НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

17. ВЪВ ВСЯКО СЕМЕНЦЕ

ТОМ 8
Алтернативен линк


17. ВЪВ ВСЯКО СЕМЕНЦЕ

Често минавах през гората. И по всяко време.  Виждах я в прекрасната й пролетна премяна, виждах я в богатата й лятна  премяна, в есенната й пъстроцветна премяна я виждах, и в зимната,  неизразимо хубава премяна я виждах, в обкичени с пухкави снежинки клони,  или, след тяхното разтопяване, в оголени мокри върхари и носена от  вятъра шума. По всяко време. Във всеки сезон. Красота различна,  впечатления различни, различни преживявания.

Богатството на гората е голямо по всяко време на  годината. През пролетта тя извиква радост. Всяко цветче и лист са нови,  свежи и преливат от своя живот в тоя на минаващия край тях. Лятото  дарява с пълни шепи от своето богатство, от своя възход. Есента и зимата  имат друга хубост, но има време, когато гората мълчи. Тогава и  минаващия през гората мълчи.

Но нещо под шумата зеленее. На малки снопчета  нещо е избутало листата и показва ранна пролетна багра. Нежни, тънички  листца се полюляват от пролетния развигор. За тези листца искам да ви  разкажа нещо. За моята среща с тези листца. Те са първите вестители на  пролетта. Те са много скромни, но в оголената обстановка, те извикват  възторг. Учудване и радост, минаващия се навежда и ги погалва.

По време на едно от тези минавания през гората и  поспиране пред малкото снопче от пролетни гости, аз запитах: Кой ви  строи, мили деца на природата? От къде иде вашият строеж? Отвън? Или  отвътре?

И в реда на нещата беше да получа моя отговор: От  Бога. - Да, отговорих. - Аз зная, че е от Бога, но аз питам откъде ви  строят. И се замислих. И дълго мислих. Минаваха дни, месеци, аз винаги  минавайки през гората, потърсвах малките приятели с обич, и очаквах  отговор.

Отвътре!, ми блесна един ден мисълта в ума. И се  вглъби и започна да търси тази мисъл мястото и начина на строежа. - В  Центъра. В Централната Клетка. Монадата. Да. Там е плана. Там са  инженерите, техниците, строителите; там са химиците, физиците,  скулпторите; там са художниците.

Затова на въпроса на какви начала почива животът, Учителят отговаря: "Отговорът на този въпрос се крие във всяко семенце".




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ