НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

15. Просветлението

Стефка Няголова ТОМ 7
Алтернативен линк

15. ПРОСВЕТЛЕНИЕТО



През 1944 г. Учителят се евакуира в Мърчаево. Там отиваха много братя и сестри да Го посещават. Там отиваше и брат Лулчев да Го посещава, но Учителят все не го приемал. Той стоял отвън, стоял и все не бил приет от Учителя. Тогава брат Темелко го запитал: „Защо, брат, не те приема Учителят?“ А той му отговорил: „Друг път ще ти кажа, брат“. И веднъж, пак като отишъл брат Лулчев при Него, Учителят бил на екскурзия с братя и сестри на Витоша, на връх Острец. Тогава брата повикал брат Темелко и му казал: „Ще ти кажа сега защо не ме приема Учителя. Аз, брат, много обичам германците и една нощ сънувах следния сън: германците нахлуват в Русия и кой мислиш, че ги води? Това бях аз. В този момент виждам насреща ми руските войски, които идват срещу нас и кой мислиш ги предвожда? Това беше Учителят. Аз бях изумен. Значи аз се боря срещу Учителя. Едва сега аз разбрах голямата си заблуда“. След това брат Темелко му казал: „Защо, бе брат, си тръгнал начело на германците да се биеш с русите?“ А той отговорил: „Много ги обичам, брат, и исках те да победят русите“. След време Учителят приел брат Лулчев и разговарял с него.


По време на войната и на големите бомбардировки Учителят често седял замислен на полянката и доста умъчнен и изведнъж както така седял, затворил си очите и просто се излъчва и започвал да се моли. Попитали Го: „Учителю, какво правите Вие в този момент?“ Тогава Той обяснил: „В този момент загиват милиони души било във войната, било от бомбардировките. Всичките се молят на Бога. И аз съм тук, но молитвите им достигат до мен и аз се съсредоточават, приема всичките техни молитви и ги препращам нагоре към Бога“. По този начин Учителят е помагал на всички тези души, които си заминавали в дадения момент.


Учителят като седял на планината често повтарял: „Господи, Господи!“ Брат Галилей го попитал: „Учителю, защо е необходимо толкова често да повтаряте името на Господа?“ Учителят казал: „Душата ми непреривно търси Бога“. По този начин той е бил и като проводник на всички страдащи и молещи се в момента хора на земята. А през 1943 г. бяха започнали големите бомбардировки над София.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ