НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. ГОЛЯМОТО СЕМЕЙСТВО

ВИОЛА ЙОРДАНОВА ТОМ 8
Алтернативен линк


21. ГОЛЯМОТО СЕМЕЙСТВО


БАЩАТА - е ХРИСТО Йорданов ПАВЛОВ, роден на  01.05.1861 г. в гр. Враца, получил висше образование в Щутгарт -  Германия със специалност химик, с докторат в Рощоския университет.  Специализирал в гр. Падуа -копринарство. Във Враца през 1901-1911 г. е  назначен за окръжен управител. Бил е директор на Търговската гимназия в  гр. Свищов, след това главен инспектор по бубарство. По-кьсно преминава  към различни дейности - занимава се с превръщане на дядовата си воденица  в мелница, с медна мина, антрацитна мина в Перник за изготвяне на  брикети, бил е народен представител и т.н.

МАЙКАТА - е ДОНКА ЦОНЕВА дъщеря на Разградски  търговец на тютюн, завършила Търговска гимназия. В Торино - Италия една  година е учила пеене и пиано. Задомява се и има 4 деца. Пише стихове,  издава готварска книга, ръководство по кроене.

АСЕН е първото дете - роден на 02.09.1896 г. През  1917 год. завършва авиационно училище и участвува в Първата световна  война. През 1921 год. и изпратен в САЩ за да участвува в международен  конкурс за околосветско пътешествие. Конкурсът е анулиран и той остава  завинаги там. Става инструк-тор-изпитателен пилот, инженер, сътрудник на  различни авиационни списания.

МИЛКА - родена в София, свири на цигулка,  оркестрантка в Пловдивския симфоничен оркестър през 1946 г., след това  става музикален педагог в София. От 1957 г. живее в Париж. Пише книги за  брат си „Асен Йорданов и авиацията", който е построил първия български  аероплан, изпитан успешно на 10 август 1915 г.

НАДЯ - която сега живее в Скопие - Македония.

ВИОЛА - живее в Гринуич - САЩ.

Представяме кратки бележки от дейността й в САЩ.
ДЕЙНОСТТА НА ВИОЛА ЙОРДАНОВА В САЩ 1. Превод и публикуване на I и II книга на Паневритмията.

2. „Дишането" от Боян Боев -1936 год.

3. Видео-касета направена от нея и Ерна Сталева, ученичка на Учителя.

4. Една касетка с изпети 28 песни от нея на английски от Паневритмията.

5. Държани „сказки-демонстрация" върху Паневритмията.

6. Курс по Паневритмия - нарочно подреден с преведена от нея молитва и инструкции, дадени лично от Учителя на Боян Боев.

7. Две статии написани върху възпитанието „Новите  насоки във възпитанието". Заинтересувало се едно списание за  възпитанието, но когато прочитат за Паневритмията с новите методи, те се  отказали да отпечатат статията. За тях новите мисли, идеи и методи са  „мечти".

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаната ВИОЛА ЙОРДАНОВА БАУМАН заявява,  че по молба на д-р Вергилий Кръстев, изпраща саморъчно написаните нейни  спомени от времето на Школата на Изгрева, под заглавието: „Божественият  Градинар -БЕИНСА ДУНО", като дава право на д-р Вергилий Кръстев да ги  публикува в книгата „Изгревът, том VIII, съставен от самия д-р Вергилий  Кръстев.

Януари, 1998 година С почит: Виола Йорданова Бауман

Гринуич - САЩ



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ