НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

69. ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ

1938 ТОМ 8
Алтернативен линк


69. ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ 1938 г.



Ти чувал ли си славеева песен в пролетно утро? И преди това нежен глас да ти продума: Чуй, фане. Славеят пее!"

Премини тогава бързо софийските улици и навлез в  гората. Много славеи ще те посрещнат там и много птички. И всички ще ти  пеят: за красивото утро. За утринния въздух. За слънцето. - За слънцето,  което току-що ще изгрее. И ще те поканят: по-скоро да излезеш на  полето. Да видиш първия лъч. - Първият слънчев лъч, който ще блесне. С  усмивка ще се докосне до всичко. Ще стори път на своите братя, които  чакат своя ред: с усмивка, с целувка да докосне всичко.

Ти виждал ли си първия слънчев лъч? И преди това минавал ли си през огласена от славеева песен гора?

Виж тогава! Това е първия слънчев лъч! Усмивката му! Как те галва. Целувката. Как те стопля. - Целият Изгрев.

Ти чу вече славеевата песен. Ти видя вече изгрева  на слънцето. Но теб те изненадва нещо друго. Красива утринна музика  достига до твоя слух. Ти чуваш:

Първият ден на Пролетта, първият ден на Радостта, първият ден на Младостта -носи Сила и Живот.

И виждаш! И сън ли е това или действителност? -  Но душата се изпълва със светлина, очите - с красота. - Пъстър низ от  живи мъниста!

Гимнастически упражнения! Музика и пластика се  преливат! Слушаш и гледаш. И се чудиш. И отправяш поглед нагоре и  благодариш: на Учителя, Който даде тази утринна приказка за човека.

Песента на славея се претвори в слънчев лъч. А  слънчевите лъчи се отразиха в очите ни и създадоха красотата, от която  излезна този наниз от живи мъниста, от музика, от пластика и движения на  Паневритмията, която бе танца от песента на славеите, от песента на  ангелите и копнежа на човешките души за единение със слънчевите лъчи на  живият Бог на живота!



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ