НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. ЦВЕТАНА ГАТЕВА СИМЕОНОВА

ТОМ 8
Алтернативен линк


5. ЦВЕТАНА ГАТЕВА СИМЕОНОВА

Цветана Гатева Симеонова (по паспорт Цветана Николова Симеонова, а като художничка е известна като Цветана Гатева).

Тя заедно със Симеон са влезли в Бялото Братство.  Родена е на 12.юли 1894 г. в гр. Пловдив. Юношеските си години прекарва  в гр. Велико Търново, от 1922 г. (вече завършила така нареченото  рисувално училище в Пловдив и София) взема участие в общи художествени  изложби в София. През 1932 г. заминава за Париж и Италия. След  завръщането си устройва първата си самостоятелна изложба в София; Освен в  София устройва самостоятелни изложби в Пловдив, Стара Загора, Габрово,  Видин, Лом. Излага свои картини в общи художествени изложби в София и в  устроената от жените-художнички изложба в Белград. Имат девет  самостоятелни изложби. Член е на Съюза на българските художници и е  отличавана с ордени: за гражданска заслуга, орден "Кирил и Методий" II  ст. и други отличия.

Добра портретистка, рисува още цветя, пейзажи,  натюрморти и др. Някои нейни картини носят мотиви от живота на  братството, както и някои интересни нейни духовни виждания.

Тя е безпределно предана на Учението на Учителя и  безгранично честен и добър човек. Починала е на 2.V.1980 г. на 86 г.  Погребана е в Малашевските гробища.

София, 14.Х.1990 г. Спомен от дъщеря й Елисавета

Прилагам нейни репродукции от картините й, някои  скици както следва: нейна снимка, част от самостоятелна нейна изложба,  репродукции от картините й на езерата (7-те рилски езера), скици на  Учителя по време на беседа, репродукция от портрет на Учителя, изглед от  салона, чешмичката на Рила с надписа на скалата над нея, чешмичката на  Бивака на Витоша, Учителят на смъртния одър (пастелна скица), четири  репродукции на нейни идейни картини.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ