НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

11. БОРИС НИКОЛОВ

ТОМ 8
Алтернативен линк

11. БОРИС НИКОЛОВ




Борис Николов го помня от Школата на Изгрева, 7-8  години преди Учителят да си замине. Правил ми е впечатление, че винаги  беше сериозен и доста мълчалив. Знаех, че има университетско  образование, но се е отдал на физически труд - мозайка да прави, стана  мозайкаджия, от което изглежда печелеше добри пари. Беше от Габрово,  което говореше, че си прави добре сметките. А не беше скъперник - знаех,  че когато някои братя или сестри от Изгрева са били в материално  затруднение, той се е отзовавал. Помня го преди последната Световна  война, на Рила, на Молитвения връх как слушаше беседите на Учителя: със  затворени очи и с ръце на ушите. Имам и една голяма снимка от тогава.

Правил е опити и той да пише в братските вестник и  списание "Житно зърно", но неуспешно. Доколкото си спомням само една  малка статия от 15-20 реда. А имаше желание да се сработва с редовните  дописници: Г. Томалевски, Георги Радев, Любомир Лулчев, д-р Стратев,  Елиезер Коен и др. Не мога да го обвиня в завист особено към Лулчев, за  да се нахвърля в своите спомени (в синята книга "Изгревът") така  неоправдано върху Лулчев, за всички неудачи на Изгрева. А при процеса  срещу Борис Николов (1957-58 г.) се разбра кой беше виновен за всички  неудачи и разбиването на Изгрева.

Пишейки тези редове в паметта ми изникна един случай във връзка с Борис.

Това беше в Русе, когато бях артист в Русенската  опера. Строеше се нова опера. Борис се беше наел да изработи мозайките  на новата опера. Отидох един ден да го видя, да го поздравя за работата  му и да го похваля пред работниците като умен и добър човек.

"Добър ли?, казва един от работниците: „Той си  доведе от София двама умни, един доктор и един уволнен министър. Веднага  им даде по една мистрия, произведе ги майстори, за да получават  по-големи заплати (надници) от нас, работили-неработили. Ние, старите  работници трябваше да ги учим да държат мистриите. Та добър, а? А бил и  дъновист!" Не можах нищо да им кажа повече. Докторът това е Методи  Константинов.

Минаха няколко години от тогава, Борис и Жечо  Панайотов бяха осъдени: Борис на 12 г., а Жечо на 8 г., но лежаха в  затвора само 4 г.

След излизане от затвора и малко време след това  Борис Николов вече не идваше на 7-те рилски езера и на Молитвения връх.  Той си беше избрал едно място по-високо от Молитвения връх, казваше се  "Салоните", на 1-1 1/2 часа път от лагера на 11-рото езеро. Защо, не ми е  ясно. Може би не му е било много удобно, може да се е срамувал - как ще  го гледат като бивш каторжник, а може и да не е искал вече да  контактува с братята и сестрите от Изгрева и провинцията, които през  лятото идваха на Рила, които са само чули-недочули каква е истината и  каква роля е играл техния много популярен и добър брат Борис.

Учудва ме изказването на брат Борис Николов за  случая с Невяна Неделчева, записан на стр. 453, ред 2 горе, том I на  "Изгрева". „Тогава една сестра - Невяна Неделчева, като вижда запалените  огньове в двореца и че там се горят царските архиви, отива в Мърчаево,  където е Учителят и Му казва: "Учителю, вече три дни от двореца се вдига  пушек, защото се горят царските архиви. Брат Лулчев също има архив на  Изгрева и свои дневници. Какво да правим с тях?" Невяна Неделчева е  близка с Лулчев и е от неговата група на "Упанишадата". За миг спирам,  за да изоблича Борис в една неистина - ако щете една лъжа, защото аз съм  от начало и до края на живота на "Упанишадата". Но Невяна Неделчева  никога и при никакъв случай не е пристъпвала и присъствала при нас в  "Упанишадата". Лулчев съзнателно я е държал винаги настрана от  "Упанишадата"!

Продължавам цитата от стр. 453: "Учителят я  поглежда строго и с много строг тон й нарежда: "Няма да пипате и да  изгаряте архива на Лулчев и неговия дневник. Нека сега да видим дали  неговия дневник ще му спаси главата! Нали за това го написа, да му спаси  главата и да му донесе слава!"

Тук вече Борис прекалява; слага в устата на  Учителя думи, които Учителят не може да произнесе по този начин. Нима  Учителят с махленско любопитство и злоба ще каже: "Нека сега да видим  неговият дневник ще му спаси ли главата и да му донесе слава?" "Умрял  кон не рита", казва народа.

Борис добре знае това и с тези си думи иска да  принизи Учителя до своето си посредствено равнище. Това е престъпно към  паметта на Великия Учител - Беинса Дуно. Жалко, че Борис Николов се е  въртял около Учителя толкова много години и не можа да влезе в стила на  изказванията на Учителя. Затова всеки би се усъмнил в това, което  разказва Борис, че Учителят го е казал.

Такава дълга тирада с такава злоба Учителят не може да каже за своя пратеник при цар Борис III, и на когото е гласувал доверие.

Всеизвестно е, че Невяна Неделчева е живяла в  бараката на Лулчев, в мазето, или по-точно в долния етаж на бараката, че  Лулчев също е бил евакуиран в Мърчаево, и редно е той да разполага с  архива си, а не Учителя, и най-малко Невяна Неделчева.

А от къде тя, Невяна е разбрала като вижда пушек  над двореца, че непременно се горят царските архиви? Имаше кухни в  двореца, помните ги, те бяха откъм улица "Московска" и постоянно гореше  отвън - готвеха се ястия за царското семейство.

Чак при процеса срещу дворцовите служители и  съветници се разбра, че генерал Жечев и Павел Груев - и двамата на щат в  двореца и постоянно работещи в двореца са изгорили дворцовите архиви,  без да става дума, че е имало огньове и пушеци, както ги предава и  съчинява Борис Николов. При процеса срещу Лулчев се вижда, че той не е  германофил, както иска да ни убеди Борис Николов. Всички свидетели и от  едната, и от другата страна се изказаха, че той е бил повече англофил,  има английско възпитание и култура, бил е в английските авиационни  школи, където завършва с титла: пилот N0 319 на английските кралски  въздушни сили. И във всичките му книги, които е издавал се вижда, че е  държал на английската политика. И на всички обвинения на прокурор и  съдии, той казваше, че в края на краищата той е българофил.

Връщам се към изказването на Борис Николов и на  стр. 452, том I на "Изгрева": "че той, Лулчев, няма нищо общо с Учителя,  че е германофил и комунистите ни гонеха заради Лулчев, а ние нямахме  нищо общо с него. И според Учителя Лулчев е представител на Черната  Ложа", (край на цитата - т.м.) Аз никъде в беседите не зная, а и не съм  чул Учителят да се е изказвал персонално за някого, че е от Черната Ложа  и още повече за Лулчев.

Тук вече трябва да се спрем на моралния лик на  Борис Николов. Борис казва, че Учителят го е определил да бъде  ръководител на братството. Учителят това не го е направил. Борис, за да  оправдае тази лъжа казва, че ръководителят се ражда, той не се избира.  Вярно е за Учителя, който се ражда да бъде ръководител на Бялото  Братство, но не и за Борис важи това.

Учителят наредил на Савка Керемидчиева да каже на  Борис Николов да му се предадат всички неща, а именно, неиздадените  беседи и архив на Братството. Явява се въпросът: защо на Савка ще каже  Учителят да каже на Борис, нали Борис е бил все при Учителя!? Жалко, че  Савка си замина няколко месеца след Учителя и не може да свидетелства.  Всички неща Борис ги е взел както той твърди и си въобразил, че това е  знак на Учителя, Борис да стане ръководител. Възниква нов въпрос: Във  всички неща, които Борис е взел влизат и многото милиони и злато. Борис е  държал тези пари, без да дава отчет на никого в продължение на 12  години след заминаването на Учителя. Това говори, че той ги е обсебил.  Казано по-просто - откраднал. И затова, когато дойдоха държавните  ревизори едва можа да се опита да каже къде са изразходвани.  Изразходвани хиляди, а знаем, че са били милиони.

Когато го съдиха се разбра, че неговите деяния са  били престъпни. Как ги наричат такива хора, вие кажете! Според Борис,  Лулчев нямал нищо общо с Братството и Учителя. Това е вече безсрамно.  Доказано е в дневниците на Лулчев и в съда, когато го съдеха, че  Учителят е пращал при Царя Лулчев с поръчение какво да му каже (на Царя)  и след това Лулчев се е връщал при Учителя, да Му докладва за разговора  си с Царя. Може ли нормален човек не само да каже, но и да го пише, че  Лулчев няма нищо общо с Учителя? Криминалният престъпник Борис Николов в  том I, "Изгревът" още от 1944 г. продължава да трови добрите и наивни  братя из цяла България, които като не знаят какво е станало и какво  става на Изгрева в София, продължават да четат и да съжаляват бившия  затворник и да го наричат добрия брат Борис.

Да ви цитирам ли изказването на академика-историк  професор, доктор Николай Генчев, след като е изследвал ролята на  Любомир Лулчев при Учителя? Ето: "Лулчев започва редовните си срещи с  Царя през 1938 г., когато Дънов му поръчва да бъде негов говорител в  двора, мисия, която той приема като поле за "служене", макар и както  пише на Учителя, че политиката му е "отвратителна и гнусна". Любопитно  е, че Дънов не е проявявал интерес към директни контакти с Царя, поради  това Учителят изпраща в двореца офицера Лулчев, за да повлияе на Царя и  т.н." (край на изказването на проф. Николай Генчев).

Опитвам се да оневиня посмъртно Борис Николов  единствено с това, че когато е писал спомените си е бил вече неадекватен  или казано на по-прост народен език: не с всичкия си!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ