НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

19. БЕЛЕЖКИ НА ГЛАВНИЯ СЪТРУДНИК

Люба Стойкова ТОМ 6
Алтернативен линк

19. БЕЛЕЖКИ НА ГЛАВНИЯ СЪТРУДНИК


Люба Стойкова казва, че Георги Йорданов не бил купил мястото на лозе. Имало едно място на името на Георги Йорданов, което дал на Ангел - архитекта. Идеята за мястото е дадена от Учителя. Велко, Христо Арабаджиев и Тодор Дренски са закупили 21 декара място, което братя и сестри са го разработили (Люба също била взела участие). Направили кьошкове, вадили камъни. Всички с ентусиазъм работели. Също и жената на Васил Ставрев. Засели дървета и два парцела с лозе.


Направили стая и кухня, което по-късно разширили и така станал салон. Всичко дало изобилен плод и от него всички си купували. Стоян продавал на пазара. Учителят винаги питал за изворчето, което имало на лозето, през което минавали светли същества от Агарта и заминавали на Рила.


Учителят е казал на Христо Арабаджиев за Велко, че е прероденият Йоан по времето на Христа. Той бил създал Откровението по същия начин - по медиумичен начин. Сега брат Велко по същия начин ще създаде ново Откровение на един изящен филисофски език нагоден за Новата


Култура. Той може да влиза във връзка с Божествения свят. Христо Арабаджиев и Тодор Дренски бяха много сериозни. Велко казвал: „Чувствах, че Учителят ме обичаше".


На събора във Варна, на който присъстваха Петър Филипов и много други, брат Боян Боев (има снимка) е имало необикновено присъствие и били казали, че тогава са били един ден в рая. А мястото на Георги Йорданов било вън от братското място. То останало неразработено и после са го отчуждили. В Съда има документи от това време. Геновева написва писмо до Борис Николов. Отрицателните работи са от нея и после Борис Николов праща писмо на Велко и така се разпръснала групата.


Люба казва, че е стенографирала посланията дадени чрез Велко Петрушев и после ги дешифрирала на пишеща машина. Така, че има написани 20 тетрадки от вътрешната школа. За Люба Учителят бил казал на Ана, че тя е определена да работи във Варна. Учителят бил станал причина Люба да дойде във Варна. Набързо се омъжила за варненец и се премества във Варна като учителка в единното училище от 1 до 11 клас. Там е била във връзка с учители по стенография. Затова била във Варна, за да се свърши тази работа.


Лидия, дъщеря й вярва в Учителя, независимо че стои настрана. И Той й помага. Тя е професор и сега е за две седмици в Америка по ендокринология и по прилагането на европейския инсулин.


Люба има 20 тетрадки от стенограми с Велко, които Лидия, дъщеря й щяла да издаде след 2000-та година. Д-р Калев публикувал един материал на Люба в „Братски живот".


Заслугата на баща й е, че спасил 12 души от смърт.


ЛЬба е родена на 29.XI.1910 г. Баща й се казвал Венко Георгиев Манолов. Имал е 5 деца - Васил, Екатерина, Ана, Люба, Димитър, Бащата на Люба през войната е бил кмет. По железничарската стачка, която се провалила той е спасил 12 души като ги укрил. Бил е осьден да заплати кабелите, удържали 1/3 от заплатата му, поради което семейството му мизерствало и той починал на 44 години. Бил физически, финансово разсипан. Най-малкия реванш бил този, че Люба бива назначена учителка в София.


Записала: Марийка Марашлиева


Бележки на редактора. Люба Стойкова поддържа дълга кореспонденция с Марийка Марашлиева. Чрез нея успяхме да получим един свитък от записани опитности на Люба Стойкова. При прочета на тези материали бяха извадени онези, които са в обсега на Школата на Учителя. Прибавени бяха други от писмата на Люба до Марийка. Бяхме взели разрешение за публикация. Понеже ние пишем за Школата на Учителя и за опитностите на неговите ученици то взехме за публикация една част от тях.


Публикувания материал показва, че у Люба Стойкова е прекарана връзката между реалния и Невидимия свят. А чрез тази връзка тя получава тези опитности. Отначало тя не възприемаше факта, че е започнала да излиза поредицата от Изгрева. Беше против това да се изложат факти и събития. Но вероятно се коригира, защото ни предостави своя материал за печат. Накрая дойде и нейното време да бъде включена в синята книга. Така се сбъдна съня й с Учителя, че ще бъде повикана когато трябва. И тя бе повикана да участвува в синята книга.


Вергилий Кръстев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ