НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. ОТГОВОРЪТ

Люба Стойкова ТОМ 6
Алтернативен линк

21. ОТГОВОРЪТ


В „Братски живот", бр. 5 от 1996 г. на стр. 8 - 9 е поместено отворено писмо на с. Лкзба Стойкова до в-к „Братски живот" със заглавие „Затворената синя книга". Това е втори опит чрез това издание да се атакува поредицата от томовете „Изгревът" имащо за цел да оборят написаното и по този начин да докажат, че написаните неща са измислици. Ето моят отговор:

1. До този момент за историята на братския живот на общество „Бяло Братство" във Варна още от самото начало досега не се знае почти нищо. Преди десет години изпратих една програма- план, за да се съберат материали и напише историята на Бялото Братство във Варна на няколко лица. Но те не направиха нищо. Някои от тях бяха получили подаръци от Михаил Иванов от Франция, беше изпратена валута, с която им бяха закупени касетофони. Така те се свързаха с него и всичко замря.

2. Идеята за закупуване място във Варна е на Учителя от 1919 г., където в едно писмо до д-р Иван Жеков е настоявано да се закупят такива места. Този, който за пръв път осъществява тази идея през 1941 г. е Георги Йорданов от София. А как това е станало ще научите от неговите спомени, които се поместват непосредствено след моя отговор. А как си загубват салона във Варна ще прочетете от писмата на Георги Драганов от гр. Ямбол.

3. След като Георги Йорданов е закупил мястото други варненци след това закупуват други места. Кой пръв е закупил мястото може да се провери по датата на нотариалните актове. Йордан е първия, а другите идват след него.

4. Тук се споменава името на Петър Филипов. Въпросът с него е много сложен и едновременно много прост. Петър се преселва в София, построява си къща и се заселва в София след заминаването на Учителя, въпреки че Учителят по начало не е одобрявал това, защото неговото място е било определено да работи в Русе. Тук той създава своя група от последователи на Учителя, но и негови съмишленици, пред които той заявява и твърди, че Учителят му се явява и че говори чрез него. Всички, които са били в тази група смятаха, че са от Вътрешната Школа на Учителя. Тази група съществуваше от 1970 до 1984 г. Сам Петър Филипов смяташе, че той се явява като проводник, освен на Словото на Учителя, но и на песни, които са били дадени нему уж от Учителя. Тези песни бяха записани на магнетофонни ленти и след това нотирани. Всички от неговата група смятаха, че това са песни на Учителя. А фактически това не е вярно. Вярното е, че това е творческа изява на самия Петър Филипов. А от кое поле на Невидимия свят те са свалени това е друг въпрос. В отвореното писмо се използва името на Петър Филипов, за да се докаже, че след заминаването на Учителя Вътрешната Школа е била откривана няколко пъти. В № 8 от спомените на Люба Стойкова се споменава, че „Вътрешната школа" се е открила трети пьти, но поради някаква любовна история Учителят я разпуснал и я бил пренесъл във Варна. Наистина двама души от тази група се влюбиха, след това се ожениха през 1975 г. и днес имат син, който е юноша. Това бяха Светозар Няголов и Елена Симова. В това няма нищо лошо, защото според Учителя, когато двама се обичат, то те вече са оженени за Невидимия свят. Така че всички цитирани изказвания на Петър Филипов се отнасят за един период от тридесет години след заминаването на Учителя, И всички цитати на Петър Филипов са получени по медиумичен път. А знаем много добре, че Учителят и Бог не може да се проявява чрез обикновени човеци. За справка виж „Изгревът", том IV., стр. 639 - 641 под отговор № 20. Ще цитираме от „Ключът на живота", съборна беседа от 22.08.1928 г, стр. 20:


„Мнозина казват, че са завършили своето развитие, че Бог Саваот им говорил направо и т. н. Завършили своето развитие, а 10 кила вода от кладенеца не могат да извадят! Бог Саваот им говорил, а никой не иска хляб да им даде. Как е възможно това? Не си правете никакви илюзии! Това е заблуждение! Това е положението на пияния човек, който се напива и казва: знаете ли кой съм аз? Бум! - счупва прозореца. За да се освободи човека от тия състояния, трябва да се добере до Истината, която ще го направи свободен. Вие не знаете още, какво нещо е свободата! Писанието казва: „Не бивайте роби на человеци!" Не бивайте роби на известни вярвания, които заблуждават. Прославете Господа и бъдете свободни! Който иска свобода, трябва да освобождава хората. "

5. Твърдението, че Школата се е преместила във Варна е нелепо и е измислица на Петър Филипов. Той търсеше свои поддръжници. От гр. Варна на времето е дошъл Михаил Иванов и днес във Франция неговото общество е отпечатало над 30 тома негови произведения, които се продават днес и в България.


От Варна идва и Милка Периклиева и преди две годни Димитър Костов издаде една книжка с материал получен по медиумичен път като се твърди, че това е Слово след Неговото заминаване. За справка виж „Изгревът", том IV., стр. 639 - 632. От Варна излиза и Велко Петрушев, който диктува на Люба Стойкова новото откровение, като смята, че той е проявеният Йоан Богослов. Виж „Изгревът", том I., стр. 243 - 244, където Учителят обяснява на Методи Шивачев, че на спиритически сеанс не може да се яви Йоан Богослов. В момента в България има още едно лице, за което се твърди, че е прероденият Йоан Богослов, но той не пише послания. В Школата на Учителя Дънов идват преродени всички пророци на Стария Завет и всички апостоли от Новия Завет. Те са родени в плът. Някои от тях са „души в почивка" (виж „Изгревът", Том I., стр. 145). Други са в активна фаза и всеки започва от там докъдето е стигнал по време на Христа. Спомените на мнозина от тях са включени в томовете „Изгревът". Велко Петрушев диктува своите откровения като доказва, че е проводник на Висши йерархии. А пък Люба Стойкова ги записва. В Словото на Учителя на всяка страница има по няколко окултни закона, които са извлечени от живота на човека на земята и са свалени като закони, които съществуват в Духовния свят. А във всички отровения получени по спиритичен или медиумичен начин има проповеди и празнословия. Но за сметка на това Духът на Заблуждението се проявява в своята сила. Целта е да бъдат отклонени последователите на Учителя от Неговото Слово.

6. Люба Стойкова твърди в едно свое писмо до Марийка Марашлиева, че Велко Петрушев дал своите откровения по медиумичен начин, понеже е бил идеален проводник. Споменава също и твърди, че Йоан Богослов също е дал своето Откровение по медиумичен начин, така както и брат Велко дава своите откровения, А това не е вярно. В „Откровението на Йоанна", глава 1., стих 10. четем: „В Господния ден бях в изстъпление чрез Духа и чух зад себе си силен глас като тръба, който казваше". Тук се говори за изстъпление, което е нещо съвсем различно от една обикновена медиумична проява, при което някой се явява като проводник и чрез него се явява откровения и съобщения на заминали души.


В Словото на Учителя намираме, че ученикът може да се срещне с Учителя си в следните пет случая: а. Като чете Словото на Учителя и го прилага в живота си. б. Чрез песните Му, когато ученикът ги пее и се извисява в онова поле, от където са свалени, но чрез Духа на Учителя, в. По време на сън, когато Го сънува. А според Учителя сънят представлява физико-астрална сфера, където душите по време на сън пребивават, г. Чрез видение. Когато ученикът е в тялото си, но му се отварят „духовните очи", задействат се в неговият мозък някои спящи центрове, чрез които може да влезне в контакт с Невидимия свят. д. Чрез изстъпление. Ученикът оставя тялото си на земята и чрез Духовното си тяло той посещава Невидимите светове като съзнанието му е будно и когато се връща в тялото си той е запечатил всичко в съзнанието си. е. Чрез извличане. Това се отнася за Великите Учители, които по всяко време могат да напуснат тялото си и след време отново да се върнат в него. Такива примери има към стотици с Учителя Дънов по време на Школата и много от тях са описани в „Изгревът". Така че всичко друго и останало идва от Духа на Заблуждението и онова, което е диктувал Велко Петрушев е от тази категория.

7. Групата на Велко Петрушев има пагубно влияние върху варненското братство, защото тази група работи години наред и се загърбва Школата на Учителя. Школата на Учителя е създадена от Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно. Там, където се чете Словото на Учителя индивидуално или групово и когато това Слово се прилага в живота на неговите последователи, тогава казваме, че Школата на Учителя продължава и пребъдва в живота на учениците Му. А всички останали групи се движат от Духа на Заблуждението и тяхната цел е да отклонят онези, които трябва да работят със Словото на Учителя. При нарушение на окултните закони винаги има присъда от Невидимия свят. Самият факт, че Велко Петрушев е бил осем години поразен от инсулт говори за присъдата на Небе

8. Обикновено всички онези, които се явяват ръководители на такива групи, без изключение твърдят, че са приключили своята лична, родова и обществена карма. Същото твърдеше и Петър Филипов, а ние бяхме свидетели как драматично протече неговия живот и как той се провали по всички линии. Виж „Изгревът", том III., стр. 197 - 206. Ето това бяха деянията на хора, които твърдяха, че са прескочили кармата си и че живеят в дихармата си. А животът на тези личности показа съвсем друго, че са били движени от Духа на Заблуждението. Бяха проверени чрез живота им и чрез деянията им.

9. Във Варна последователите на Учителя едновременно посещават салона гдето се четат беседи на Учителя, пеят се песни и се произнасят молитви, а след това тези посетители се отделят в специална група, където Велко Петрушев им сваля от Небето откровения по медиумичен начин.. Това е живо отклонение от Школата на Учителя и Геновева Жекова обвинява тази група, че прави школа в Школата на Учителя, което е напълно вярно. Тя описва случая и пише на Борис Николов и Борис използва един метод на Учителя като връща писмото и го адресира до Велко Петрушев, за да провери лично дали всичко това е вярно. Оказва се, че е вярно. Част от групата се разтуря и единствено остава Люба Стойкова, която стенографира онова, което Велко Петрушев говори. И двамата смятат, че това са откровения на Святия Дух. Тези откровения са записани от Люба Стойкова, съществуват и те трябва според нея да се отпечатат след две хилядната година. След като имаме отпечатани над тридесет тома на Михаил Иванов от Франция, който се провъзгласи за Миров Учител на Бялото Братство, след като имаме отпечатани „Частните уроци" на Милка Периклиева, които били уж дадени от Учителя след Неговото заминаване, защо да нямаме и откровението на Велко Петрушев, които били дадени уж чрез Святия Дух? Всички тези писаници са рожба на Духа на Заблуждението, който води началото си от Христа. Той също има право на изява и реализация чрез личности през тази епоха.


10. Школата на Всемирното Бяло Братство е открита в 1922 г. и се закрива през 1944 г. след заминаването на Учителя Петър Дънов и на Духа в Него, който бе Всемировият Учител на Вселената Беинса Дуно. Словото на Учителя Дънов - Беинса Дуно е Слово на Бога и то се претворява чрез учениците Му, които изповядват това Слово чрез живота си, създавайки Вътрешната Школа на Учителя. В поредицата „Изгревът" са дадени опитностите на учениците, които са от порядъка на Вътрешната Школа, защото всяка една опитност на ученика с Учителя е реализиран един Божествен закон от Учителя чрез Словото си. Вътрешната Школа представлява опитностите на учениците реализирали Словото Му чрез живота си. Затворената синя книга, за която Люба Стойкова говори е именно книгата „Изгревът" и се сбъдват думите на Учителя, че щяла да бъде повикана в нея, когато й дойде времето. То дойде и нейните опитности се поместват в нея.


В света има един Бог, едно Слово, един Всемиров Учител - Беинса Дуно и един Космически ученик. Всеки един от последователите на Учителя Дънов представлява една милиардна част от този Космически ученик. А може би и една билионна част или една трилионна част от този Космически ученик. Ние сме прашинка от безкрая и частица от вечността във времето на Вселената.


Ето защо бе даден този отговор на отвореното писмо, защото смятам, че то е също рожба на Духа на Заблуждението и е задвижен от същите сили, които написаха първото отворено писмо срещу поредицата на „Изгревът", Виж „Изгревът", том IV., стр. 622 - 624, както и отговорът на първото отворено писмо стр. 625 - 642. Днес Духът на Заблуждението броди из България.


А Духът на Истината се намира в Словото на Учителя Петър Дънов, което е Слово на Всемировия Учител Беинса Дуно и което Слово е ТРЕТИЯ ЗАВЕТ НА БОГА КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО.


Словото на Учителя Дънов е Слово на Всемировия Учител Беинса Дуно, което е Слово на Бога. Днес Бог отново слезна при човеците и ги посети. Беше в плът и кръв между българите и чрез Дух в Словото Си. Човеците го наричаха Дънов, а учениците, които го познаха в Дух и Истина го назоваваха Учителят.


Той беше Учител на Всемирното Велико Бяло Братство. Той беше Духът Беинса Дуно - Всемировият Учител на Вселената.


Бог чрез Всемировият Учител Беинса Дуно посети человеците от петата раса, за да даде Словото си за шестата раса.


Словото на Учителя Беинса Дуно е Третият Завет на Бога към человеците. Амин.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ