НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

59. ДИНЯ И СЕМКИ

ТОМ 8
Алтернативен линк


59. ДИНЯ И СЕМКИ


В Школата ежедневно имахме задачи за разрешаване.  Те идваха ня-какси от само себе си. Задачата или идваше отвътре, от  самите нас, или тя ни се налагаше отвън в резултат от нашето съжителство  с другите подобни нам. Понякога Учителят лично ни поставяше задача или  тя бе поставена в клас за колективно решение. Така Учителят един път ми  беше задал една задача.

Трябваше да купя една голяма диня, да я разрежа,  да я изям и да преброя колко семки има. Задача е дадена. Тръгвам за  града и си мисля. Я виж как Учителя ме подценява и то толкова много, че  ми е дал най-лесната задача, най-приятната и най-простата. Слизам надолу  към града и си подсвирквам весело. Долу на пазара избрах динята, сложих  я в торбата и обратно. На връщане свирнята ми секна, разбрах че не бях  си премерила силите, защото бях купила една голяма и тежка диня, която  трудно се носеше нагоре по стръмнината. Замъкнах я криво-ляво до  Изгрева. Ами сега, да почвам със задачата. А там е казано, че трябва да  се изяде. Казах си: „Тука няма вече да я нося по нагорнище. Сядам и  започвам да ям. Тука е вече лесното". Седнах, разрязах един-два резена и  ги изядох като отделях семките в една чиния. Но при третия резен динята  ми се опря. Голяма диня, големи резени, лакоми очи. Ами сега? Задачата  се състои в това, че сама трябва да я изям и то без почивки. Ядеш диня  без прекъсване. Започвам да виждам как задачата се проваля. Динята е на  масата, корите от трите резена са отдолу под масата в кофата. А аз седя и  чакам да ми се освободи място в стомаха за следващия резен. От време на  време отивам в тоалетната да се освобождавам от течностите. Като усетя,  че в стомаха ми се е освободило малко място изяждам следващия резен и  отново чакам. Така целия следобед до късно вечерта аз решавам задачата  си с динята. Късно среднощ изядох последният резен. С най-голямо  отвращение изхвърлих динените кори навън. Цяла нощ не можах да спя,  ходех през половин час в тоалетната да се освобождавам от течностите.  Голяма диня, много течности и още повече черни семки. През нощта  започнах да броя семките. Първо ги групирам по 10 броя и после ги броя.  Събирам, броя и бъркам. Аз учителката, която учи децата на смятане не  мога да преброя едни семки от диня. Направо се възмутих от самата себе  си. Възмущението ми беше безкрайно. Така не спала цяла нощ, но с решена  задача и с листче хартия на което е събран сбора от семките на динята аз  отивам при Учителя, за да Му докладвам.

"Идвам да се извиня. Отначало мислех, че ми  давате най-лесната и приятна задача да реша и приех, че съм слаба  ученичка, та затова ми давате такава проста задача "а ла фасул". Но сега  съм възмутена от себе си, да не мога да се справя с една диня, един  следобед и една нощ." Учителят се смее: "Първом ученикът трябва да се  справи със себе си, със своите желания и постъпки и след това да решава  задачите си". Разбрах. Бях подценила задачата с умът си. Бях се поддала  на желанието си за щестлавие и избрала най-голямата диня и бях направила  погрешка моментално да реша задачата без да се замислям как трябва  точно да я реша. А за решаването на задачата се изисква време и  подходящи условия. От една страна времето бе готово. Имаше дини на  пазара, имаше кой да я купи и кой да я изяде. Но това са външните  условия. Но аз не бях готова с вътрешните условия, за да реша тази  задача. Но.аз реших, че няма да ми се опре една диня. И ония черни  семки, които още ми се привиждат пред очите.

А финалът на тази задача се заключава в това, че  по същото време Учителят даде на друга сестра друга задача. Тя трябваше  да купи една тиква, да я разреже и преброи само семките. Само това. Е,  има ли контраст? А харесва ли ви финала? Ще ви хареса, няма как.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ