НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.Изпратено препоръчано писмо до Мария Кисова

ТОМ 9
Алтернативен линк

1.Изпратено препоръчано писмо до Мария Кисова, ул. „Симеоновско шосе" №14, София.


10.11.1992 год.

Уважаема Мария Кисова,

Настоящето писмо се пише от Вергилий. Това е третото писмо, което Ви пиша от няколко години насам, които съм изпращал винаги препоръчано. Последното писмо го изпратих във връзка с новината, която научих, че се издава „Изворът на Доброто" и че било отбелязано на корицата, че автор на този труд е Борис Николов. Тогава аз предупредих няколко човека да Ви предадат както на Вас така и на издателите, че ще бъдат дадени под съд от мен заради лъжа, плагиатство и кражба, понеже авторът на този труд е Боян Боев. Не след дълго време ми съобщиха най-официално, че корицата е променена и че е поставено името на Боян Боев. Аз изчаках за да видя как стоят нещата. Освен това аз Ви написах писмо, в което Ви написах подробно, че притежавам оригинала на Боян Боев, така също и оригинала на редакцията на Борис Николов, в която редакция той се е подписвал на всеки трети лист. Тогава аз Ви упрекнах и обвиних, че Вие преднамерено си служите с лъжа и кражба на труда на Боян Боев, защото знаехте много добре как стоят нещата. Освен това аз подробно Ви описах цялата история и Вие не може да се извинявате, че не знаете каква е историята на „Изворът на Доброто". Накрая Ви написах, че аз не съм Ви враг, а съм Ви голям приятел. А дали това е така Вие ще прецените сама. А сега това най-лесно ще прецените дали аз съм Ви приятел след като излезна „Изворът на Доброто".

1. Печатът на тази книга е добър.

2. На първа страница е публикувана снимка с Учителя, на която се отбелязва, че се публикува за първи път. Вие я публикувате без да искате разрешение от автора фотограф на тази снимка. Авторът е Георги Кьосев, а неговата съпруга Надежда Кьосева, е не само възмутена от постъпката Ви, но е убедена, че Вие търгувате с образа на Учителя. Освен това тази снимка е от Молитвения връх на Рила, а не е от Мърчаево. И това Вие знаете много добре. Тя се помества, за да се покаже, че Борис Николов стенографира на тефтерче и да се докаже, че той е стенографирал и дешифрирал „Изворът на Доброто" според Вашият първоначален замисъл на една голяма лъжа. Зад Учителя има личности, които са действени в живота на Братството и които Вие не познавате. Освен това при нозете на Учителя седят трите стенографки на Учителя: Паша Теодорова, Елена Андреева и Савка Керемидчиева, които Вие не познавате, защото сте друго поколение. На корицата тези три стенографки са отрязани, така че да не се види, че при нозете на Учителя има три стенографки, които стенографират и си вършат своята работа като ученици. Това е направено с цел да се види, че Борис Николов е стенографа на Учителя и че това е негов труд според Вашия първоначален замисъл. А това е една голяма лъжа. Освен това фотографът е заснел още три-четири пози от същото място в разстояние от 5-10 минути, в които се вижда, че Борис не само не записва, но дори и не слуша, а си гледа встрани, други неща. Защо не поместихте именно една от тези снимки, за да се види кой стенографира, кой слуша и кой се разсейва насам-нататък. Така, че публикацията на тази снимка е пълен провал за Вас. Ако не бях се намесил, за да коригирате авторството, провала Ви щеше да бъде необратим. Питам тогава, аз с тази реакция спрямо Вас как постъпих? Като враг или като приятел? Отговорете си сама. Аз за Вас не съм брат поради това, че майстор Борис Ви настрои заедно с Милка Кралева срещу мен и организира цялата кампания срещу мен. За мен майстор Борис е един дух, който провали цяло Братство, провали всички, които бяха около него и с него, включително и Вас. Аз зная много добре как стана това, защото бях жив свидетел. Това са методите на майстор Борис и на мозайкаджийската бригада. А Борис Николов е нещо съвсем друго и това го зная не само аз, но и самата Вие. Защото не може човек, който да е живял в онзи дом един месец, а да не узнае тези неща и да не ги изпита на гърбът си. А Вие живяхте там не малко години и знаете много добре как стои истината. Аз питам, защо прилагате методите на майстор Борис чрез това издание? Защо не поместихте на корицата снимката на Боян Боев с Учителя? Има няколко такива снимки. Та той си е заслужил това и това е негов труд? Отговорът е, че Вие си служите с лъжите на майстор Борис, които лъжи ликвидираха цялото Братство.

3. Борис Николов не е бил в Мърчаево, а стенографи там са били: Елена Андреева и Савка Керемидчиева, от чиито стенограми излезна „Заветът на Любовта" в три тома. А от тефтерчетата на Боян Боев излезна „Изворът на Доброто", а Вие се опитахте да му окрадете неговият труд. Борис е присъствувал само на съборните дни на връх „Острец", понеже той е бил мобилизиран тогава. Цялата тази история аз съм я записал и ще бъде издадена като част от спомените на Борис Николов.

4. Ако Вие искате да дешифрирате тефтерчетата на Борис Николов, които той е стенографирал, можете да го направите. Аз нямам нищо против това. Аз съхранявах тези тефтерчета на Борис Николов над 10 години и понеже той пожела да дешифрира по мое настояване някои спомени, то аз му ги върнах през 1976 г. Но той ме излъга, не работи по тях, а ги прехвърли на други лица, които му бяха подчинени, но които изобщо не знаят как стоят нещата. В тези тефтерчета има отделни мисли, които той си е харесал и си ги е записал по време на беседа от Учителя. Но това не е пълна стенограма на Словото на Учителя. Освен това там имаше и много негови скици, които бе нарисувал, когато Учителят е говорил по някаква тема. Той имаше тезата, че Словото на Учителя така се изразявало в момента във вид на образи. Но това не е вярно, защото достатъчно е да се сравнят тези скици със Словото на Учителя и ще се види, че това са различни неща. Това са скици на майстор Борис, а не на истинския Борис Николов. По моя идея те бяха фотографирани, направени на албуми и Милка Кралева през времето на нашето тримесечно съпружество бе донесла у дома. Аз ги връчих на Борис. Според моята идея той трябваше съобразно всяка скица да напише и да цитира от неговите мисли. А той постави мисли от Учителя, за да докаже своята теза, която не е вярна според мен. Тези тефтерчета не са у мен, аз съм ги върнал на Борис и те са или у Вас или на друго място, където много добре знаете къде е това място. Ако искате да работите с тях, аз знам какво представлява съдържанието им и мога да Ви дам някои идеи за това. А защо ли? Още от 1972 г. аз съм определен от Борис Николов и Мария Тодорова за техен приемник. Аз имам документи за това и съм упълномощен аз лично да решавам въпроса с тяхното литературно и творческо наследство. Това е решено преди Вие да дойдете в този дом, защото аз бях там десет години преди Вас. Аз съм свършил работата на Мария Тодорова и съм свършил работата на Борис Николов. Аз зная колко ми струва това. Вложих 10 години труд, сили, средства и се жертвувах до край. Аз три пъти съм му спасявал живота като лекар и Вие знаете това много добре. Аз съм се молил на Учителя да вземе от моя жизнен кредит, от моя жизнен кредит и да го даде на него за да довършиме онова, което аз бях запланувал и което той трябваше да свърши. Но той ме излъга, измами и изигра. А Вие знаете, че това са методите на майстор Борис. Той има вина за разрушаване на брака ми с Милка Кралева и той обърка Милка както и Кралю. Там, където се е намесил, майстор Борис проваля всичко и всекиго. И Вие знаете това много добре.

5. Боян Боев дешифрира и написа един материал от 1000 страници, които са разговори с Учителя озаглавени като: „Разговорите с Учителя при изгревите на Слънцето" и „Разговорите с Учителя на планината Ел-Шадай". Аз се противопоставих Борис да редактира този текст на Боян Боев, защото знаех цената на неговият опит при неговата редакция на „Изворът на Доброто". Този материал аз можех да го прибера и Вие изобщо да не знаете, че изобщо съществува такъв. Но аз го оставих нарочно, за да си направи опита Борис. И сега този опит вероятно ще бъде направен от Вас. Аз нямам нищо против, Вие да подготвите този материал, но не да си служите с методите на майстор Борис. Аз Ви заварвах няколко пъти как Вие прочитахте някои изречения от материала на Боян Боев, а майстор Борис полегнал в леглото умуваше и променяше текста на Боян Боев. Аз тогава се противопоставих и го изобличих лично пред Вас, защото видях, че това беше майстор Борис. Тези две лица аз отлично ги познавах, защото след завръщането си от Либия от десет срещи, аз само при две срещи съм говорил с Борис Николов, а при другите осем срещи бе майстор Борис. Така, че ако искате да работите можете, но да се спазва стриктно оригинала на Боян Боев. Ако не спазите това ще се провалите, защото оригиналния текст е написан от Боян Боев в четири екземпляра и се намира на още три места. И след време Вие ще бъдете изобличена и упрекната в лъжа, така както аз правя сега в това писмо до Вас. Но аз съм запознат с всички неща и зная как стоят нещата изобщо и моята критика към Вас е принципна и Вие ще се убедите, че аз съм Ви голям приятел, а не враг.

6. Според правилата на Синархическата верига, жени не взимат участие в ръководството на Братството и не взимат участие в решение на братски проблеми, отнасящи се до Школата на Учителя и Словото Му. Това лично Борис Николов го е дешифрирал от стенограма на Учителя и записал. Това нещо аз лично го накарах навремето да го потвърди пред Вас и Вие бяхте много изумена от това. И всичко това Вие го забравихте. Всички провали на Братството и борби бяха започнати от жени и вкараха братята и братята изгоряха в борбите.

Къде са братята? Няма ги, а нали идват по равен брой в Школата? Сега от няколко години се развихриха жени, като Йонна Стратева, Ина Дойнова, Мария Митовска, включително Милка Кралева и Ваша милост. И правите грешки след грешки, защото не знаете как са нещата и нямате кредит за ръководство от Учителя. И Небето ще Ви спре, в това съм убеден. Първо трябва да станете сестри, после духовни сестри и трето духовната сестра не се занимава с ръководство и тя не решава нещата. Решава ги духовният брат. Пример: Ето аз съм определен лично от Борис да решавам този въпрос и това Вие знаете много добре. Вие не ме питахте при издаване „Изворът на Доброто". А този въпрос аз го решавам. Ако не бях се намесил, Вашият провал щеше да бъде пълен и безвъзвратен. А сега ще можете да се измъкнете и то чрез моята намеса.

7. Аз сравних книгата, която сте издали с оригинала на Борис Николов, който притежавам. Аз направо съм изумен от Вашата намеса към текста. Аз съм си отбелязал по страници какви отклонения са направени във Вашата книга, но сега не е мястото да Ви ги изнасям. Вие почвате промени още от първата страница та до последната. Аз не говоря за оригинала на Боян Боев, а за този на Борис. Вие изменяте постройката на изреченията на Борис. Разбивате текста на Борис и го прехвърляте към други глави. Там, където е отбелязано с едър шрифт от Борис, Вие не го отбелязвате. Разбивате на две даден текст, като към всеки текст си правите увод, който не е верен понеже не познавате епохата и времената. Изхвърляте цели случки и пасажи. Прибавяте някои неща, изхвърляте други неща. Дори на последната страница стр. 346, където се говори за Благодарността, то Вие изхвърляте закона за Благодарността и включвате Ваш текст, който не е верен и не почива на никакви окултни закони и постановки на Учителя. Ето ще Ви докажа, като цитирам пасаж от оригинала на Борис: „Важно условие за съществуването на вътрешната връзка е Благодарността. Човек трябва да благодари за да поддържа вътрешната връзка с Бога. Тогава всичките ви желания ще се постигнат". Ето, това Вие сте изхвърлили, а това са окултни закони от Словото на Учителя. А защо сте ги изхвърлили? Защото работите срещу Борис Николов, и защото работите за майстор Борис. Дори Борис Николов в своята редакция не се е осмелил да коригира това, което го има в оригинала на Боян Боев. Ето ви пример, чрез който аз Ви доказвам, че Вие не сте благодарна към Борис Николов и затова сте изгубили вътрешната връзка с него и вътрешната връзка с Бога. Това значи отклонение от Словото на Учителя и от Школата. А този, който Ви е отклонил е майстор Борис. А кой е майстор Борис Вие знаете много добре.

8. Ето на стр. 14 в оригинала е отбелязано: „Къде е Господ?" А Вие в книгата пишете : „Къде е Бог?" Господ е едно, а Бог е друго. А човек, който не знае, че има разлика между Господ и Бог няма право да се занимава с тази работа, с която Вие сте решили да се занимавате. Това е категоричното мое мнение. Първо ще станете сестра, после духовна сестра и чак тогава ще може да работите. А този Ви опит е за мене пълен провал.

В книгата е направен предговор. Като се опитват да подхвърлят една лъжа, че „Изворът на Доброто" е дешифриран от Борис Николов. А това е лъжа и тази лъжа е предадена от Вас на тях. Как така ще пишат за Боян Боев в предговора, когато в първоначалната заглавна корица бяхте отбелязали, че автора е Борис Николов, а след моята намеса Вие коригирахте и се опитахте да се измъкнете като отбелязахте, че Словото е записано от Боян Боев, а е съставено от Борис Николов. Та Вие дори променяте и оригинала на Борис Николов, което означава, че работите срещу него. Освен това този предговор няма нищо общо със Словото на Учителя и със Школата на Учителя. Това издание е насочено както срещу Борис Николов, така също и срещу Боян Боев, така също и срещу Школата на Учителя.

9. За доказателство аз съм решил да избера една въпросна страница от оригинала на Боян Боев, да извадя същата страница от оригинала на Борис Николов с неговия подпис, както и съответната страница от Вашето издание на тази книга. Ще ги прехвърля на ксерокс и ще ги изпратя във всички Братства в България, както и ще ги предам на по-активните членове в Братството. Ще опиша как стоят нещата и те сами ще могат да сравнят първо оригинала на Боян Боев, после ще видят как Борис Николов го е изменил с неговия подпис и накрая ще видят също как Вие от Ваша страна сте изменили онова, което е написал Борис Николов. Освен това, ще Ви попитам как се наричат онези, които променят оригиналния текст на Борис Николов и ще запитам, кому служат тези хора - на Бялото или на Черното Братство. Освен това ще извадя снимка от онези пози, които е заснел Жорж Кьосев, където се вижда, че на същото място и по същото време Борис не само, че не записва, но не слуша, а си гледа насам-натам разни неща. Накрая ще им изпратя една снимка на Боян Боев с Учителя, за да видят какво е трябвало да се сложи като корица на книгата и да разберат защо не е сложено. И тогава всички ще разберат кому Вие служите. За мене е ясно кому служите. Вие служите на майстор Борис и чрез него работите срещу Борис Николов и срещу Школата на Учителя.

10. Вие бяхте свидетели как майстор Борис извика от Айтос Надка Куртева в Бургас по идея и настояване на Кралю, за да й забранят да ми предаде писмата на Учителя до Георги Куртев. Вие помните как той е удрял по масата и е казал, че с този юмрук той разбива черепи и кости. А това бе юмрукът на майстор Борис, който провали цяло Братство и всички около него включително Вас и Кралюви. Надка Куртева бе възмутена от него, но му се подчини. Като свидетел бе и Койна, които разказаха в Айтос всичко. След този случай аз реших да се разведа с Милка след като е имала 9-годишен брак с мен, от които само три месеца съпружество. Реших да организирам чествуване по случай 120-годишнината от рождението на Георги Куртев, като за първи път аз изведох музикантите на сцената на зала България, като реализирах желанието на Учителя. Съставих един сборник, в който нарочно не включих разказите на Верка и Надка Куртеви, защото те се подчиниха на майстор Борис. Нарочно не включих и разказаните опитности, стенографирани от Борис Николов на Георги Куртев, за да му покажа, че аз съм който решава нещата, а не майстор Борис. Аз ще ги включа в едно друго издание. Издателството ме излъга както в печатницата, макар, че си платих с мои лични пари. За това пък като утеха ми остана, че книгата излезна с оценка тройка, а пък издателството и печатницата фалираха, защото ме излъгаха. Проведох и чествуване в гр. Айтос по същия повод и приключих една моя идея, в която включих да участвуват и да се реализират към 20 човека, а аз бях зад кулисите на заден план. След този случай се видя кой работи и кой е против Братството в Айтос. След този случай Кралю Кралев няма да смее да стъпи вече в Айтос защото се доказа, че той работи срещу Куртев. Освен това той на времето се опита чрез властта да спре един събор в Айтос. Като последица от всичко това братята и сестрите от гр. Бургас отстраниха Кралю от ръководството. А защо му се случиха тези неща? Защото стана жертва на майстор Борис, на онзи който тропаше с юмрук в неговия дом и крещеше, че с този юмрук троши черепи и кости. А Вие бяхте свидетелка там, че това е точно така, както аз го описвам. А днес можете да проследите последиците на този юмрук на майстор Борис.

11. Научавам, че в последните години имате връзка с разни чужденци, че ходите в Англия, че искате да се омъжите за англичанин и да прехвърлите някои неща в Англия. Вие не знаете постановката на Учителя за работата с чужденците. Тезата на майстор Борис е погрешна и тя създаде сума неприятности и провал на Братството за работата с чужденците. Всички опити от групата на Крум - на Мария Митовска, на Жиката от Габрово, на Йонна Стратева, на Ина Дойнова, на Милка Кралева и др. са напълно погрешни и са насочени срещу Учителя и Неговото Дело. Ние имаме постановката на Учителя, а Вие не я знаете. Знаете постановката на майстор Борис, който провали цяло Братство и включително всички край него. И сега се работи по методите на мозайкаджийската бригада, които нямат нищо общо с Школата на Учителя. Бялото Братство не е секта, не е организация, не е църква и нейното място не е в Комитета на вероизповеданията. Бялото Братство не се регистрира, не си изработва устав, не създава организация, не си избира Братски Върховен съвет, а се ръководи от Словото на Учителя. Това Ви го пиша, за да знаете, че всичко което се прави сега няма нищо общо с Школата на Учителя. А това е клопка поставена от мозайкаджийската бригада с майстор Борис, а не Борис Николов. Вие работите сега по същите методи на майстор Борис.

12. Ако Вие решите да напускате България ще ми предадете целия архив, който е останал от Борис Николов, за да го съхраня. Аз съм негов приемник и духовен наследник, защото аз съм му свършил неговата работа. Той ме е упълномощил не само устно, но и писмено, че единствено аз разрешавам въпроса кога, как и под каква форма да се издаде онова, което той е написал. Аз съм работил десет години с него и неговото творчество аз съм го разпределил на десет отдела. И този въпрос аз го решавам, защото имам заверка пред нотариуса и мога да дам под съд всеки, който се опита да опорочава нещата на Борис Николов. Вие без мое разрешение се опитахте да издадете тази книга. Това е провал за Вас. Ако не се бях намесил и Ви бях оставил, щяхте да поместите, че това е стенографирано от Борис Николов и тогава щяхте да проверите какво значи лъжа и провал. Аз Ви спасих в случая. А за грешките, които сте направили в това издание и сте променили оригинала на Борис Николов аз смятам, че това е направено умишлено! С това вие искате да докажете, че Вие сте тази, която решава как да бъде разрешен даден проблем. Но след като се провалихте и след като аз възнамерявам да направя това, което описах по точка девета, то тогава ще видите, че има още хора, които лично познават Боян Боев, а и лично са сърбали попарата на майстор Борис. И тогава ще разберете какво означава тяхното мнение спрямо Вас.

Аз знам при какви обстоятелства Вие отидохте при Борис. Аз знам как бе това заплатено, както от негова страна, така и от Ваша страна. Аз тогава Ви предупредих пред самият Борис за последиците. Вие не ме послушахте. Ако бяхте ме послушали досега щяхте да имате семейство, Вашият годеник щеше да бъде съпруг и щяхте да имате деца и Вашият живот щеше да протече в друга посока. И тогава щяхте да бъдете по-полезна на Братството. А сега сте жертва на майстор Борис. Милка Кралева стана също жертва с баща си на майстор Борис. Аз също станах жертва, но аз платих само с разрушаване на брака, защото аз съм се жертвувал за Борис Николов и моята жертва е толкова голяма, че майстор Борис не може да направи нищо. Това, което съм направил за Борис Николов и за майстор Борис те и двамата не заслужават. Но това съм го направил в името на Школата на Учителя. Това е моята жертва и саможертва за Школата на Всемировият Учител.

Аз се много опасявам, че Вие ще се подхлъзнете и ще направите втора груба грешка с останалите хиляда страници на Боян Боев. И след като съм Ви предупредил, тогава последствията ще бъдат жестоки за Вас. В предишните две писма аз исках среща с Вас, но Вие не пожелахте, понеже смятате, че Вие движите нещата. Нещата не ги движите Вие, но майстор Борис. Аз Ви предлагам да се срещнете с мен, но това не мога да го направя в оня дом, защото аз съм сърдит както на майстор Борис, така и на Борис Николов, и няма да им простя и на двамата, че те бяха и двамата виновни за разбиването на моя брак с Милка и че това, че моята дъщеря я развеждат насам и натам, но никога не я довеждат при мен. А това са методите на майстор Борис. Преди да замина за Либия аз му предадох ключа от моята вила в Своге. А на Милка предадох към 600 писма от Учителя. Като се върнах от Либия не ми върнаха нито ключа, нито писмата, нито ми довеждат дъщерята. Е, питам какво е това? Чакам отговор по горните 12 точки и настоявам за среща.

С уважение: Вергилий Кръстев

Забележка на Редактора:

Днес Мария Кисова върви от град на град в провинцията и говори срещу „Изгревът". Има защо да говори. Нека говори. И така трови последователите на Учителя Дънов в провинцията. И те вярват на нея, а не на „Изгревът".

Но фактите са налице. Прочетете в „Изгревът" т. V, стр. 199 с № 83 -„Къщната помощница Станка" за да видите как бе взет завещаният дом на слугинята Станка и как тя бе изгонена от Мария Кисова.

Отидете в гр. Бургас на ул. „Поп Грую" 66 при ръководителя на братството Димитър Добрев, за да ви разкаже как Станка бе изгонена от собствения й дом завещан от Мария Тодорова. Да ви разкаже как се събираха пари от хора, за да я гледат в последните й дни на живота. И после се определете сами, кого да слушате и кому да вярвате. ~ "


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ