НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ЛИ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО?

ТОМ 8
Алтернативен линк

9. ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ЛИ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО?




Едва ли има човек на Изгрева, който да не е  хвърлил буца пръст, да не кажа нещо по-нечисто върху личността на  Любомир Лулчев. Някой от завист или обида може би за нещо, съчинява  някаква история, тя се подема от негов близък и се стига до положение,  че за всички неудачи на Изгрева и в Братството е виновен само Лулчев, и  след като той не може (54 години не е между нас, живите) и няма кой да  опровергае измислиците и лъжите, мълвата шества и трови душите на  младото поколение - сподвижници на идеите на Учителя.

По изказванията и писанията на старите братя,  много млади, които не са виждали нито Учителя, нито Лулчев на живо,  почват да преповтарят отрицателните характеристики за Лулчев, че не е и  че няма нищо общо с Братството и с Учителя. Ето какви са слуховете и ето  каква е истината:

1. Лулчев бил създал своя школа в Школата на  Учителя, с така наречената "Упанишада". А знаят, че Учителят насърчава  такива групи - прочетете съборната беседа от "Пътя на ученика", 1927,  стр. 59, 107, 225. Дори четем на стр.

107: "Някои от вас трябва да се учат от  по-напредналите ученици, те трябва да имат старание, да питат това,  което не знаят. Някои от вас мислят, че знаят всичко, че може да се  постигне всичко изведнъж. Не е тъй лесно да се постигнат нещата изведнъж  по магически начин".

2. За Паневритмията, пак Лулчев виновен, че не е  въведена в училищата. Брат Николай Дойнов цитира и разбира се подкрепя  изказването на Веса Несторова, че Лулчев е виновен. (Виж "Изгревът", том  I, стр. 434-507).

Истината е проста и ясна: Учителят нарежда на  брат Лулчев да се уреди въвеждането на Паневритмията в училищата. Лулчев  естествено от най-високо място захваща реализацията. Министър на  просветата става професор Йоцов, който няколко пъти, като главен  секретар на просветата е ходил при Лулчев за съвет и обещава да  съдейства за изучаване и практически да се въведе Паневритмията в  училищата. Лулчев свързва Милка Периклиева с министър Йоцов и нещата  тръгват. Милка осведомява периодически Учителя, който все й напомня да  бърза. Милка бърза, но бавно, започват бомбардировки и накрая Учителят  казва: "Времето определено за Паневритмията изтече!" Милка в спомените  си сама си признава грешката за незавършената работа по Паневритмията.

3. Лулчев бил виновен за преследването на  Братството от комунистическите власти и за разрушаването на Изгрева. В  главата N0 11 Борис Николов ще ви разкажа как и защо бе разрушен  "Изгревът".

4. Не можаха да пуснат слухове, че Лулчев е  виновен и за идването на комунистическия строй в България, защото  Учителя още в 1941 г. беше казал, че руснаците ще дойдат. Случаят беше  пред салона след беседа. Братята и особено сестрите разтревожени питаха  Учителя какво ще правим като германците са навлезли в България. Учителя  каза приблизително следното: "Нищо, нищо, да свикнем, че когато дойдат  руснаците да ни е по-леко". Това беше пролетта на 1941 г.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ