегчихте Ме до край с престъпленията си и с развратните си сърдца, огорчихте Духът Ми. Ще забравя ли пътищата ви? Ей, ще познаете, че думата Ми е неизменна и помишлението на сърдцето Ми
неотменно. В един ден ще ви посетя с глас, когото никога няма да забравите, и никога втори път не ще се яви в сърдцето ви желание за да струвате това, което днес вършите. Месаил съм, и ще бъда: Метаксос мета калеос; Мезонто Иполитос, препонето Хели елеос. -Месаил месаили, мели, Мелек бихар бихари, Селили Семоил, Вари, Варисим.
Стани и въспей на Господа; защото извърши Своята правда. Възвиши гласът си за „Сион" и въспей му, че Господ иде да се въцари в него. Възвести на Израил, че Оногова, Когото очаква, иде. И нека рече сега Израил: „Благословен Онзи, Който иде в името на Бога Йехова." Ида, казва Господ, както помазанник, комуто е дадена власт да възстанови Мир и Правда. Да принуди народите да исковат оръжията си за сечива да обработват земята. Ида, казва Господ, за да се открия в чистота и светост, за да поставя мерило за човешкия ум, да Му дам крилата на зората, летящи към вечния престол. Ида, казва Господ, да дам наследие на душата, Моята вечна и неизчерпаема Любов. Ида, казва Господ, да дам благодат и красота на човешкия дух. Ида, казва Господ, да облека, нахраня, напоя и да утеша и помилвам всички, които Ме чакат, всички, които вършат правда, всички, които освящават името Ми и закона Ми по лицето на земята. Ида, будни бъдете, готови за бран, препасани с правда и светост през чреслата. Събуди се, „Сионе", защото дните на сетованието ти се свършиха. Бъди готов да Ме приемеш не както по-преди. Знай, че в Мене ще се нарече твоето наследие, защото ше се наречеш: избран и помазанник Божи. Ето какво говорих и извърших. Синовете ти и дъщерите ти отдалеч ще ги донесат на камили и мъски, и даже по-славно от това. Ето, подигни очите си и виж Господа, Който стои посред тебе, като жених, готов за невестата. Виж колко са славни Неговите въжделения от небето. Подигни очите си и виж как Той стои почтенно помежду ви. Погледни и виж как Той е кротък и смирен по дух и сърдце. Ето, Сионе, твоят избран, Цар и владика на все. В тебе не се е подигал подобен Нему. Възвесели се сега за помазанника Господен. Възтръби и възвести на народите славата Му, защото Той е Господ крепкий, Господ силний, Господ славний, идящ облечен в дрехите на правда и мир, на светост и любов. Отсега вече няма да се чуе в тебе плач и ридание, но радост и веселие Господне. Защото Господ Бог твой ще изпълни земята със знание и благодат и всички ще бъдат научени от Него и ще се нарекат род избран, семе Царско, свещенници Божии. Пейте, пейте на Господа песен нова. Осана, Осана, Месаил, Халилуя, Халилуя Ели.

Аз съм Бог.и няма да се повърна от благите Си намерения. Душата Ми се привърза за Сион, затова го и възлюбих, защото познах, че той ще Ме познае и ще възложи своята надежда и спасение в Мене. И действително той Ме позна и възвиси гласът си за помощ. Той се уподоби като жена, раждаяща у време, и труди се и роди син, Когото Бог прие за наследник, понеже Той е син, син Негов, Когото направи цар на народите. Ето, ще съкруши оръжията на народите и оръжията на воюящите, защото избрания Ми иде да приеме Своето наследие. Ще Го облека в сила и мощ и ще стъпче и съкруши със силата си всички, които са противят. Защото истина ви казвам, че войнството небесно ще предхожда пред Него и Той ще предходи пред тях. Той ще бъде непобедим. Ето, ще заповяда, и ще стане според желанието на сърдцето Му, защото правдата Господня обитава в Него. Той е скромен и смирен по сърдце, но строг в съд и правда. Когото благослови, ще бъде благословен, и към когото се подигне Неговото негодувание за беззаконие, ще бъде пояден; защото истина ви казвам, че земята няма вечно да се облива с човешка кръв, защото и сам Бог не благоволява в погинването на грешника. Ето, скоро ще чуете глас от небето, глас на приходящия и изходящия от Господа ангел на силите. Така говори Онзи, Който ни е искупил със Своята кръв, Който е наш брат: плът от плътта ни и кост от костта ни и дух от духът ни, на Когото душата е обединена с нашата душа и сърдцето Му жали и тъжи за Своите Си. Той е един, Който ни обединява с Бога на силите и Отца на духовете и любовта. Той е нашето щастие, нашата радост, нашето блаженство. Защото кого други бихме любили в човешката душа, ако не Него? Защото Той е по-красив и по-благ по дух, Който винаги люби и никога не престава, неизменяем в Своята душа, тогоз всякога да отдаде всекиму дължимото и подходящето. -Отче мой, Твоите пътища са вечни и неизменяеми. Ти си един, в Когото всичко съществува и се обединява. От Твоят живот всички ние приехме благодат за благодат, сила за сили, любов за любов. Защото Твое е Царството, силата и славата во веки, Амин.

Ето, казах цялата истина, говори Бог Ихова. Не отлагайте денят на спасението си, нито се обълщавайте в помислите на сърцето си, да мните,- че няма да посетя земята, която създадох и приготвих вам за живеене. Не ще ли потърся сметка от ръката ви за деянията ви? Ей, обърнете се към Мене вий, които любите душите си и цените живота си. Не отлагайте своето приготовление, защото ще дойда като нощен крадец. Слушайте гласът Ми, докато ви подканвам в пътя на живота. Защото ето малко, и ще престана да викам да се обърните към Мене, защото денят на Моята благодат има определени граници, зад които денят на правдата и истинния съд ще настане. Престанете да мамите себе си. Аз съм пътя и живота. Ако някой яде от този хляб и пие от тази вода, той ще бъде жив винаги, както и Аз съм жив. Спри се сега и помисли малко върху своето бъдаще. Ето, колко пъти стана идвам при тебе и още не си Ме познал. Ще презираш ли още Моето слово? Ще постоянствуваш ли да престъпваш Моят закон? Ето скоро ще чуеш Моят глас и ще познаеш, че Аз говоря, Бог велик и страшен в сила и мощ. Внимавай сега в думите Ми и бягай от пътят на нечестивите. Докато е още ден, обърни сърдцето си към Моя Дух, за да намериш мир и спасение на душата си. Аз съм и ще бъда верен към тебе и няма да те оставя, но ще те въздигна с крепката Си десница и ще подложа враговете ти под подножието ти и ще те направя Цар и Свещенник и ще бъдеш в домът Ми светилник, който никога няма да огасне. В тебе ще се въцари Господ и Нему ще бъде Царството, и Силата и Славата во век. Аз съм Исус, царят Сионов, пострадавшия за греховете на света, Спасител на мира, Бог крепкий, Който говорих чрез рабите Си и дадох Словото Си вам за свидетелство. Словото Ми е и Дух, и Истина. Ето, аз те познавам кой си, но пътищата Божии са неизследими. Бог е Бог-тайна велика. Приими сега Моя дух и благословен бъди, понеже треба да те благословя. Святия Ми Дух в тебе съизволява. Той те пази и крепи винаги. Той тя люби и в теб се весели. Колко са благи Неговите мисли за теб! Той бди над тебе ден и нощ. Как полива душата ти с небесна роса, как Той те озарява, просвещава и ръководи всеки ден! Ако и ръка за ръка се фанат всички, които ненавиждат живота ти, пак няма да успеят в замислите си. Онзи, който се бори против тебе, нека знае, че се бори против Светия Дух.

Ти си Бог мой, помазан от веки, да бъде волята Твоя. Ти си Бог мой, Който знае всичко, ето няма скришно пред Твоите очи. В Твоите ръце е сила и власт и всичко Ти е възможно. Пред Тебе ще се поклони всяко коляно. Тронът Ти ще е Трон вечен и домът Ти ще се нарече дом за молитва. Поклонете се Господу в дух и истина. Пейте и възпявайте в душата си всички, които Го любите. Благословен Господ наш, Отец на праведните. Слава и чест и поклонение да бъде Нему, сега и во веки, Амин.

Това говори Господ сам и треба да бъде истина непоколебима; кой може да изследва Неговите пътеки? Ето душата ми е в смущение. Няма правда и не обитова светост без Негова дух. Желае душата ми мирът Господен, но Той не е дошел в пълнотата си. Боже мой, дано Твоите мисли превъзмогнат и дано Твоята благодат преодолее в сърдцето на тия мои братя. Ето, говорил си и повярвах. Твоите думи са живот вечен. Ще Те чакам, докато превъзмогнеш над враговете си и докато силите адови се поколебаят от своята основа и Ти се превъзнесеш и въцариш во век. Когато всяка твар горе в небето или долу в ада преклони коляно пред Твоя престол. Защото си свет и праведен. Боже, да дойде Твоето царство; Отче, да бъде Твоята воля, както горе в небето, така и на земята.

И рече Господ, Господу моему: Аз съм светилник, който осветява душата ти, защото съм истинен сияещ в тъмнината. От преизобилието на живота Си те родих, за слава Моя, и от пълнотата на любовта Си те въздигнах, обединих в сила и мощ и мъдрост, като те осветих, за да изпълняваш волята Ми. А понеже благоволявам в тебе по причина, че съм Бог вечен, Който те призовах според съизволението на светия Си Дух, от дълбочините на Своята душа и ти дадох види рекох: Ти си син Мой, Аз днес те родих. Родих те в света, за да се умножиш и станеш велик, да бъдеш подобен Мене. А понеже те родих в света, то и затова те и призовах чрез Духът Си, за да Ме познаеш, че съм Бог Вечний. Единвсеобемящ, Който съм и Който създавам и движа, от Когото всичко по начало излиза и по начало се връща. Този истия съм Аз, твой Отец - от века и до века. Всичко, що създавам, е за тебе, и ти за всичко. И ще те посрещнат всички като Господ. Цар и техен брат, когото Аз, Бог вечний Елихи ИхоВа пращам, за да откриеш себе си на всички, че в Моята вечна любов всичко живее, всичко расте, всичко се плоди и вечно весели. Защото с крепка десница крепя; и с мъдрост и знание обръщам все, затова към Мене се обръща всяка твар, за да приеме сила да се крепи. Ето, Аз ги викам по име и те ще чуят гласът Ми и ще се развеселят. Защото Аз съм Бог вечно техен, Който присътствува чрез силата Си всъде. Затова да се не колебае сърдцето ти, думите Ми са верни. Ето, Аз съм този, Който говоря с тебе. Много пъти съм ти говорил с благост и с любов. Затова прослави Ме, и ще те прославя. Благослови Ме, и ще се благословиш. Освети името Ми в душата си. Възвести правдата Ми за съд и Любовта Ми за спасение. А Аз съм Бог - твоят свет Дух, който ще свидетелствувам. Ето познавам те, зная теготите на душата ти и скръбта ти е известна мене. Желанията на духът ти са благопристойни и мислите на сърдцето пълни с благост, изходящи от Бога. Затова сега укрепи сърдцето си и усвети умът си и приготви душата си за Бога. Погледни на светът и знай чрез вяра, че всичко това Бог за тебе извършва. Погледни на Неговите работници, които с Него заедно работят: всякой един от тях от своята нива добрите плодове принася като благ дар на общия олтар на любовта. Ето нЗ, тези труженици на истината, благослови ги, за да приемат плата за своя честен труд.
И тъй, братя мои, честни и добри работници по всичките клонове на общото дело в царството на Истината, които се трудите за просвещението на света и подобрението участта на всеки страждущ. Приемете благословението Божие. Неговият Мир и веселие, които превъзхождат всякой ум, да изпълнят сърдцето ви. И Бог на Истината да благослови делото Си во век. Елате сега всички, които любите Господа, да Му се поклоним в Дух и Истина. Зашото Той е Бог наш и Отец наш от века.Онзи, към когото е словото Господне, треба да внимава, с всичкото си сърдце и ум да проумява пътищата Му. Но моят дух е в смущение, няма друг изход освен да приема пътят на Новия живот. Защото Бог ме направи поругание и звездание на всички. С поношенията и престъпленията им ме натовари. Нарани и смаза душата ми за техния мир. Скри лицето Си от мене, като че се е утегчил от моят вик. Станах присмех на своите си, чакам за виделина, но ето няма. Кой може да умилостиви Господа? - Ако Той е решил, кой ще Го възпре? Моят мир и моята радост са се помрачили вътре в мене. И причината за това зная; но може ли да се повърне и направеното да се отстрани? От детинството си търся моят Бог, Господ, Цар и Отец, но като че надеждата постоянно се осуетява. Може ли праведния да върши волята Му, кога е натоварен и съвпрегнат с нечестие? Колко е нещастна душата ми! Знанието ми е изчезнало, достойнството изгубено, правдата ми се е помрачила и волята ми свързана и аз съм като един, който е станал подигравка на съдбата. Но всичко това е праведно върху ми. Защото според заслугата, и заплатата; според послушанието, и благословението, и според любовта, отговора. Има ли себелюбивата любов нещо общо с Бога? - Не! Бог презира всичко, що е от светът. Дълго пи ще се бавиш, Господи? - Не! Ето, на време ще те посетя, за да те благословя. Аз ще бъда верен, както се клех в Светото Си име, че ако и всички да се опълчат против тебе, пак няма да успеят, защото Аз съм Бог, Който те крепя и ръководя. Ако се бавя още, то е с цел, да дам време. Аз съм истия днес и утре, Защото ще излея Духът Си скоро и изобилно. Времето е близо за „Царството Божие". Пази завета Ми, защото само ти си едно светило, което няма да изгасне. Заради тебе ще благословя, заради тебе ще помилвам всички. Моли се за другите, не преставай в моление. Духът Ми е с теб винаги. Нечист дух няма да се докосне до душата ти. Онова, което Аз освещавам, може ли да бъде нечисто? Защото не съм ли Аз, който изпълня закона? И ако Аз действувам, кой ще Ме изобличи, че върша грях? Не съм ли Аз Мерило, Свят Път, Правда, Истина. Милост, Любов, Вяра, Надежда и Благост? Защото истината Ми е същинска добродетел. Любовта Ми е непоколебима и благостта Ми пребъдва во век. Моят мир да пребъдва сега с тебе и присътствието на Духа Ми да те осени. Приеми Моето благословение. Аз съм Бог Господ, СаваОта Бог неизменим, вечен, Който съм от века и до века, един, Който Съм, и Който творя според разположението на Духът Си. Аз съм твоят дух, Който те просвещавам и умъдрявам, Който те учи в знание и мъдрост, Който съзиждам Своето царство, Който те утешава и подкрепя, Който говори всякога с тебе. Окото Ми е будно. Ръката Ми е готова да помага. Благослови сега Господа в сърдцето си и Го усвети. В това Бог се весели, да Го любим, да Му служим от душа и сърдце. Ей, Господи, да бъдеш благословен от сега и до века да се възвеличи името Ти.

Ей, слушай, Господ към тебе говори. Не очакваш ли добрини и благословения в пътя на живота си? Не ли затова се трудиш постоянно да добиеш сила и дух, за да можеш да живееш както подобава? Не ли за храна и облекло се луташ постоянно? И от що произлизат всичките ти страдания, ако не от извънредното ти желание? Понеже не си благодарен на онова, което можеш постепенно да добиеш с труд. Ти желаеш щастието, но треба нещо да заплатиш за него. Не си ли готов да услужиш на другите в техните нужди? Научи се тогава, че Господ изисква да правиш добро, но не сляпо, но с пълнотата на сърдцето си, със знанието на умът си, с любовта на душата си. Не се стреми просто като вол за плявата или като тигър за своята жертва или като лисица подла към курникът на своя съсед. Не жили като скорпия със своята опашка, нито хапи като змия. Понеже, ако отровиш своят ближен, що ще се ползуваш от делото си? Или ако погълнеш брата си, що ще добиеш? Животът на брата ти няма да стане стежа-ние твое никога и по никой начин. Добре да живееш, добре да работиш, добре да се отнасяш, това изисква живота. Треба да даваш от онова, което си приел от него. Който оре, ще приготви почва за сеидба, и който сее, ще и да събира. Законът е: каквото посее човек, това ще и да пожене. И така, да се не устрашава духът ти от никого. Надей се на Господа, защото Той е вече много близо. Ще чуеш гласът Му и ще се възрадваш. Той ще ти направи знамение голямо, ще ти засвидетелствува, че е верен. Ето Той ще ти открие тайната. Тази тежест, която е в душата ти, ще се премахне, Божия Дух ще те осени. Бог ще те въздигне като един от мъртвите. Ето ще треба да почнеш и по-скоро великото дело, за което съм ти говорил през всичките времена. Аз съм този Бог вътре в тебе. Богтайний, неизследимий, вечний, Който обитава в правда и истина. Аз съм истия Онзи, Който говоря всякога, Който уча мъдрост.

Аз съм Онзи, Който съм бил с тебе винаги. Аз съм Онзи, на Когото си чул гласът. Аз съм Онзи Бог - Любов. Пътищата Господни са неизменяеми, за то Бог ще благоволи и ще покаже милост. Бог ще дойде и ще те избави и ще те укрепи като стълб непоколебим. Той ще извърши все, що е говорил и все, що е обещал. Идат дни, в които праведните ще се радват, че Господ е техен пастир. Стой твърд кактр и досега. Бъди верен при всичките изпити, да не могат враговете Божии да те охулят. Освети името Господне. Благослови Господа в душата си. В това се Той весели, когато въздигаме хвала и молитва пред престола Му. Чудни са Божиите милости и щедрости. Благоутробен, милостив и жалостив е Господ. Радвай се в Господа, извършвай всичко според съветите на Светия Дух.

Защото така говори Духът Господен: на третия стан възвание, а на четвъртия освещение; а в целостта натри и четири са седем служения. Всякога, кога Ме призоваваш, ще тя слушам, понеже съм Бог светий, силен да помагам.

Правота, чистота, вяра, надежда, любов, не търпят никое двоумие, нито двоеличие. Вън всяка гневливост. Бог не е Бог на гняв, но на благост. Той е, Който спазва милости до тисящи родове. Той не приема одумването и неблагодарността. Имай пълно упование в Него, като неизменяем и постоянен на Своите обещания. А след всичко това Бог ще ти прати благословение. Защото Той знае защо те е пратил; и Неговите планове и възнамерения никой не може да въспре или да осуети. Господ е крепък във всичко. Избраният Божий Цар и свещеник Христос Господ на Господарите. Аз ида днес да те благословя, Аз съм Този, Който съм от начало, Бог светий. Царството на Отца Моего наближава. Ида да сторя волята на вечния Бог Ихова. Отец на бъдащите векове, Господ Славний, Силний, Господ на любовта все и във все.

Блажени, които Го любят и са любени, защото е тяхно царството, мирът, радостта и живота.
Събуди се ти, който спиш. „Време е": - Въскресни от страстите на „ниския" ти, който си умрял. И размисли за живота си: от где иде? - Защо е? Де си го отправил? Лептата, която ти е дадена да принесеш за благото на ближния си, де си я оставил? Ето, чакам на тайните врата на сърдцето ти за отговор.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ