НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. Отнемане на жизнения кредит

Васко Искренов ТОМ 7
Алтернативен линк

21. ОТНЕМАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ КРЕДИТ



В: За Кузман Кузманов спомняте ли си нещо?

И: Познавам го като едно голямо изключение, уникален.

В: В какъв смисъл?

И: Ами Учителят толкова много го обичаше, че когато той идва в София, Учителят го вижда, излиза от стаята си и отива извън мястото ни навън от Изгрева да го срещне. Той идва от града пешком. Той държеше беседи в своя град, говореше за окултизма между Изток и Запад и имаше език, мисъл издържана, строго научна и духовна. Въобще едно рядко дарование, обаче отиде си съвсем млад за голямо съжаление.

В: В онези години много млади си заминаха.

И: Той не представляваше едър човек, той беше като сянка, с едно нежно тяло такова, движи се така като че вятър го носи. Нямаше жизнен кредит, беше го изразходвал или му го спря Небето. Ето това е загадката.


В: За Георги Радев да ми кажете нещо за него?

И: За Георги Радев, какво може да се каже. Когато той почина, Учителят каза: „Светът загуби един учен“. Георги Радев дешифрираше по пътя на математиката Евангелието. Щом Евангелието е написано с един гениален език, който едновременно се говореше, означаваше и скриваше. Говориш по буква, означаваш по смисъл, скриваш по съдържание.

В: Да.

И: Аз съм малък човек, аз от всичко съм закачал по малко, ама нямам език да го изразя, разбирате ли ме?

В: Да.

И: От него аз съм запомнил нещо от Айнщайновата относителна теория. Тя ми помогна много да разбера какво е материя, какво е дух, превръщане на елементите и т.н.

В: Това сте разбрали от него, какво е материя и какво е дух?

И: Ами неделимата частичка на материята беше атома, два милиона част от милиметъра. И науката казваше, че превръщането на елементите ще си остане само като блян за химиците. Обаче след откритието на радия от двойката Пиер и Мария Кюри този блян стана научна действителност.

В Англия направиха експеримент, обърнаха въглена в злато, това което беше мечта на химиците, обаче за голямо съжаление на световните спекуланти не можа да се използва това откритие, защото масрафа, който се прави, за да се получи златото е по-голям от придобитата стойност на златото. Учените се интересуват от наука, а пък спекулантите и военните се интересуват от друго. Светът узря най-после да разбере, че по пътя на насилието има само зло и сега големите сили си подадоха ръка да сътрудничат, нали?


В: Вие щяхте да ми разкажете нещо за Георги Марков.

И: Да. В очите на съгражданите ни бе фанатик. Аз не знаех, че той е дъновист, обаче всички хора в Лом го знаеха, а когато си идваше той знаеха, че е вечен студент. Ходил е във Франция, запознал се е с френския астроном Камил фламарион, занимаваше се с астрология и беше малко своенравен така някак си. Обичаше да командва, нещо което не беше приятно на приятелите и на моите съграждани. Като си идва в Лом, всички го познават, че е дъновист, защото носи дълга коса. Аз тогава бях книжар, гледа на витрината ми окултна литература, отбива се вътре, заговаряме се. Така се сприятели с мен, че винаги ме държеше под ръка. Ако ме пусне, виси във въздуха като че ли е перце. Ходехме на лозе, обаче аз му противоречах по някой път. Например, той казваше: „Да си сверим часовниците, за да има хармония“. Викам му, че мъртвото не може да прави хармония. Бяха такива дреболии, които минаваха леко така само в обсега на разговорите, но беше в разбиранията така да се каже фанатик. И какво се случи с него? Да се върне назад в стария си живот неочаквано, да прояде месо, почна да живее по старому. А уж вървеше в духовния живот толкова години. И легна на легло и за известно време се залежа, лежа и си замина. В: А защо се отказа от вегетарианството? Кой го накара, кой беше изкусителят? И: Не знам, аз не можах да говоря с него, защото тогава аз се бях пренесъл в София. Беше астролог. Занимаваше се с окултни науки. Да, занимаваше „се с астрология усилено, винаги. И не знам защо се отклони, върна се назад. Но си замина отведнъж. Какво му помогна астрологията? Нищо. Какво му помогна окултизма? Нищо. Защо напусна Учението и Учителя? Ето това е загадката. Отне им се жизнения кредит от небето.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ